Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Заровени танкове

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

В съботния 24 часа имаше обширна статия за заровените танкове по южната граница. Пичовете са си взели хубавите хонорари за нея, но са свършили страхотна "услуга".
    Сега факта, че има заровени интересни машини е общо известен даже зад граница, тъй като авторите на материала са се допитвали до британски музеи. След октомври, когато ДОТ-овете официално ще се изведат от въоръжение ще падне едно разграбване и продаване зад граница.
    Глупава история.
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Някъде в тази тема май вече го бях казал. Все пак ще се повторя. Предпочитам да бъдат изровени и закарани зад граница, отколкото да се изровят и предадат за вторични суровини тук.
      Друг е въпросът, че изравянето и транспортирането хич няма да е лесно, ако правилно си спомням обясненията на Гоги.

Comment

Незнам ,но в м. Босна която е на 12 км. от с. Звездец има 6бр танкови куполи на т-34-85. ако несе направи нещо роднините на цветелин кънчев ще ги опоскат съвсем. Аз съм да се възстановят немските танкове, които са ползвани от българската армия. Това е история.

Comment

tconiotconev написа
          Аз съм да се възстановят немските танкове, които са ползвани от българската армия. Това е история.
          Всички сме за това. Но предвид, в коя държава живеем, за сега това е напълно невъзможно.

Comment

"Патриот е душа дава, за наука за свобода, но не свойта душа братя а душата на народа"
            Както е казал поета, демек като ти е мерак да се запазят, отиваш , купуваш ги от фирмата, панцер 4 изкормед да тежи към 10 тона. на времето когато аз се интересувах (но не щяха да ми ги продадат) бях намерил фирм ад ами ги изкопа за по 300 кинта на парче, още по толкова да ми ги закарат до Пловдив.

Comment

Ето и Дойче веле се е заинтересувало от заровените танкове http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1087978

Comment

Gaden Gogi написа
                Както е казал поета, демек като ти е мерак да се запазят, отиваш , купуваш ги от фирмата.
                Абе то така-ама патриотизъм без пари не става-на гол тумбак...
                Кой знае колко пари ще искат за самия танк в този му вид в който е сега,а опре ли да се продава от Вторични суровини-вече обикновения гражданин не може да го пипне-намесват се хората с големите пари-колекционери от чужбина,които ще го вземат срещу някой лев рушвет,а на тебе няма да ти дадат да го побарнеш...
                Да не говорим че на изкупна цена да ти го дадат за плътно желязо са си поне 5-6 хил.лв.
                Не е работа на обикновения човек да възстановява и поддържа историческите забележителности-просто не му е по-силите.Това не е като да взема там метла,лопата,боя и коресилин и да ида на своя глава да ремонтирам някаква историческа или природна забележителност или паметник,за която на държавата не и пука-щото лапетата рисували по нея или щото някой къртил,рушил,хвърлял боклуци...
                Правил съм го и пак ще го правя.
                Но тук със танковете не става-тук си иде реч за големи пари...

Comment

е че 5-6К големи пари ли са? Иначе както казах през далечната вече 2003 имах много доброто желание да си купя 2-3, потроших сум аврем и пари по обикаляна и звънене по агенции. И плво онези глупендери изобщо не знаеха че има такива неща (включая шефа на музея, оня с големите мустаци) после не знаеха на кого са (а съм говорил с министерства, агенции и т.н.т.) и накрая когата ама много се напънах ме просветлиха че местен функционер на СДС вече си ги бил заплюл, та да съм проверил за колко щял да ми ги продаде. само дето оня можеше само на парчета, 'щото за какъв са му цели да ги вади? А иначе по онова време желязото беше евтино и щеше да ми излезне 2500 целият мурафет с транспорт до Пловдив. като си бях намерил фирма която да ми ги звади (нежно), + кранове (оказа се в онзи окръг има само един с нужната товароподемност) плтформи, всичко. А тазисима ги нарязали, имаше снимки в един от моделистките форуми, човекът специално обикаля позициите да снима, включая нещата дето аз си бях заплюл.
                  Иначе преди месец-два някакъв репортер от СНН се свърза с мене че правел проучване...но бешело късно.

Comment

извадиха първия ЩУГ 3

миналата седмица са извадили първия ЩУГ край с.Факия
                    Last edited by Imperial; 07-12-2007, 21:09.

Comment

:rock: Дай повече информация!!! За къде го вадят за скраб или за реставрация?!?

:fahr39:
                      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

откарали са го в неизвестна посока.или е за ВИМ или за износ,но не е за скрап- иначе щяха да нарежат на място ,а не да го изравят целия и да го товарят с голям кран..

Comment

Офицер сви танк
                          "Майбах" от Втората световна изнесен в чужбина

Офицер бе арестуван за кражба на танк. Бойната машина "Майбах", която е ветеран от Втората световна война, вече е изнесена зад граница. Задържаният е от ямболско поделение, научи "Стандарт". Той е действал в комбина с немски гражданин. Двамата са спипани от военни контраразузнавачи при опит да изнесат втори танк.
                          Машините са били окопани край Елхово по времето на соца. Те трябвало да отблъснат евентуално нападение от юг.
                          Оцелели танкове "Майбах" извън музеите има само у нас. "Стандарт" научи, че Германия е правила официални опити да изкупи машините. Двамата съучастници решили, че могат да изкарат добри пари от колекционери на Запад. Очаква се днес Bоенната прокуратура в Сливен да даде официална информация по разследването и арестите. В момента следователи проучват как първият "Майбах" е минал границата.
                          Георги Мангинов

Хващат наш майор от МО и двама немци - откраднали танк

©

news.bg
                          Размер на шрифта: a a a
                          В Сливен е задържана престъпна група, разфасовала на части немски танк „Майбах".
                          Срещу майор Алексей Петров от поделение 24200 - Ямбол и двамата немски граждани Т.Й. и М.М. е образувано досъдебно производство.
                          За периода от месец октомври до 13 декември тримата са извършили кражба на танк „Майбах" и са се опитали да откраднат втори танк, собственост на Министерството на отбраната.
                          Престъпната група е действала чрез използването на моторни превозни средства и технически съоръжения.

Танковете са разположени като вкопани танкови огневи точки между с.Мелница и с.Лесово, Ямболско.
                          Военнослужещият майор Петров е действал в качеството си на длъжностно лице, възползвайки се от факта, че военните съоръжения не са били под постоянен надзор.

Тримата са задържани за срок от 72 часа с постоянна мярка за неотклонение. Работата по разследването на престъплението и вземането на свидетелски показания продължават, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.
                          Last edited by Thorn; 18-12-2007, 12:03. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Лелей, танк през границата. Добре, че нямаме линеен някой германски кораб тука.... Да не би направо към турците да са го извлачили? Или може би през Дунав- мост? През Сърбия??? Пристанище Бургас????

Comment

Ако са го изнесли на части (защото "разфасоването" на журналята не се връзва с "колекционерите" - да не би да го изнасят с цел да го продават за старо желязо?!), може да го опаковат и спокойно да го изнесат с етикет "селскостопанска техника" или нещо подобно...
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Ето и малко по-многоловна същата новина от дир.бг

Майор и двама немци крадат танкове и ги изнасят
                                18 декември 2007 / News.dir.bg
                                Майор от ямболско поделение и двама германци бяха арестувани в Сливен за откраднат танк “Майбах” и опит за кражба на втори от армията.
                                Немските танкове, които не са били под охрана, били вкопани между с. Мелница и с. Лесово, Ямболско. Машините останали от 50-те години на миналия век по време на Студената война и не могат да стрелят. (всъщност германските танкове са Panzer IV от Втората световна война и са съоръжени с двигатели "Майбах" - бел.ред.)
                                Алексей Петров от поделение 24200 в Ямбол и немските граждани Т.Й. и М.М. са задържани след акция на регионалната служба "Сигурност-ВП и ВКР"-Сливен и Военноокръжната прокуратура-Сливен, съобщиха от Министерството на отбраната.
                                Тримата откраднали на части танк през октомври и го изнесли в Германия.
                                Мъжете решили по същата схема - на части, да откраднат и втори танк. Бдителни контраразузнавачи обаче усетили какво става и на 13 декември Петров и германците били арестувани. Те са задържани, докато организирали с местни хора разкопаването на втория танк, съобщи говорителят на окръжната военна прокуратура в Сливен полк. Христо Тинев, цитиран от БТА.
                                Майорът и съучастниците му са с постоянна мярка “задържане под стража” с решение от 17 декември на Сливенския военен съд. Образувано е досъдебно производство. Повдигнато им е обвинение за кражба.
                                Според полк. Тинев първият танк е транспортиран от мястото най-вероятно с товарен автомобил. Според запознати военният и съучастниците му са изнасяли танковете за колекционери. За случая е уведомено и посолството на Германия в София, съобщи Тинев. Засега от прокуратурата не съобщават кое е поделението, към което се числят танковете-ветерани.
                                Тепърва експерти ще установяват каква е цената на откраднатото, дали има антикварна стойност и чия е била отговорността за стопанисване на машините. Предполага се, че кражбата е станала след репортаж на една от националните телевизии за вкопаните по границата ни с Турция танкове и данните, че такъв модел военни машини в света са останали малко, съобщи "Фокус".
                                Случая коментираха и началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков, и военният министър Веселин Близнаков. Ген. Стойков каза, че по отношение на информацията за извършеното нарушение е трябвало да бъдат спазени мерки по изискване на Военно-окръжната прокуратура в Сливен.
                                „Аз, Драгомир, писах.
                                Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Working...
                                X