Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За допълнителното брониране на бойните машини през ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За допълнителното брониране на бойните машини през ВСВ

Значи първо да уточним че да не ми разтягат локуми: германофил е човек харесващ германското (тоси личи от името ама парен супа духа) не фашист.
    А сега ето загадката: познайте колко варианта и на какви места се е поставяла допълнителна броня на германският тежък танк Pz 5.
    За позналият : боза
    P.S. Арденските гримирани пантери не се броят.
    Last edited by Gaden Gogi; 10-05-2005, 13:01. Причина: нова информация

Айде де нямате ли идеи? Тогава жокер: правено е предимно на запад. 'що ли? Ами на западният фронт съюзниците са нямали достатъчно качествени машини от един вид и са го компенсирали с машини от друг вид от които са имали хем много хем хубави. Това обаче им дошло нагорно на германците и се наложило доброниране.
    Впрочем последното се вижда на доста много снимки.
    Докато отгадаете бозата може да прокисне.....или сам да си я изпия.

Comment

,
      Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:04.
      "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
      Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

При така тенденциозно зададен въпрос? Ами, който се чувства германофил, нека отговаря.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

,
          Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:04.
          "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."

Comment

Мисля че става въпрос за допълнителна 4 до 6 мм. плоча от двете му страни точно над окачването и още една, ако не се лъжа отпред на наклонената част на бронята.

Comment

,
              Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:05.

Comment

Какво му е тенденциозно на въпроса? Че дори изрично съм уточнил че аз поне намирам разлика между германофил и фашист. И това не защото на мене ми е хрумнало а защото се разтягаха локуми в друга тема.
                Така сега за khanbulgarski който единственно е писал нещо по темата, Това което визираш (ако правилно съм те разбрал) си е фабрично, а на западният фронт са добавяли допълнителни плочи на покрива на купола и моторното отделени. По две плочи с разстояние между тях и топълнително вдигнати над основната броня, на снимките доста ясно се вижда, и отделно кутия около вентилаторите, от 5мм лист. листовете над моторното са имали изрез да може да се врътка куполът а на самият купол също изрези за куките за вдигане, само не знам какво са правели с люкът (листовете за без отвори) на пълнача.

Comment

,
                  Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:05.

Comment

че през 45 е имало добяване към пантерите на инфрачервена техника и оборудване ?
                    Да, доколкото знам е вярно. Също така са създадени специални бронирани машини с инфрачервени прожектори за осветяване на цели. Ето и малко информация по темата:

Германские инфракрасные приборы ночного видения - Infrarot-Scheinwerfer
                    В 1936 году компании AEG было приказано начать разработку инфракрасного прибора ночного видения, и в 1939 году первый действующий прототип, работающий параллельно с 37мм. противотанковым орудием Pak 35/36 L/45, был готов. Осенью 1942 года был разработан прибор для использования с 75мм. противотанковым орудием PaK 40 L/46 и установлен на самоходную установку Marder II (Sd.Kfz.131). В середине 1943 года начались испытания прибора ночного видения (Nacht Jager) и телескопического дальномера установленных на Panther. Было разработано, и в дальнейшем использовалось, два варианта размещения приборов на танках Panther.
                    Вариант (А) - Sperber (Воробьиный ястреб) состоял из 30см. поискового инфракрасного фонаря и конвертера изображения, управлявшимися командиром экипажа, и имевшего обозначение FG 1250. С конца 1944 по март 1945 года несколько Panther Ausf G (и других типов) с установленными FG 1250 прошли успешные испытания. С марта по апрель 1945 года примерно 50 Panther Ausf G (и других моделей) приняли участие в боях на Восточном и Западном фронтах. Panther'ы с приборами ночного видения использовались вместе с бронемашинами SdKfz.251/20 Uhu (Сова), оборудованными 60см. поисковыми инфракрасными фонарями, и Sd.Kfz.251/21 Falke (Сокол). Этот вариант прибора с л¸гкостью мог быть установлен на любом типе бронемашин.
                    Вариант (В) - вторая, более сложная, комплектация под названием Biwa, которая состояла из тр¸х комплектов (для водителя, наводчика и командира) 30см инфракрасных поисковых фонарей и конвертеров изображения. Несколько вариантов Panther были оборудованы комплектами Biwa. Сообщается, что испытания прошли успешно, но имеется всего несколько упоминаний о боевом использовании таких комплектов на Восточном и Западном фронтах.

Несколько танковых подразделений получили Panther с приборами ночного видения, среди них: 3-я рота, 24-го танкового полка 116-й танковой дивизии (лето 1944 года, Западный фронт), 6-я танковая армия SS (начало 1945 года, Венгрия), танковые дивизии "Muncheberg" и "Clausewitz". Одним из источников информации о боевом применении могут служить воспоминания ветерана 1-го танкового полка "SS", 1-ой танковой дивизии "SS" "LSSAH", который сообщал, что несколько Panther, возможно из 116-й танковой дивизии, оснащ¸нных приборами ночного видения использовались в 1944-45 годах в германском наступлении в Арденнах. В апреле 1945 года Panther'ы с IR (вариант "В") поступили в танковую дивизию "Clausewitz" и в середине апреля около города Uelzen уничтожили целый взвод английских крейсерских танков Comet. Также, 21 апреля 1945 года те же Panther'ы уничтожили американскую противотанковую позицию на канале Weser-Elbe.
                    Также сообщается, что отдельное подразделение было вооружено Jagdpanther, также оснащ¸нными инфракрасными приборами ночного видения.
                    Экипажи Panther, оснащ¸нных приборами ночного видения, вдобавок, вооружались винтовками MP44 с инфракрасными прицелами Vampir (Вампир).
                    Цитатът е от http://www.achtungpanzer.bos.ru/panther.htm

Кратко резюме на приведения по-горе цитат:
                    През 1936 г. започва разработването на прибори за нощно виждане, базиране на използване на инфрачервено излъчване. Първоначално те се създават за съвместна работа с противотанковите оръдия (тогава 3,7 см). През 1942 г. се създава подобно устройство, което се използва съвместно с 7,5 см противотанково оръдие и с него се оборудват и машини от серията "Мардер" (използващи същото оръдие). От 1943 г. се разработват подобни устройства за танк "Пантера" като се създават два варианта на подобно оборудване:

* вариант "А" - "Sperber" (означение FG 1250); състои се от 30 см инфрачервен прожектор и преобразовател на изображението, които се управляват от командира на танка. От март до април 1945 г. на няколко "Пантер"-и различни модификации се изпитва този вариант. Общо в бойни действя участва около 50 "Пантери" (най-вече модификация "G") и на Източния и на Западния фронт.

* вариант с 60 см инфрачервен прожектор, който е можел да се слага на всякакви машини (да речем - Sdk.fz. 251/20 "Сова" и Sdk.fz. 251/21 "Сокол").

* вариант "Б" - Biwa - по-сложна екипировка, с три комплекта прожектори (ч30 см) и преобразователи на изображението - за командира, мерача и механик-водача. Изпитанията са били успешно и има откъслечни сведения за използване в сражения.

Има данни за използването на танкове "Пантера" с подобно оборудване в следните подразделения:
                    - 3-та рота, 24-ти полк от 116-та танкова дивизия (лятото на 1944 г. на Западния фронт);
                    - в 6-та танкова армия на СС (началото на 1945 г., в Унгария);
                    - танкови дивизии "Muncheberg" и "Clausewitz";
                    - може би няколко "Пантери" с подобна екипировка от 116-та дивизия са участвали в Арденската операция;
                    - през април 1945 г. на въоръжение на дивизията "Clausewitz" постъпват няколко "Пантери" с оборудване тип "Б" и край град Uelzen унищожават един взвод британски танкове "Комета";
                    - На 21-ви април 1945 г. същото подразделение унищожава сащианска противотанкова позиция на канала Weser-Elbe.

Comment

mellisa написа
                      Въпросът не е само с термина германофил или фашист, а и в тона ти, някак е...арогантен. Не подтиква много към желание да ти се отговаря.
                      А освен това Pz 5 не е тежък танк.

А аз искам да попитам за това дали е вярно, че през 45 е имало добяване към пантерите на инфрачервена техника и оборудване ?
                      Ами сигурно си има предистория, като например: питаш за размер на свастиките и някой ти разтяга локуми за фашизмът.
                      И добре Пантерата не е тежък, той е силно мутирал среден.
                      Относно желанието да се отговаря: ами то опира и до наличието на информация то фактологията не е като идеологията

Comment

Гоги, не знам дали ще ми зачетеш отговора, ама бозата е за мене

Съжалявам, ама ме мързеше да преписвам данните. Затова дадох линк.
                        Имаш една голяма таблица с много броня
                        Не знам дали все пак за тази броня говореше

Comment

Сержант Алексей Воронин написа
                          Гоги, не знам дали ще ми зачетеш отговора, ама бозата е за мене

Съжалявам, ама ме мързеше да преписвам данните. Затова дадох линк.
                          Имаш една голяма таблица с много броня
                          Не знам дали все пак за тази броня говореше
                          Nqma boza за тебе, къде е допълнителната броня за която идеше реч? дори в допълнителната галерия няма такова животно. Ееех ще ме карате да се нервя с pdf (омразен формат) че да покажа , хем дадох описание, май може да мине за подробно.

Comment

Е съжалявам. Тва беше всичко което можех да направя.
                            Искам си бозатаааааа :cry: :cry: :cry:

Comment

А к'ви са тези работи, искал, ааа, хемдадох описание, намери снимка (има доста на потрошени Пантери където ясно се вижда) и получаваш МАЛКА боза.

Снимките са ми в къщи , но ако имам време и кеф утре може да екстракна нещо и да покажа, но тогава сам ще си пия бозата, даже и баничка може да си взема, иначе според мене описаният тип защита е по ефективна срещу НУРС-ове в сравнение с оръдия, авиационни естественно.
                              Last edited by Gaden Gogi; 05-04-2005, 12:40. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                              X