Редакторът да не се прави на интересен, танковете наистина са се наричали Майбах Т-IV в БА (поне според книжката).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Заровени танкове
Collapse
X
-
Ако някой като мен се е съмнявал, че във ВКР четат този форум, може да не се съмнява повече. Забележете, че "човекът с амфибия" пуска известие за изкопания танк на 6 декември, седмица по-късно ги арестуват.
Въпреки че не одобрявам подобни действия като на задържаните, позицията на нашите военни е като кучето и сламата. Накрая сламата ще си изгние, а кучето ще заспи гладно, но с чувство за изпълнен дълг.
Comment
-
Гост написаНа снимката не е ли купола на TV "Пантера"?
http://dnes.dir.bg/2007/12/19/gallery2464680_0.html
Comment
-
А какво се е случило със заровените 20 "Пантери"? Дали случайно не е оцелял някои до наши дни?
Според последна информация германците са платили 1 млн.евро за първия танк, който са изкопали. За танк P-IV това е твърде висока цена, защото такива има запазени в много музеи по света, справка Интернет.
За разлика от тях "Пантери" има запазени единични бройки. Наскоро по "Дискавъри" гледах филм за възстановяване на намерена и престояла 40 години на дъното на една река в Полша "Пантера". На всеки ще е ясно в какво състояние е бил този танк.
Ако предположим, че продадения първи танк е "Пантера", то вече цената от 1 млн.евро е напълно обоснована от факта, че състоянието на този танк може би въобще не е било толкова лошо, като на този от Полската река.
Comment
-
Значи това за цените е глупаво, на мен ми предлагаха 6 000 Евро на парче ако го доставя в Солун. 100 К струва машина в движения, като подобни могат да се набавят от Русия, все пак за разлик аот тукашните онези са с всичките си карантии, обикновенно ги вадят от разни блата или водоеми.
Цената от 6К ми я предлагах преди няколко години, след показването на филма по ТВ-то с мен се свързаха още няколко индивида, като дори си предложиха да платят всички разходи по "бутването" насам и натам.
Comment
-
:fahr39: :rock: Мен всъщност ме интересува къде ще отиде изровения танк и дали няма наистина да го дадат на циганите за скраб? :rock: :1087: :tdown Или да го метнат някъде да гние, като веществено доказателство, както гният много откраднати коли!!! :evil:
Още преди две години, няколко пъти повдигах въпроса пред директора на НВИМ - Петко Йотов, но той си пита дядовия. Добре, че такива специалисти се напънаха да изровят нещо, че да може да се сетят нашите историци и военните, че все още има нещо останало и в нашата скапана територия! :1087:
Ако музейните работници не могат да се справят с реставрацията, по-добре да го дадат на колекционери и любители патриоти, които да им го оправят. Както бяха оправени куполното оръдие и противобалонното оръдие от ПСВ от Агоп Казазян.
Ще предложа на ръководството на НДрТрадиция да обмисли въпроса и евентуално да приеме реставрацията!
:fahr39:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Арестуваха трима, откраднали части от купол на танк
Задържани са трима мъже, които са откраднали части от купол на танк.
Задържаните са на 29, 40 и 62 години от село Момина църква, община Средец. Това съобщават от ОДП-Бургас, цитирани от БТА.
Частите от танка, с тегло 1900 кг, тримата мъже предали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в Средец.
От извършения оглед е установено, че в местността "Сарлъка" в землището на село Момина църква, е била разположена танкова огнева точка (неустановена марка и модел, собственост на Министерството на отбраната, от която са изрязани с топлорежещ инструмент задната и страничната част на купола и част от цевта на оръдието на танка.
Останалите елементи са били вкопани в земята.
Металните части - обект на престъплението, са иззети.
Работата по документирането престъпната дейност на лицата продължава от служители на РПУ-Средец.
Защо да е лесно, като може да е трудно?
Comment
-
Миналата събота в предаването "Памет българска" по БНТ имаше дискусия за оцелелите заровени около границата с Турция танкове. Участници бяха Божидар Димитров, Калоян Петков и директорката на военноморския музей-Варна. Накрая предаването завърши с обещание през пролетта представители на НВИМ да обиколят всички налични все още такива танкове и да се направи експертиза за състоянието и възможностите за възстановяване.
Comment
-
Задигнаха още един танк, пак "Майбах"
22.01.2008 12:36 2
Снимка: БГНЕС
Поредният танк „Майбах” е откраднат от границата ни с Турция.
От МВР съобщават, че е изчезнал куполът на немската бойна машина, вкопана в земята по границата ни с Турция още от времето на Студената война.
Танкът се е намирал между елховските села Раздел и Голям Дервент.
За момента няма данни в кражбата да са намесени военни.
През декември лъсна кражбата на друг „Майбах“, който бил подготвян за износ в Германия, където колекционери плащат колосални суми, за да притежават реликвата.
Тогава МВР задържа майор Алексей Петров и двама германски граждани.
Впоследствие съдът наложи гаранция от 5000 лева на българския военен, защото нямало опасност той да се укрие и да извърши нова кражба на танкове.
Comment
Comment