Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тос-1"Буратино"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тос-1"Буратино"

Ами това може да го видите тука
    Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

и да си дадете мнението де

филмчето - обикновенна показуха. Какво толкова?
    Машината е един вид реактивна щурмова установка, предвид много късия й обсег, масивен концентриран залп и танково шаси.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Но май е без аналог?

Comment

Тази машина е споменавана на форума (освен в "Новини") в поне две теми:
        "Развитие на съвременните доктрини на сухопътната армия"
        и
        "Алтернативка 3"
        Вярно, няма си собствена тема и не е специално обсъждана. Въпросът е дали е нужно това.
        Какво означава "без аналог"? Че точно такъв тип реактивна залпова установка няма друга разработена? Или че никъде не са разработвани такъв тип бойни средства?

Comment

без аналог = руска машина

Comment

първо - не е щурмова установка,

второ -
            Какво означава "без аналог"? Че точно такъв тип реактивна залпова установка няма друга разработена? Или че никъде не са разработвани такъв тип бойни средства?
            в този случай - означава и двете.

Иначе е хубава и много полезна машинка, особено последният й вариант.

Comment

ТОС-1 Буратино е тежка огнеметна система.

Маса — 46 т
              Екипаж — 3

калибър — 220 мм
              направляващи — 30 или 24, в зависимост от модификацията
              Далечина на стрелбата — 400—3500 м
              Пълен залп — 7,5 с
              Last edited by gollum; 01-08-2008, 14:21.

Comment

Благодаря на кало за информацията (а аз инак си имам с какво да си запълвам деня, макар че и във форума се намират загрижени хора, които да помогнат за това ). Въпросът ми към Амигоса бе предизвикан от нещо простичко: когато потребителят Х напише "еди-какво си е без аналог!", то подобно мнение има смисъл само придружено от някакво обяснение защо е така, в какво е без аналог и прочее. Инак си е реплика без особен смисъл.
                Що се отнася до "самоходна щурмова артилерийска установка", те се появяват около ВСВ и скоро след нея изчезват, т.е. няма как тази или която и да е съвременна друга машина (поне от създадените до момента) да е такава, т.е. да прилича на тях. Но е възможно да изпълнява сходна функция, макар и по различен начин.
                ТОС-1 не е подобна машина, поне не буквално, защото не е защитена до степен, че да стои открито на бойното поле и да оказва огнева поддръжка от "първата линия" на атакуващите сили. Още повече, че боеприпасите й са специализирани, т.е. тя по-скоро е предназначена за своеобразна "инженерна" (може би не се изразявам съвсем точно тук) щурмова поддръжка. И явно идеята не е както при СЩАУ да "отвлича" огъня от пехотата, на която оказва подкрепа.
                Така че това е съвременен вариант на самоходна машина за подпомагане на щурм на укрепления и укрепени позиции, т.е. донякъде (ако ще търсим аналози през ВСВ) прилича по-скоро на "ЩурмТигър" или пък на който и да е от "химическите", т.е. огнеметни танкове (например, това).
                Впрочем, пак в рамките на ограничена аналогия, може да се сравнява с някои от вариантите на немските реактивни установки, изстрелващи запалителни 280 или 320 мм реактивни мини (това).
                Last edited by gollum; 01-08-2008, 15:35.

Comment

Въпрос:
                  Какво означава "тежка огнеметна система"? Това че е огнеметна е определящо за класификацията й ли...?
                  Нарекох я "щурмова" заради късия обсег - само до 5000 метра. Ефективна далечина на стрелба я дават дори 3500. Тоест влиза в обсега на повечето съвременни ПТ установки (съответно са я качили на танково шаси за по-добра защита). Не е като да обстрелва от 20-70 км.

Gollum написа
                  Така че това е съвременен вариант на самоходна машина за подпомагане на щурм на укрепления и укрепени позиции

Comment

Не е "щурмова", защото основното осъществява ролята си като води основно индиректен, а не директен огън. А за какво ще се използват огневите й възможности е въпрос на преценка на съответния командир, но е ясно, че освен за поразяване на отбранителни съоръжения, може да се ползва и за "зачистване" на позиция или "място" и прочее (по същия начин може да се използва бомбардировка са напалм).
                    Тежка е, защото калибър 220 мм при всяко положение е тежък . А и по маса си е в "тежкия" клас - 46 тона.
                    А ако нещо в нея е наистина "уникално", то е боеприпаса, а не толкова самата система (която, според мен, не се различава чак толкова от други механизирани системи за залпов реактивен огън; все пак има една съществена разлика - много по-добре защитена е, защото се предвижда да действа в бойния ред, а не като артилерия за далечна огнева поддръжка; но пък особеностите на траекторията й дават възможност да води огън и като миномет, от закрита позиция).
                    Сетих се за още един "аналог" през ВСВ - тежките "химически" (или "инженерни") минохвъргачки.

Ето и едно текстче за предназначението й, от статията за нея от armor.kiev.ua:
                    ТОС-1 предназначена для поражения вооружения и военной техники, оборонительных объектов и живой силы противника (в том числе находящейся в защитных сооружениях), а также для создания очагов пожаров на местности. Боевая машина действует совместно с танками и пехотой, передвигаясь в их боевых порядках. Поражение противнику наносится за счет комплексного воздействия избыточного давления и высоких температур при подрыве термобарической смеси, доставленной НУРСами к цели.
                    (ТОС-1 е предназначена за поразяване на въоръжение и военна техника, отбранителни съоръжения и живата сила на противника (включително и когато се намира в защитни съоръжения), а така също за запалване на пожари. Бойната машина действа съвместно с танковете и пехотата, придвижвайки се в техните бойни редици. Поражението на противника се постига за сметка на комплексното въздействие на допълнителното налягане и високите температури при взрива на термобаричната смес, доставена от неуправляемите ракети до целта.)
                    Last edited by gollum; 01-08-2008, 15:53.

Comment

Огнеметна защото стреля с ракети с обемно-детониращи бойни глави. Не виждам друга причина.

Самата експлозия е доста огнена, ето картинка - http://artofwar.ru/img/l/lomachinski..._explosion.jpg

Също така еволюцията до тази машина започва през разните ръчни огнепръскачки, после се чудят как да отдалечат атакуващите от целта, излизат тези смески за бойна глава, измисля се Шмел (нещо като РПГ но с обемно-детонираща бойна глава), после идеята се прилага масово и в други въоръжения като Буратино и авиационни бомби.
                      „Аз, Драгомир, писах.
                      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Пилот, мисълта ми е, че като роля на бойното поле, машината има доста общо със СПТАУ от ВСВ. Особено е средството за поражение, не толкова ролята. И то не е като да няма аналог - през същата тази ВСВ има известни аналози. Разбира се, не този вид - темробаричен боен заряд, - а подобно средство, реактивна мина, снабдена със запалителен боен заряд. Такива са използвали във Вермахта със сигурност - както от прости, подобни на рамка съоръжения, така и от подобен род съоръжения, качени на машини.
                        Както посочваш, става въпрос за естествена еволюция от ръчен огнемет към артилерийска огнеметна система.
                        През същата тази война, а и впоследствие, се използват и запалителни авиационни бомби.

Comment

е, в такъв случай пък аналог й е и гръцкият огън, защото се ползва със същите цели. реално погледнато, ТОС няма аналог на въоръжение в съвременните армии (защо е така е друг въпрос).

Comment

Да, за съвременните армии съм съгласен - точно такова оръжие няма. Мисълта ми бе, че идеята за "огнеметно оръдие" или "химически миномет" не е "революционна" или нещо чак толкова ново - такъв род оръжия се развиват през ВСВ, т.е. съчетание между артилерийска система и огнемет, всъщност дори между "система за залпов огън" и "огнемет" (какъвто е коментираният тук случай). Но съм съгласен, че след това не се разработват такива системи (макар че не знам дали няма запалителни боеприпаси за системите за залпов огън, които са на въоръжение в други армии (макар че те едва ли са толкова ефективни, колкото термо-баричните).

кало написа
                            е, в такъв случай пък аналог й е и гръцкият огън, защото се ползва със същите цели.
                            А "гръцкият огън" не е аналог по никакъв начин - не знам за установка за изстрелване на гръцки огън, която да се е използвала заедно с бойния строй на пехотата . В рамките на една ретрофутуристична концепция бих се забавлявал от мисълта за бронирана колесница (защитена от камъни и стрели), която носи сифон, снабден с няколко струйника, за изхвърляне на гръцки огън върху главите на бедните войници от противниковата фаланга. Може да има и "крачен" вариант, макар че това ще е по-скоро аналог на огнепръскачките, които се появяват през ПСВ.

кало написа
                            е, в такъв случай пък аналог й е и гръцкият огън, защото се ползва със същите цели.
                            Да, отделен въпрос е. Не знам отговора му, но може би са предвиждали подобен род задачи да се решават примерно чрез авиационни удари със запалителни боеприпаси.

Comment

именно.

Comment

Working...
                              X