Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Меркава нямала бронирано дъно?!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Их да бях админ като ви подхвана с метлата:twak: :twak:
    Сега по същество: а дали колесен трал би могъл да помогне срещу такива заряди?ако е с дистанционно взривяване може да се добави някакъв допълнителен сензор, примерно акустичен който да осигурява откриване на подобни неща ако са зарити, едва ли ще е особенно скъпо, особенно в сравнение с цената на танка+екипажа+отрицателният морален ефект

Comment

Сега по същество: а дали колесен трал би могъл да помогне срещу такива заряди?ако е с дистанционно взривяване може да се добави някакъв допълнителен сензор, примерно акустичен който да осигурява откриване на подобни неща ако са зарити, едва ли ще е особенно скъпо, особенно в сравнение с цената на танка+екипажа+отрицателният морален ефект
      Колесен трал помага само срещу мини, но може да помогне и срещу някои заряди, които се задействат с електрическа верига. Две тенекии, които при натиск се допират, протича ток, бум.
      Но добри решения няма. Тези колесни тралове много се чупят и повреждат, а маневрирането с тях е много зле. Особено в градски условия пък ще е направо невъзможно.
      За сензор няма как да стане, да се сложи на всяка машина ще е ужасно скъпо, а и ефективността ще е никаква. Не мога да си представя как акустичен сензор ще различава зарит заряд от най-обикновена тенекия. И от всякакви други буклуци де.
      Най-ефективното средство за отваряне на път си остава булдозерът
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Акустичен сензор (имам предвид вариация на тематаехолот) би могъл да различи кухина, ако зарядът е зарит, все пак 300 кила не се крият чак толкова лесно, а цената с инсталацията+допълнително оборудване+софтуер ме съмнява да е над 5000 на парче, а и не е нужно всички машини да са оборудвани с такова, само водещата в колоната. а заряди от типа" 5 м в страни контейнера за боклук е пълен с 500 кг ТНТ" вече са друга песен, а иначе овдача на булдозера е мечта за снайпериста: видоко и с много остъкление, осве ако си нямате доработени с местно брониране машини.

Comment

Един въпрос - зарядите от 300 кг нещо нормално ли са? Аз си мислех (исгурно се заблуждавам, пиша от разни попрочетени и дочути оттук-оттам неща), че най-често такива противотанкови самоделни заряди се правят от артилерийски снаряди или мини и съответно са доста по-леки и с по-малко експлозив (т.е., в порядъка на 20-40 кг общо и 5-10 кг взривно вещество)?

Comment

а иначе овдача на булдозера е мечта за снайпериста: видоко и с много остъкление, осве ако си нямате доработени с местно брониране машини.
            Ами то самата кабина е "местно" добавена. Стъклата са 7 см дебели и издържат на 12.7 мм куршум от 20 метра.

За такъв терен (типичен) ме съмнява че ще действа сензора. Тоест ще бибипка непрекъснато. Малко напомня някои квартали на София тази снимка, хъм :icon_ohmy

Заряди има всякакви, не знам какво е "нормално"
            Общо взето от 100 кг нагоре е все едно. Използват се и неизбухнали муниции, но рядко. Прекалено е опасно. По-скоро изваждат взривното вещество и изработват от него "направи си сам" заряд. Например един бойлер или варел с прост електрически детонатор.
            Last edited by Dinain; 15-08-2006, 12:09. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Т.е., няма някакви статистически данни по въпроса (все пак сигурно има най-често използвани вариации). Мисълта ми бе, че все пак самоделни противотанкови устройства с подобна маса - 100 и повече килограма, ще са първо по-сложни за транспортиране, второ - за скриване и накрая, ще искат твърде много взризвни вещества. Или тези неща не са особен проблем за арабите в района? Питам, защото някак това е съществен за темата въпрос. Някъде бях срещнал споменавания за преработване на 155 или 152 мм артилерийски снаряди или 120 мм мини в такива заряди - предполагам, че не неизбухнали, а вероятно неизползвани.

Comment

Трудностите са разбираеми. Ако искаш да унищожиш танк трябва да се потрудиш все пак. Експлозивите, отново, как може да се определи колко са дефицитни - много или малко? Във всеки случай, аз бих заложил на един заряд от 100 кг, вместо на 5 заряда по 20 кг. Като статистика наистина "големите" заряди (над 100 кг) са рядкост, повечето са до 15-20 кг. Големите се подготвят дълго време, копае се дупка или тунел от канализацията, под прикритието на ноща или на някакви ремонтни дейности например. Заряда се сглобява на части, цялата операция, заедно с наблюдението на маршрутите за патрулиране и т.н. може да отнеме месеци. В края на краищата заряда е на място, а оператора (обикновенно не само един, за да наблюдават на смени) се крие някъде наоколо и чака да мине танк върху мястото или каквато е желаната машина. Повечето заряди са обаче статични (отбранителни), заложени за неопределено време на известни места, където не минават патрули. В случай на нужда, примерно операция на армията, "постовете" се попълват с оператори, чакащи удобен момент.

155мм снаряди се използват само в последната година в Газа. 120мм минохвъргачки има само в резерва. 152мм въобще няма в IDF.

ПП Основния въпрос - големите заряди са наистина рядкост, използват се с точно определена цел и са главно за пропагандна цел - по годишнини, празници и именни дни

Comment

Dinain написа
                  155мм снаряди се използват само в последната година в Газа. 120мм минохвъргачки има само в резерва. 152мм въобще няма в IDF.
                  Е, предполагам, че различните арабски организации често имат достъп и до съветско или руско оръжие, та затова включих 152 мм. Предполагам, че какво ли не се "въргаля" из тези земи, особено по-древно въоръжение.

Comment

За въргаляне, въргаля се, ама точно в Газа - не. Там последните крупни сражения са били 1967 г., а и тогава предимно пехотни. Ако търсиш железария, в Голанските възвишения има с тонове. Както и 30-40 годишни минни полета.

Comment

Dinain написа
                      За въргаляне, въргаля се, ама точно в Газа - не. Там последните крупни сражения са били 1967 г., а и тогава предимно пехотни. Ако търсиш железария, в Голанските възвишения има с тонове. Както и 30-40 годишни минни полета.
                      Гледал съм доста клипове, но става въпрос за Ирак, как за подобни цели се използват неизбухнали самолетни бомби /най-често Мк 82/ с дистанционен взривател. Динаин, имаш ли наблюдения и Хизбулла да правят същото ? Или израелската авиация не използва толкова интензивно неуправляеми авиобомби от този тип ?
                      Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Не знам точно какви и колко бомби използват, но Хизбула едва ли се нуждае от такива импровизации. Има кой да им продава "купешка" стока, не им трябва "направи-си-сам".
                        В палестинските територии и Ирак ситуацията е такава, че друг контролира повече или по-малко границите и се налага да се ползват подръчни средства. Доскоро в Газа имаше голям недостиг на "оригинални" ВВ. Правеха се самоделни, от изкуствена тор, и качеството беше подобаващо.

Comment

Working...
                        X