Съобщение

Collapse
No announcement yet.

КВ-1

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

КВ-1

Тъй като съм новичък моля да ме извините ако повтарям някои или всички знаят това което ще напиша.Ще дам информация за танка на руснаците които ги спасил в ранните етапи на втората световна воина-КВ-1

Този танк бил доста голям,но имал изключително добър дизелов двигател V2 с мощност 500к.с.Двигателя бил дизелов заради големите студове през руската зима,когато бензиновите двигатели неможели да запалят както германците разбират.КВ-1 е тежал 45т. и е бил доста тромав.Движел се приблизително със 30-35 км/ч.Въпреки изключителния си двигател,трансмисията на танка създавала големи проблеми.Често се повреждал.Въпреки огромната си огнева мощ танка имал проблеми и със стрелбата.За да стреля трябвало да спре и да се прицели.Този проблем се засилва и от факта че екипите на танковете били попълвани с хора от пехотата и кавалерията.Екипите на били добре обучени и те неможели да се възползват от ефективността на танка напълно.Средната продължителност на тренировачния курс бил 1ч.Това означава че танкистите трябва да се научат да карат това огромно чудовище за един час.Началото на проблема с обучението било дадено от Сталиновите чистки,когато били убити хиляди офицери.След чистките Сталин разполага с огомна армия,но без командващи.Когато танка влязал в употреба тои буквално се влачел напред към немските позиций.По това време немците имали на въоръжение 50мм антитанково оръдие което не можело да пробие бронята на танка.Когато за прив път немците видели танка те изпаднали в паника поради факта че когато те стреляли по него с антитанковите оръдия и техните танкове Phz ||| и Phz|V всичко отскачало от бонята на Кв-01.Единствения начин да го унищожат е било да се изравнят с него и да го стрелят в задната част.Немските панцери 3 и 4 неможели да се мерят с КВ-1,но когато докарали Пантерите и Тигрите с техните 88мм оръдия,тромавия Кв-1 вече бил доста уязвим.Руските танкисти кръстили Кв-01 "дредноут" заради неговите размери.Куполът му всъщност бил един огромен железен съндък.Руските танкисти не го харесвали защото толкова голямо чудовище неможело да бъде скрито,то просто стърчало над всичко наоколо.Един от най-големите проблеми за руснаците в този етап на воината бил че група армий "север" били обсадили Ленинград,а там били заводите за производство на Кв-01.Въпреки ефективността си през ранните етапи на воината Кв-01 вече не бил достатъчно добър танк за да се равнява с немските Панцер 5 и 6,съответно Пантера и Тигър.Така се стигнало до Кв-2 и в краина сметка танка "изпратил" немците до Берлин е ИС-152 (не съм сигурен дали беше 152).

Надявам се инфорамцията която дадох за танка да ви е харесала и да ви бъде от полза.

The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.

The 2 minute war - FallOut

Интересно ми е какви източници ползваш. По принцип имаш малко истински фактологически грешки, но текста ти е малко хаотичен.

Само няколко момента искам да отбележа:

Първо, всеки танк от ВСВ може да стреля в движение, вкл. КВ, но просто няма да уцели нищо. Така че стрелбата от място е просто стандартната практика тогава а и почти до наши дни. Не е някакъв специфичен проблем на КВ.

После, стандартното обозначение на танка е КВ-1, а не 01. Това са детайли, които са си важни

Масовото немско противотанково оръдие тогава е 50мм, а не 57мм 57мм е руски, британски и американски калибър, но при руснаците 57мм оръдие не е масово, защото е скъпо за производство.

Стандартното немско означение за танк не е Phz, а PzKpfw (Panzerkampfwagen), или просто Pz.

Пантерата няма 88мм, а 75мм оръдие, макар че бронепробиваемостта му е сходна с това на 88мм на Тигър.

Вече за КВ-2 не ти са ясни нещата - КВ-2 е разработен паралелно с КВ-1 още преди началото на войната, а не в отговор на Тигрите и Пантерите. КВ-2 е просто "артилерийски танк" със 152мм оръдие. На практика той е една голяма недомислица.

А танкът, базиран на КВ и наистина отговор на немските нови машини, е ИС (Йосиф Сталин) и ИС-2 (който е със 122мм оръдие). А СУ-152 и ИСУ-152 са съответно мощни самоходни оръдия, а не танкове, които просто са си изиграли своята роля във войната, но "изпратили немците до Берлин" собственоръчно не са

Да не вземеш да се обидиш, виждам че ти е интересно и ако имаш повече въпроси питай или просто порови по-старите теми за танкове.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

като казах че неможе да стреля имах предвид че неможе да върти купола си.Грешката е моя.Източникът е Дискъвъри,гледах едно предаване и работите които запомних ги написах тук.

Няма за какво да се обиждам,критиката ти е градивна и добре насочена.

The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.

Comment

Бррррр, толкова ли не можеш да си намериш свястно инфо че се водиш по Дискавъри??? Айде кажи кои машини ти трябват и ще ти спретнем списък с линкове.
        Сега за фактологията: 50 мм в началото на войната хич даже не е масово, масово е 37 мм, 50 мм тепърва навлиза тогава.
        Самоходките на базата на КВ са сравнително малобройни и доста бързо за изместени от тезина базата на ИС.

Comment

Е, Дискавъри не е чак за извхърляне! Много работи могат оттам да се научат, макар и да има в какво да се поправят.

Интересно ми е друго - през ВСВ и след това "тежките" танкове изчезват, а стигат до сериозни неща, като ИС-8 и ИС-10 (под ръка ми е книгата, ма ме мързи да я отворя), което си е много яко чудовище за времето си - наклонена броня, лята кръгла лупола, тежко 130 мм. оръдие.
          Те и леките изчезват и стават БМП.
          Ще да е заради повишаването на капацитета на ПТ средствата.

А не тежките танкове са избутали немците до Берлин, ами голямото ресурсно превъзходство на съюзниците и принципно по-голямата технологична готовност на СССР за война.

Comment

Gaden Gogi написа
            Сега за фактологията: 50 мм в началото на войната хич даже не е масово, масово е 37 мм, 50 мм тепърва навлиза тогава.
            Самоходките на базата на КВ са сравнително малобройни и доста бързо за изместени от тезина базата на ИС.
            50мм е масово в началото на Великата Отечествена макар че наистина дори тогава не е достатъчно масово.

KG125 написа
            Интересно ми е друго - през ВСВ и след това "тежките" танкове изчезват, а стигат до сериозни неща, като ИС-8 и ИС-10 (под ръка ми е книгата, ма ме мързи да я отворя), което си е много яко чудовище за времето си - наклонена броня, лята кръгла лупола, тежко 130 мм. оръдие.
            Те и леките изчезват и стават БМП.
            Ще да е заради повишаването на капацитета на ПТ средствата.
            След ВСВ се появяват основните бойни танкове - съчетаващи защитеността и огневата мощ на тежките с подвижността на средните.

Леките не изчезват и до ден днешен. СССР прави ПТ-76, копиран от Китай после, а американците - Walker Bulldog и Sheridan. Британците имат няколко леки танка също, които последно се използваха в Desert Storm. Швеция, Франция и Австрия също имат свои модели леки танкове.
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Специалцо руснаците въобще нямат превъзходство.Армията им е зле обучена заради Сталиновите чистки.Вярно е че по отношение на танковете руснаците са по-напред.Бях чул че руски пратеници отишли в немските заводи за танкове.Там им показали Панцер 4,тогава те нямали нещо по-сериозно.Руснаците отвърнали:"Добре,а нямате ли нещо по-голяма?"Дори руския т-34 е бил по-голям от Панцер 3 и 4.(така поне чух)

Comment

Пишеш с много правописни грешки, моля преглеждай преди да пуснеш мнението си!
                И история не се изучава с "чух това или онова" а с прочетох това еди откъде си и другото от пето място. Какво значи по-голям? говори в метри и тонове. Естествено че е по-голям. В пъти. Какво значи нямат превъзходство?? В какво? В това че имат 24000 танка а германците нахлуват с около 3000-3500? В това, че имат способни танкове но не и танкови командири? И не помня руснаците да са ходили в немски заводи, че главният инспектор на германското Панцервафе Гудериан всъщност ходи до съветски заводи.

Трябват ти линкове и таблици нещо което е съвсем откриваемо в интернет.

Империал, ето за такива хора трябва да действаш по Броня... когато можеш иначе Дискавъри ще изглади още мозъци. Тя е телевизия която се слуша без звук. И не се гледат много надписи. тя е за документални кадри.

какви са тия работи от сорта "изпратили неците до Берлин" ОМФГ!
                Ти въобще как си представяш войната на Източния фронт 1941-1945?
                не успяват да вземат германците Москва, защото Хитлер решава, че тя не е важна, а се връща към нея през ноември когато е твърде късно, когато има руска зима, когато има -34 градуса и контраатака на Жуков и т.н. Защо има медал "Винтершлахт им Остен 1941/42"? познай.

И не успява Хитлер да вземе москва, после пътем има разни Кримски, Ленинградски истории, някакви сталинградски глупости, курски истории ама то е между другото. То така ли се пречупва германската армия бе човек?

Този, който е стигнал с танковете си на 20 мили от Москва няма да се даде лесно. Пътят към Берлин е най-трудният път. Остави американците и пропагандите им.
                Last edited by Зок; 18-06-2005, 22:45. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                Къмон иу мадърфакърс ал кил иу ол
                Макс Лес Реновски

Comment

Малко известно е на повечето хора, интересуващи се от периода любителски(не се обиждайте, и аз спадам в тая категория), че след Версайския мир, Германия и СССР развиват тясно сътрудничество и обменят ноу-хау интензивно в областта на танкостроенето, и не само там . Всъщност Германия изнася производства и развойни центрове навсякъде, където това е възможно, за да избегне ограниченията от Версай. Това през 20те години, после става ясно, че Франция и Англия нямат желанието и възможностите да спрат Германия, и тя открито си развива военната индустрия, но тези скрити германски центрове из Европа осигуряват непрекъснатост на процеса. Това на прима виста написано, цифри, дати и имена при желание ще изровя да допълня
                  knowledge is power

Comment

BulSoldier написа
                    Специалцо руснаците въобще нямат превъзходство.Армията им е зле обучена заради Сталиновите чистки.Вярно е че по отношение на танковете руснаците са по-напред.Бях чул че руски пратеници отишли в немските заводи за танкове.Там им показали Панцер 4,тогава те нямали нещо по-сериозно.Руснаците отвърнали:"Добре,а нямате ли нещо по-голяма?"Дори руския т-34 е бил по-голям от Панцер 3 и 4.(така поне чух)
                    Напротив, имат страхотно превъзходтсво.
                    Само в танкове са 23000 къ, 3500 немски (в началото на войната, не говорим за вида им.)
                    В жива сила не толкова, за самолетите не помня.
                    Имат и концептуално превъзходство откъм замисъла на техниката си. Немската, макар и отлична, е малко морално поостаряла, докато руската е концептуално издържана, но по-лошо изработена. Широки вериги на танковете, дизел вместо бензин, нови типове оръдия (признавам, че тука почти нищо не знам и се базирам на преценки).
                    И най-вече, превъзходството им е в ресурс. Неизчерпаеми източници на нефт и други суровини и яко снабдяване от САЩ, срещу само Плоещките петролни находища за Германия и ситнтетеично гориво, през цялата война. Тук слагаме и бомбардировките, които заради голямата територия са спестени на СССР.

За чистките също не ги преувеличавай. Имало ги е, но армията не е останала без командири. Чистени са и кадърни, но и некадърни, така че, не е такъв чак удара. Па и много бързо са върнати в навечерието на войната, като Рокосовски, който от лагера е закаран в Сочи на почивка да се възстановява и после тутакси е възстановен в звания и длъжности.

Проблемът на СССР в началото на войната е освен другото и "партийната стагнация". Много са натискали инициативата партийните шефове, но когато нещата стават сериозни, Сталин изведнъж от комунизъм го удря на патриотизъм. Връща частично белогвардейската символик, и вече Червената армия спира да се нарича "Работническо-селска". В началото става грандиозен разгром, но после вече немците се изчерпват.

Причините са компескни и трябва да се търсят в двете страни и другите участници като комплекс от взаимодействия и фактори, а не само в танка КВ-1, който е бая тромав, между другото. Империала на едно място го нарече "прасе" и май е точен

Comment

[QUOTE=Зок] И не помня руснаците да са ходили в немски заводи, че главният инспектор на германското Панцервафе Гудериан всъщност ходи до съветски заводи.

[QUOTE]

Ходили са преди Хитлер да нападне СССР.

+ това аз не разхлеждам източния фронт а само развитието на танка КВ-1 и простете ми че съм допуснал грешки,просто нямах налична информация и се водих общовзето по спомени.

Comment

Или по дочуто отнякъде...

Може и да са ходили съветски специалисти по танкове и естествено е било преди 22 юни 1941 както Гудериан е ходил в СССР. Не забравяй общите паради в Полша година и половина по-рано.

Хитлер не напада собствено СССР. Нападат 3 000 000 немски войници
                        Къмон иу мадърфакърс ал кил иу ол
                        Макс Лес Реновски

Comment

Не се нахвърляйте така на младежа, никой не се е родил научен.
                          albireo написа

Comment

Че аз нали му предложих да му изровя линкове,
                            А руснците нямам спомен да са разглеждали обстойно заводите, но закупуват образци за изпитания, за PzIV ne sym siguren no III със сигурност. Дори са много впечатлени от ходовите му качества, както и от ергономиката.

Comment

Дискавъри не е чак толкова лош източник, стига да се приемат изводите им с едно наум. Някой чел ли е една стара книга" тайните на вековете". В том 2 има статия по въпроса. Това беше първия ми источник на данни за германските танкове и затова вчера я прегледах пак. Толкова очевидна дезинформация и пропаганда че чак ти става смешно. Така че ако се прави сравнение, дискавъри въобще не е най-лошия источник на информация.

Малко встрани от темата. КАто четох тази статия забелязах на едно място обърнато голямо внимание на достъпните на германците суровини и по-специални на мангана. Мен малко ме съмнява, но наистина ли липсата му прави стоманата с пъти по-некачествена? Знам че има значение, но до колкото си спомням едно от основните му свойства е че помага за отстраняване на вредните примеси. А от това следва че не е единствения начин за отстраняване на тези примеси.

Comment

Working...
                              X