Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Израелските танкове си намериха майстора

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Точно при РПГ-29 танка не трябва да се улучва по каквито и да е специфични места. При тестове са били пробити Т-80 и Т-90 в челна проекция!
    Значи ъгъла и мястото на попадение е без значение? Хехехе
    И какво те кара да мислиш че тези танкове са по-добре защитени от Меркава 3 или 4? Освен това - както казах танка трябва да се уцели все пак. При наличието на пехотно прикритие и патрули напред е трудно да се приближи незабелязано боец на 50-150 метра и да се стреля. Единствено е възможно ако е предварително маскиран. Но и в двата случая в момента на изстрела ще бъде открит и подложен на обстрел от пехотата и останалите машини, ако не и от въздушното прикритие. Ако пък стреля от далеч - 300-500 метра - екипажа ако има късмет и забележи пуска ще има време да реагира, а стрелбата на такова разстояние, особено по движеща се цел, е твърде неточна.

Повторен изстрел няма и защо да се прави, просто се устройва засада, 3-4 разчета стрелят по определен танк едновременно и после веднага си променят позициите. Хем врагът е объркан, хем са в безопасност.
    Това е всичко друго, но не и просто. "Веднага си променят позициите" - прекрасно звучи на теория. Само дето натоварен с 30-40 кила човек не бяга по-бързо от танков снаряд. Особено нагоре по баира. Повечето от участниците в тези 4 отряда ще загинат, след като позициите им бъдат засипани с ракети, куршуми и снаряди. Дори някой от тях да уцели целта, танковите формации за които става дума не наброяват един-два танка, а роти и дори батальони. С други думи върху местоположението им ще се изсипе внушителна огнева мощ.

"Стрелят едновременно по един танк" - замислял ли си се как се постига това на практика? Не само че огневите полета на тези 4 екипа трябва да съвпадат в една точка и точно там да се окаже танка, ами и трябва да са в постоянна връзка един с друг - тоест всичките да имат радиостанции и те да работят постоянно, което прави възможно засичането им.

"Врагът е объркан" - е, ако врагът се обърква от такива дребни неща, пиши го бегал. Аз си мисля че израелската армия все пак е по-професионална
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Няколко забележки:
      трудно да се приближи незабелязано боец на 50-150 метра
      1. С оглед боевете досега не бойци на Хизбула се приближават към стоящи на равнина израелски войници, танкове и артилерия, а точно обратното - Израел напада хълмиста месност, подготвяна 6 години точно за това.

натоварен с 30-40 кила човек
      2. РПГ-29 тежи 11 кг, снарядите се носят от други 2-3 души. Позициите са подготвени, има тунели и бягане по хълма не е наложително.

Но и в двата случая в момента на изстрела ще бъде открит и подложен на обстрел от пехотата и останалите машини, ако не и от въздушното прикритие.
      3. Самият разчет на РПГ-то се прикрива от други войници - автоматчици, картечари, снайперисти. Израелските войници са също засипани с огън...
      Не обичам дискусията да се изражда в нещо от типа "20 танка Меркава-4, 30 бронетранспортьора, 400 пехотинеца, 12 Апачита, 12 Ф-16 и гаубична батарея срещу един боец на Хизбула намиращ се на гола равнина и поставил двуметрова мишена върху главата си"

Аз си мисля че израелската армия все пак е по-професионална
      4. Те със сгурност са много добри бойци, но все пак бяха мобилизирани 15 000 - 20 000 резервисти, а те не са обучавани за командоси. Подготовката на Хизбула не трябва да се подценява - 6 години са били оставени на спокойствие, а това е достатъчно за да се обучи много добра войска.

тоест всичките да имат радиостанции
      5. Един разчет + прикритието е около 15-20 души. Не е чак толкова трудно да имат радиостанции. Не си мисли, че лесно засичането на 400 радиостанции по целия фронт. Все пак не се провеждат многочасови любовни разговори по тях "Огън по втория танк" - няколко секунди. А и засичането ще е твърде късно.
      Най-старият номер е просто от 4 разчета единият да е "водещ" - когато той стреля, и другите стрелят. Предварително си знаят позициите и знаят накъде да гледат.

И какво те кара да мислиш че тези танкове са по-добре защитени от Меркава 3 или 4
      6. В странична или задна проекция са по-слабо защитени от Меркавите, но челно са на горе-долу едно и също ниво.
      [QUOTE]830 mm RHAe vs. APFSDS, 1,350 vs. HEAT[/QUOTE
      Тази защита за Т-90 е без динамическата. Хич не е зле.
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

1. С оглед боевете досега не бойци на Хизбула се приближават към стоящи на равнина израелски войници, танкове и артилерия, а точно обратното - Израел напада хълмиста месност, подготвяна 6 години точно за това.
        Това е така само общо взето, голямата картина. Не можеш да сложиш по един войник на всяко хълмче и да го оставиш да слънчасва там. Бойците на Хизбула не живеят по хълмовете, а в къщите си все пак. Израел има огромно предимство в разузнаването и не е много ясно кой кого изненадва по-често.

2. РПГ-29 тежи 11 кг, снарядите се носят от други 2-3 души. Позициите са подготвени, има тунели и бягане по хълма не е наложително.
        Тунели има изкопани предимно по линията от укрепления по границата, които вече са превзети и в населените места, между къщите. Точно там IDF се отказа да влиза засега. Не може да има тунел на всеки два метра в цял Ливан, нали? Колкото до РПГ-то - първо, вече се разбрахме че това е една малка част от арсенала (Фагота и него ли ще метнеш нагръб? ), второ, като отиваш за няколко дни на излет в природата, не носиш само едно РПГ, а още сума неща като лично оръжие, муниции, бронежилетка, храна и вода. И радиостанция също.

3. Самият разчет на РПГ-то се прикрива от други войници - автоматчици, картечари, снайперисти. Израелските войници са също засипани с огън...
        Да, ама не. Хизбула просто не действа така. Отрядите му наброяват 4-5 човека максимум. Въоръжените бойци на организацията са всичко на всичко не повече от 4000 души.

Не обичам дискусията да се изражда в нещо от типа "20 танка Меркава-4, 30 бронетранспортьора, 400 пехотинеца, 12 Апачита, 12 Ф-16 и гаубична батарея срещу един боец на Хизбула намиращ се на гола равнина и поставил двуметрова мишена върху главата си"
        Разбирам че е дразнещо, но реалността е точно такава - с изключение на мишената. Израелските войски се движат в големи формации, с постоянна въздушна и артилерийска поддръжка, а отрядите на Хизбула са от 4-5 човека, щъкащи из хълмовете и правещи засади.

4. Те със сгурност са много добри бойци, но все пак бяха мобилизирани 15 000 - 20 000 резервисти, а те не са обучавани за командоси. Подготовката на Хизбула не трябва да се подценява - 6 години са били оставени на спокойствие, а това е достатъчно за да се обучи много добра войска.
        За Хизбула не мога да коментирам, никой не ги подценява, най-малко IDF. Резервистите са около половината действащи в Ливан войски, и в интерес на истината се справят по-добре от редовите части. Подготовката им е същата, ако не и по-добра от тази на Хизбула като честота на ученията и опит.

Един разчет + прикритието е около 15-20 души
        Това вече го написах, не действат с толкова големи отряди.
        Предварително си знаят позициите и знаят накъде да гледат.
        Това също не е точно. Местността е хълмиста, т.е. има много маршрути за придвижване. Не е само кози пътеки.

Comment

Като си говорим за "там" L-Vas да знаете дали е използван?

Comment

Другари гледам ви как спорите по отношение на РПГ тата и не мога да се сдържа да вметна нещо според мене РПГ тата достатъчно добре показаха какво могат във Чечня където едни напълно съвременни танкове като Т-80 и Т-90 се взривяваха след попадение отгоре във купола при стрелба от горниоте етажи от зад при стрелба по двигателя и при стрелба от мазетатат във долния челен лист на бронята ....................това чеченците го постигаха и със старите верси на РПГ тата а какво остава за новите в момента израелците избягват да влизта в градовете и има защо защото нито един танк не е защитен в града а що се отнася до рзчетите на РПГ тата чеченците са имали мобилни групи от РПГ ист помощник ,снайпер,картечар който отсичат пехотата и танка става лесна жертва по всеки един руски танк се е водила стрелба най малко от 5 6 направления във сички уязвими точки така че ако хизбула се придържа към тази тактика и наистина разполага дори с ПТУРСи то на израелците може да им се стъжни солидно............. хората са казали РПГ то не остарява остаряват гранатите към него а както виждате излизат все по нови модели така че според мене не можем да говорим за РПГ то като старо оръжие.............. и другото което е няма лошо оръжие (пример иракчаните и Т-72) зависи всичко от човека симул вяра дух и фанатизъм ако щете.

Comment

Другарю, имаше ли Т-90 в Чечня?

А израелските танкове си го отнасят от разни ПТУР

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Условията в Грозни са доста специфични, освен това никога не съм попадал на данни, че там са участвали Т-80 или Т-90. Откъде са тези сведения? Иначе и аз сямтам, че в условията на билзък бой всички танкове са уязивми за подобни оръжия.

Comment

gollum написа
                  Условията в Грозни са доста специфични, освен това никога не съм попадал на данни, че там са участвали Т-80 или Т-90. Откъде са тези сведения? Иначе и аз сямтам, че в условията на билзък бой всички танкове са уязивми за подобни оръжия.
                  za Т-80 съм сигурен за Т-90 не.......защото някъде четах как чеченците са пленили 2 от тях а иначе от руски източници че един издържал на 10 или15 попадения на РПГ а иначе там е имало и БМП-3 един вид опитен полигон...........като Испания до колко е вярно не мога да кажа така са писали ..........

Comment

Странно, аз пък съм попадал на информация, че в първата чеченска война със сигурност не са учавствали Т-80 (за Т-90 и не става въпрос). За втората ми се струва, че също е са.
                    Last edited by gollum; 14-08-2006, 14:38.

Comment

за пияното и корумпирано руско началство- Грозни`95 може да се говори много. А за простотията която направи свинята Грачов, разстрела на Червения площад трябваше да е минимума, който да му се случи...
                      Трол по списък.

Comment

gollum написа
                        Странно, аз пък съм попадал на информация, че в първата чеченска война със сигурност не са учавствали Т-80 (за Т-90 и не става въпрос). За втората ми се струва, че също е са.
                        http://otvaga.vif2.ru/Otvaga/wars1/wars_03.htm там си пише има и други описания на Т-80 в чечения

Comment

Защо сравнявате градските сражения с тези на открито, където огън се води от далеч по-големи разстояния? Ставаше дума дали в днешно време РПГ-29 и РПГ-7 с техния обсег (300м за РПГ-7 и 500м за РПГ-29) са адекватно противотанково средство за сражения на открито? Хизбула, както вече беше казано, разполага с далеч по-ефективни противотанкови средства, а най-смъртоносното така или иначе си остава няколкостотинкилограмовия заряд с дистанционно детониране.

Comment

Ммм, явно грешката е моя. Сега и аз намерих данни за Т-80:
                            http://armor.kiev.ua/Battle/Chechen/Vulner.html
                            Явно са участвали, все пак. Но Т-90 със сигурнос тне са.

Динайн, въобще и не сравнявам подобно нещо, аз това го написах малко по-рано - усолвията са съвсем други (впрочем и самите танкове са различни). РПГ е ефективно срещу специфичин зони и това налага използването му от сравнително малки дистанции за да има реален ефект срещу ОБТ.

Comment

gollum написа
                              Ммм, явно грешката е моя. Сега и аз намерих данни за Т-80:
                              http://armor.kiev.ua/Battle/Chechen/Vulner.html
                              Явно са участвали, все пак. Но Т-90 със сигурнос тне са.

Динайн, въобще и не сравнявам подобно нещо, аз това го написах малко по-рано - усолвията са съвсем други (впрочем и самите танкове са различни). РПГ е ефективно срещу специфичин зони и това налага използването му от сравнително малки дистанции за да има реален ефект срещу ОБТ.
                              някъде четох за един Т-80 който е издържал 15 тина попадения от рпг без да се взриви е естествено имал е повреди проблема на руснаците е бил 4е кутиите на динамичната защита не са били напълнени със взривно в-во на всичките им танкове хех правели са го докато са пътували към чечения а и четох някъде че танковете им били заредени със керосин не със дизел и липсвало веществото за потушаване на пожари в бордовата система за гасене хелион или там както се казва...........от там и голямите загуби на танкове отделно от неправилната тактика и стратегия.

Comment

Голъм, имах предвид главно потребителя написал нещо от рода "РПГ не е старо оръжие, вижте какво стана в Грозни".

Comment

Working...
                                X