Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Артилерийски въпроси

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Артилерийски въпроси

Няколко артилерийски въпроса

България имала ли е на въоръжение някога оръдия с калибър по-голям от 150/152/155 мм?

И втори въпрос – знам, че буксируеми 152 мм системи имаме. А имали ли сме/имаме ли „Акация?

thorn

Средновековните църкви в България

http://en.wikipedia.org/wiki/2S3 akaция сме имали.
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Bulgaria - 5, stored благодаря

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Брегова артилерия от голям калибър сме имали, във Варна в музея имаше оръдие някъде от 250-280мм, точната цифра не си спомням. От времето на Балканската война май беше.
        „Аз, Драгомир, писах.
        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Май е 240 мм и са били две. До колкото знам са използвани по предназначение само веднъж.
          Защо да е лесно, като може да е трудно?

Comment

Според Българската армиа 1877-1919 по време на Първа Световна Война България има 4 батареи със 17 см – 24 см оръжия. Германия изпрати 2 – 254 мм оръжия на 2 март 1917 г. Веднага започна подготвянето за нея на север от "Траката" (Варна залив). За сложната фортификационна работа, немаше достатъчно цимент, и тази батарея беше готова за стрелба чак към средната на 1917 година. Българската армиа въ Световната Война 1915-1918 г., том VIII).

Comment

За сведение на пишещите тук, MCP (Marco Pellegrini) е известен италиански историк и изследовател на българската военна история. Очакваме в най-близко време неговия великолепен труд за българската артилерия; аз имах честта да видя част от него, супер!!!
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

MCP написа Виж мнение
                Според Българската армиа 1877-1919 по време на Първа Световна Война България има 4 батареи със 17 см – 24 см оръжия. Германия изпрати 2 – 254 мм оръжия на 2 март 1917 г. Веднага започна подготвянето за нея на север от "Траката" (Варна залив). За сложната фортификационна работа, немаше достатъчно цимент, и тази батарея беше готова за стрелба чак към средната на 1917 година. Българската армиа въ Световната Война 1915-1918 г., том VIII).
                На север от Траката е Евсиноград. Явно тежките оръдия са били предназначени да пазят резиденцията на царя.
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                  На север от Траката е Евсиноград. Явно тежките оръдия са били предназначени да пазят резиденцията на царя.
                  Траката е най-високото място като бряг край Варна. Около 75 м почти отвесно над морето.
                  Като ученици (осемдесетте години) обикаляхме остатъците от бетонните съоръжения между сегашния Делфинариум и Почивка. Влизали сме в два подземни бункеар. Единия беше наводнен и ползвахме ботуши. Имаше още няколко входа, но някои бяха затрупани, други запечатани. Сега не знам дали всичко не е затрупано с пръст за да не се влиза вътре.
                  Защо да е лесно, като може да е трудно?

Comment

Много близък семеен приятел в средата на 90-те си постори огромна къща над Траката. В парцела, който закупи, имаше бункер от войната. Коя война обаче не мога да преценя. След множество безуспешни опити да бъде разрушен бункера (естествено, никой не му позволи да използва взривове в този район), всякаква друга налична техника беше използвана- канго, багери и др. не можа да разруши бункера и човека беше прунуден да внася сериозни корекции в строителните планове на къщата.
                    В края на краищата му се наложи да построи къщата си върху бункера и сега в мазето си има почти непокътнат оригинален бункер. Та искам да споделя с каква огромна механична здравина разполага едно такова съоръжение и колко неуязвимо е то при отсъствието на взривни вещества и бойни средства.
                    Визуално бункерът ми прилича на наблюдателен - беше разположен на възвишение и няма изградени приспособления за монтиране на артилерийски системи.
                    GOTT MIT UNS!

Comment

Зависи с багер може да стане да се разруши , ако на багера се прикачи приспособление за разбиване на камъни.

Comment

Основният проблем, до колкото си спомням, беше (говорим за средата на 90-те), че до парцела имаше черен път, много тесен (две леки коли не можеха да се разминат) и тежки машини не можеха да минават и заради тесния път и заради опасност от свличане на пътя. Така, че верижни багери не можеха да стигнат до там. Това, с което са се оптитвали да разрушат бункера и не са успели, по думите на собственика, са малки, леки колесни багери.
                        GOTT MIT UNS!

Comment

От дядо ми (23 Шипченски пехотен полк) , съм чувал за две голямокалибрени оръдия на битолският фронт, наричали са ги "Ева" и "Адам", но не съм сигурен дали са били български или германски. Може би има някаква информация за тях в архивите за ПСВ.

Comment

Аз се чудя навремето при изработването на черешовите топчета за Априлското въстание дали са спазвали някакъв стандарт за калибър? Пак е артилерийски въпрос...

Comment

Да спазвал се е калибър ,майсторите които са можели да правят такива топчета при учението за направа на тези оръдия винаги от от първите неща които са им били разяснявани е какъв калибър трябва да бъде топчето.

Comment

Working...
                              X