Или Ардените? И изобщо блицкригът срещу Франция май не е през равнина.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сравнение между Т-34/76 и "Шърман"
Collapse
X
-
Гост
За градове казват било противопоказно да се ползват танкове. Обаче за гори и планини, някои, де, хич даже не е.
Comment
-
E по моему танковете им е мъъъъничко трудно да се врат между дърветата още повече че гората предоставя значително повече прикрития от един град, съвсем не случайно Рейнската гора е считана за танконедостъпно място, ама пък съюзниците точно от там минават , е вярно с много зор...
За планините: танка като козичка ли си го представяш? да припка от урва на урва и от век на век?, за справка (освен простат невъзможност да мине през разни места) може да погледнеш данните за проходимост, надлъжен и напречен преодоляван наклон, и естественно крайно късите дистанции на бой, респективно възможността някой с РПГ (това като съкращение не като модел) да се израдва на танка в точно избрано мясно токонструкцията....
Comment
-
Танковите битки се водят там, където каже командването. През ВСВ има множество примери където танкове са ползвани в "танконедостъпни терени" - Югославия, Гърция, Норвегия, Припятските блата, тихоокеанския театър и тн, да не говорим за многобройните градски сражения. Може и да не се чувстват добре, но вършат работа.
Или Ардените? И изобщо блицкригът срещу Франция май не е през равнина.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Гост
Gaden Gogi написаE по моему танковете им е мъъъъничко трудно да се врат между дърветата още повече че гората предоставя значително повече прикрития от един град, съвсем не случайно Рейнската гора е считана за танконедостъпно място, ама пък съюзниците точно от там минават , е вярно с много зор...
За планините: танка като козичка ли си го представяш? да припка от урва на урва и от век на век?, за справка (освен простат невъзможност да мине през разни места) може да погледнеш данните за проходимост, надлъжен и напречен преодоляван наклон, и естественно крайно късите дистанции на бой, респективно възможността някой с РПГ (това като съкращение не като модел) да се израдва на танка в точно избрано мясно токонструкцията....
Иначе въпросът за горите и другите прикрития за врага си стои при всяко движение на танкове. А пък вече къде ще атакуват, това е друго.
Пък да ти кажа, отде са ме карали да минавам, не е истина, ама едва ли е и случайно.
Comment
-
Еееех, "от урва на урва" е от "Шипка", А от къда са те карали да минеш е съвсем друг въпрос, само дето никой не те е стрелял от пистолетна дистанция докато си го правил. То танк и в град може да мине, ама никак не е желателно.
За Имперъл: аз Имах предвид Ардените в края на войната отделно ото тези в началото.
Comment
-
BulSoldier написа Виж мнениеНещо несхващам,какво имате предвид под "бордове"-лява/дясна страна на танка или какво?
А иначе 88мм оръдие направо къса.Някъде бях чул че Панцер 6 Тигър стрелял по Шърман,но снаряда минал през корпуса и излязъл бяз да се взриви."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
Темата ме върна много назад в времето и затова се разтършувах малко из архивите събирани из годините.
M4 76 with Concrete Armor 2nd armored division 1945 - М4 с допълнителна бетонна броня - важно е да върши работа нали?
Унищожен М4 в Индо-пакистанската война (доста дупки в бордовете)
Оказа се, че в Вермахта са си карали доста Шърмани ...
Comment
-
Imperial написа Виж мнениеАмерикански инженерен анализ на Т-34/85, пленен в Корея.
http://www.scribd.com/doc/230672358/...AN-T34-85-TANK
Лошото е, че техническият английски ми е доволно калпав, ако някой го е изчел всичкото, ще се радвам да сподели основните опорни точки..."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
piston написа Виж мнениеУоу! Мега аутопсия!
Лошото е, че техническият английски ми е доволно калпав, ако някой го е изчел всичкото, ще се радвам да сподели основните опорни точки...
Положителните неща са основно: Много високо качество на използваните материали и компоненти. Високо вълеродни стомани, сплави, гуми, лагери, всичко. Прецизна изработка на подвижните детайли с малки допуски. Системи за стартиране в изключителни студове. Ниско тегло на танка за такава огнева мощ. Добро проветрение от барутните газове. Дълъг живот на компонентите и висока ремонто-пригодност. Много добро антикорозионно покритие на стоманените елементи. Ниско налягане върху почвата.
Основни недостатъци: Труден за управление. Буквално може да съсипе водача. Шумен с много вибрации. На екипажа му се такова, таковата. Електрическите приводи на куполата могат да я насочат в обща посока, но финното прицелване става с ръчно въртене на ръчките. Някой лоши свръзки между броневите плочи. Моат да пропуснат шрапнел, или парче от куршум. Електрическата система не е напълно изолирана. Малък клиренс, поне по американски стандарти.
Поне на мен това ми се видяха по-важните неща. Другите да допълват. Гледам че горе Империал се е отзовал докато аз съм писал.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Imperial написа Виж мнениеЩе се опитам да преведа основните неща когато имам време. Анализът е много интересен."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
Аз прочетох само обобщенията (подробното разглеждане в основната част на документа не би ми свършило работа - дори и да се оправя с английската терминология, не я знам на български). Към написаното от Амазон ще добавя, че сравняват версията, която разглеждат в Абърдийн през 42-ра (или 43-та, не помня точно) с тази и отбелязват, че повечето от несъвършенствата, отбелязани за ранната при тази са оправени. Основната критика е към предавателната част, към управлението, към системата за вентилация. Отбелязват, че танкът е добре измислен и проектиран, използвани са качествени материали, но изработката на много конкретни детайли изразявала сравнително ниска технологична култура - т.е. конкретното изпълнение "куца" (споменавам ги изрично, мога да погледна кои са и да ги опиша). Танкът е доставен без мерници, картечници, комуникационно оборудване, затова и те не са оценявани.
Comment
Comment