Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Т-44

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Танка поставя началото на много чаровната линия на ниски и елегантни машини типични за руснаците.Кало пак ще ме критикува,че не знам правилните термини,но машината е първопроходец за цялото следвоенно танкостроене в СССР и като такава е нормално да има редица несъвършенства.Мисля,че достойнствата му са повече от видни.Западните специалисти естествено са пристрастни,както и руските впрочем.Едва ли може да се нарече безмислена първата съветска машина имаща ето това качество.

--->Новый танк получил обозначение "Объект 136" а в серии - обозначение Т-44. На новой машине не только применили поперечное расположение двигателя, но и ряд других технических новинок.
    Будучи внедренными по отдельности, на разных танках, они не дали бы ощутимого эффекта, зато в совокупности сделали конструкцию Т-44 такой, которая на десятилетия определила развитие отечественной бронетанковой техники.
    Высоту моторно-трансмиссионного отделения уменьшили, перенеся воздухоочиститель нового типа из развала цилиндров У-образного двигателя к борту.
    Кстати, сам дизель В-44 оснастили улучшенной топливной аппаратурой, что позволило поднять мощность с 500 до 520 л. с. при том же объеме цилиндров, что и на предшествующем В-34. На месте вентилятора, выступавшего за габариты картера, поставили компактный маховик. Это дало возможность смонтировать дизель на низкой, жесткой, но легкой моторной раме, а в итоге высота корпуса уменьшилась на 300 мм. <---

В това отношение машината е не по малко революционна от А-32 навремето си!Компактните габарити комбинирани с мощна челна броня,добър теглови баланс и доказало качествата си оръдие превъзхождат значителни всичко което западните "експерти" успяват да докарат до серия през това десетилетие в този клас.Искам да подчертая,че определено не съм застъпник на руската военна техника като такава,но фактите са си факти.

Comment

Всъщност ако не е остарелия дизайн на куполата - тип Т-34 /защо ли пък да е остарял след като на запад ползват подобен до 80-те години/ Т-44 повече прилича на Т-54 и е много добър за времето си. Просто по-доброто в лицето на Т-54 се появява твърде скоро и това обуславя краткия производствен живот на машината.
      Факт е , че превъзхожда Т-34 по всички най важни параметри - защитеност , подвижност и огнева мощ /въпреки еднаквото оръдие по- доброто центриране на купола , по-плавния ход и въобще цялостната компоновка на танка водят до повишаване на точността и бързината на произвеждане на първи изтрел , а от там и на огневата мощ/ .
      Не крия , че любимец от това поколение танкове ми е Центурион , но и той в началния си вариянт не превъзхожда съществено Т-44.

Comment

Не,че нещо лично само дето Центуриона(Ако не броим Израелския му вариант) едва ли е най-удачен за времето си.Колкото и да е взел от доброто в Комет-а и да е откраднал това-онова от Пантерките пак си е едно временно решение,останал като серийна версия само поради края на войната.Иначе верно е симпатичен...на снимка От друга страна действително е най-доброто английско.И за сумати години използване къде ли не,трудно би могло да се говори за Центурион като за една конкретна машина.По скоро една добра платформа с толкова модификации,че свят ми се завива.Силата му като че ли е в надеждната конструкция и голямата универсалност.То ингилизите още от Ромелово време имат проблем с надеждността на машинките си,та явно е трябало да свърши войната за да изкарат нещо прилично.То човек като изяде достатъчно пердах накрая все се научава на нещичко.Ако оцелее де.
        Last edited by bigbeer; 19-03-2008, 03:36.

Comment

bigbeer написа
          за сумати години използване къде ли не,трудно би могло да се говори за Центурион като за една конкретна машина.По скоро една добра платформа с толкова модификации,че свят ми се завива.Силата му като че ли е в надеждната конструкция и голямата универсалност..
          Именно това е една от причините да ми е любимец. Изключително надежден е и с заложен огромен потенциал за развитие . Освен това да не забравяме и твърде успешното му ползване в бой, като нямам предвид само изрелците а и Корея , Индо-Пакистанските конфликти и т.н.

Comment

Този също е стар. Не е ли добър?
            Last edited by еМГето; 20-03-2008, 02:20.

Comment

Working...
            X