Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Допълнително брониране на танкове- разновидности и ефективност

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gollum написа Виж мнение
    Не знам, явно тестват различни неща. А и този руски откъс ми звучи малко като теоретично-кабинетно разсъждение, защото не е подкрепен с някакви конкретни данни от изпитания. Да не говорим за общите разсъждения за няколко последователни екрана - нещо, което няма как на практика да се ползва, според мен.
    Според мен и в двата случая тестват вариант с разнесена броня....

1. Американски тест в Англия (Shoeburryness) фаза 3 (пост 71) - няма пробиваемост при сработване на дънният взривател.

2, Американски тест на видове доброниране (тест на М4А3Е2) (пост 73) - 1 инч допълнителна броня върху основната добавя 2700 ярда защита, докато един инч броня на шест инча от основната не дава никаква допълнителна защита с/у 90 мм снаряд (буква "с") По-долу следва и варианти за странично брониране - най-ефективно е отново "плоча върху плоча", като все пак при 20 инча разстояние при ъгли от 45 градуса защитата е по-голяма, отколкото при "плоча върху плоча"...
    3. Руски тестове (пост 74) - разнесената броня е ефективна дори срещи 122 мм !

Интересно дали щатските изпитания са свързани (поне в онази им част, която се отнася до два заварени броневи плочи) и с техните "Шърмани" - нали подсилват отстрани (от едната страна) известно време кулата с допълнителни листове броня отгоре. Но не помня за кой модел ставаше въпрос, затова не съм сигурен дали е свързано с M4A3E2.
    Твърди се, че е за "Джамбо"-то...

Друго нещо, което ми направи впечатление - някъде по-надолу в темата е цитиран немски документ, който се отнася до поставянето на тракове върху бронята като допълнителна защита и се смята, че това не дава ефект (даже в някои случаи се отразява негативно). От друга страна, попаднах на нещо за британските "Шърмани" и на тях фабрично им слагат скоби за закачена на тракове върху бронята. Може би смятат, че тази мярка има ефект. Т.е. пак различни интерпретации.
    "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
    И. В. Сталин

Comment

Да, но въпросът е, че в случая с цитата на руски не видях данни (конкретика), а само изводи (особено този с многослойната разнесена броня), докато в щатските/британските имаше конкретни данни от изпитанията. Сложно е да се каже какво се сравнява в този случай.
      В пост #74 не пише нищо за 122 мм снаряди - пише за ефективност срещу 75 мм кумулативни.
      Аз засега съм склонен да отдам тези разлики в резултатите от изпитанията на разлики в методологията на тестовете (вероятно на тестваните броневи плочи и снаряди). От друга страна, не знам и доколко меродавни са единични тестове.

За траковете - тук видимо има разминаване. Според британци/руснаци са ефективни, според немските екипажи - също. Но според немското командване не са и то се е борило с тази практика. Не е ясно дали причината не е била не толкова в "липсата на ефективност", колкото в проблемите идващи в резултат на нарастване на масата (тъй като там се коментираше общо практиката да се "слагат неща4 за увеличаване на защитата, включително тракове, бетон, торби с пясък и дървени трупи).

Comment

Хм, нещо не ми се виждат снимките от пост 74:

"Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
        И. В. Сталин

Comment

И сега не се виждат, поне при мен - излиза забрана за достъп. Защо не ги качиш директно на форума?

Comment

gollum написа Виж мнение
            И сега не се виждат, поне при мен - излиза забрана за достъп. Защо не ги качиш директно на форума?
            Click image for larger version

Name:	2840456.jpg
Views:	2
Size:	87.7 КБ
ID:	547655Click image for larger version

Name:	2840464.jpg
Views:	1
Size:	23.0 КБ
ID:	547653Click image for larger version

Name:	2840458.jpg
Size:	65.8 КБ
ID:	547654
            И. В. Сталин

Comment

Благодаря, преди се виждаше само първия файл. Прави впечатление, че става въпрос (в поне една част от опитите) за експерименти с
              със съветски снаряди (по калибъра). Може в случая проблема да е в качеството им (взривателите, самите снаряди). Но - съгласен съм, видимо изводите са различни. от друга страна, изглежда, че при съветските изпитания специално се търси метод за справяне специално с бронебойни боеприпаси с взривен заряд, докато за щатското това не е специално изискване.

Comment

Специално за Голъм:
                Overmach Press Lorrin Rexford Bird and Robert D. Livingston, Second Edition, 2001.

Name:	Capture1.JPG
Size:	88.7 КБ
ID:	547665

Name:	Capture11.jpg
Size:	44.7 КБ
ID:	547666
                И. В. Сталин

Comment

И аз попаднах на един сирийски "Терминатор" - https://pbs.twimg.com/media/CEL13L7WIAAmaQU.jpg:large

Comment

piston написа Виж мнение
                    Изненадите не свършват, сега и "четворката".... :

Под друг ъгъл (Pz.Kpfw.IV Ausf.D с оборудованием Vorpanzer.):

И. В. Сталин

Comment

Доп. брониране на Т-34:

A blog about World War II era archive documents, primarily dealing with armoured warfare.
                      И. В. Сталин

Comment

Working...
                      X