Темата определено ми е интересна и имам една молба към теб, gollum. Имаш ли някакви простички чертежи, в които да са означени определени слаби места, в които танкът е пряко уязвим. Например слабите места на Тигър ², за да мога да добия някаква представа как от един снаряд на мига загиват 3 от 5 души екипаж. Изстрелът е от близка дистанция Шърман vs Тигър. Ако питането ми не е на място може да го изтриете.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
КВ-1
Collapse
X
-
Е, знаеш че въобще не разбирам много от тези неща, Док. Ако не става въпрос за детонация на боеприпасите, то най-често пораженията се нанасят от шрапнелите (парчетата) от бронята и от самия снаряд и в по-редки случаи (зависи от типа боеприпас) и от експлозията на взривния заряд на снаряда след като проникне през бронята. Тъй като при повечето танкове от това време трима души от екипажа са съсредоточени на едно място (кулата), а другите двама (предната част) - на друго, то в зависимост от мястото на попадението тези фрагменти могат да ги засегнат, като в някои машини (в зависимост от разпределението на пространството) е възможно парчетата да засегнат и повече от тирма души (макар че предполагам това е рядкост). Що се отнася до небронебойните боеприпаси от това време, то зарядът им ще експлоадира пред бронята, а не зад нея. Естествено, това може да разруши бронята и със сигурност ще причини отчупване на парчетии от вътрешната й старна, които ще действат като шрапнели в танка дори и бронята да не е пробита от самата експлозия.
Comment
-
Хм в същата книга ако си спомням правилно не беше авиация, а няколко луди гренадири.von Danitz написаВижте, за танка и дивизията, имам книгата на Раус, Танковите операции, руснаците претендират, че не дивизия, а цяла танкова група са държали с едно КВ.
Но...
1.било е на мост край Руской
2.не е няколко дни , а няклоко часа
3.било е бойна група от 1 т.батальон чешки Рз35т и два мото-пешаци от 6 танкова дивизия
4. авиацията е оправила нещатаalbireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Не беше ли комбинация от обездвижване след попадение на фугасно-осколъчни снаряди от 105 мм гаубица и после гренадири (или май луди пионери).
Торн, ще потърся и се надявам да намеря откъде бях чел това - имаше пехота във въпросната случка (а те случките са повече от една).
ПП Впрочем, някъде по това време, ако не и по-рано въвеждат кумулативни боеприпаси за 105 и 150 мм гаубици и за 75 и 150 мм пехотни оръдия, а за тях КВ не е бил неуязвим.
Comment
-
Все пак говорим за леки танкове!,ще ме извиняваш но за мене е твърде вероятно гаубичния снаряд да пробие бронята на Pz I или на 35(т) или на 38(т) все пак тя е била в рамките на 10мм до 25мм Челната! и да се взриви вътре! така че мисля че ще останат само къпчина отпадъци за вторични суровиниgollum написаМежду това един танк да бъде неизползваем или "унищожен" (т.е. да няма смисъл да се възстановява) след попадение в него и това "на мястото на танка да остава кратер (!) или купчина метални отпадъци", разликата е доста голяма. Пак повтарям само сравни количеството взривно вещество в 152 мм гаубична граната - 6-8 кг взривно вещество (или кинетичната енергия на бетонобойния 152 мм снаряд) и масата на танк - дори и Pz 35(t) (около 10 тона) , Pz 38(t) (9,4 - 9,8 тона) или Pz I (4-5 тона) и помисли как по-точно това количество взривно вещество ще превърне съответната маса в комбинация от разхвърляни отпадъци и кратер. Че подобен танк след попадение от 150 мм гаубица ще бъде повреден до степен на невъзстановимост е почти сигурно, но това въобще не е равносилно на "ще остане само кратер и куп отпадъци от него".

Comment
-
Като се има най-вероятно какъв е предвид взривателя на гаубичната граната, то тя ще се взриви по-скоро в момента на удар в бронята, а не зад нея. Но както и да е, това не е толкова важно - дори и взривяването на 6-8 кг взривно вещество вътре в танка (а е очевидно, че поне част от енергията на взрива в тази ситуация отива навън) пак няма да доведе до "анихилация" на 10 тона метал, т.е. да се говори, че от машината остава "димящ кратер" и "няколко ламарини" в този случай издава единствено непознаване на материята. Танкът ще бъде разрушен, но в никакъв сулчай "напълно", още по-малко до описаната степен, която критикувам. Независимо какъв е танкът, за който става въпрос. Подобни смешки съм срещал в някои руски сайтове - как видите ли при попадение на снаряд от 152 мм оръдие-гаубица на ИСУ-152 немските танкове "ополитали във въздуха" или от тях оставал само "димящ кратер". Това говори единствено за желание да се хвърлят журанлистически преувеличени приказки, по същество ефектини фрази и нищо повече.
Comment
-
Да, Империал, аз посочих тази вероятност като основен сценарий за "пълно разрушаване" на танка. Но не обсъждахме това.
Тезата на Luchs бе (пост #57), че ако снаряд на 152 мм оръдие на КВ-2 уцели Pz 35(t) от последния ще остане само "кратер и купчина метални отпадъци" и критиката ми бе изцяло към тази теза. Детонацията на боекомплекта е съвсем отедлен въпрос и никак не следва пряко от попадението, а от мястото му. Какот отбелязах, този случай не е на "взривяване на 6-8 кг взривно вещество вътре в танка", защото това не е бронебоен снаряд, а фугасен и той ще се взриви при удара, а не след като преодолее бронята (както би станало ако е бронебоен).
Comment
-
Трябва да намерим само един Pz 35(t) и едно КВ-2 за да разберем крайния резултат един изтрел и спора ни е решен за ефекта че Шкодите и Pz I хвръкват във въздуха четах във спомените на един руски танксит ...........ако неправилно е разтълкувал каквото е видял е аз не съм виновен за това................gollum написаДа, Империал, аз посочих тази вероятност като основен сценарий за "пълно разрушаване" на танка. Но не обсъждахме това.
Тезата на Luchs бе (пост #57), че ако снаряд на 152 мм оръдие на КВ-2 уцели Pz 35(t) от последния ще остане само "кратер и купчина метални отпадъци" и критиката ми бе изцяло към тази теза. Детонацията на боекомплекта е съвсем отедлен въпрос и никак не следва пряко от попадението, а от мястото му. Какот отбелязах, този случай не е на "взривяване на 6-8 кг взривно вещество вътре в танка", защото това не е бронебоен снаряд, а фугасен и той ще се взриви при удара, а не след като преодолее бронята (както би станало ако е бронебоен).
Comment
-
Единственото, което трябва да направиш е да намериш снимка на "разхвърчал се на парчета" танк в резултат на удар от 150 мм фугасно-осколъчен снаряд (а не в резултат на детонация на боеприпасите). Или пък да ми напарвиш едно физическо изчисление как по-точно си представяш енергията на този снаряд или на ненасочената детонация на около 6 кг взривно вещество върху бронята, да направя ттака че "танкът да се разхвърчи на парчета".
Comment

Comment