Да уточним - това на снимката няма да се казва Торнадо, а, както е и посочено Ураган-1М, двукалиброва система.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременни средства за огнева поддръжка на войската (дискусия около ТОС-1)
Collapse
X
-
Доста глупава статия в жълт сайт, но все пак на филмчето се вижда как някой стреля с нещо.
Преположеие що е то? Твърденията за ново руско тройно-плазмено оръжие ми звучат смехотворно. Звукът доста напомня на гатлингово оръдие/картечница, но пък твърде дълго време продължава откосът ако е такова - според скромните ми знания за гатлинг системите, 20+ секунден залп раничи с невъзможното - първо от гледна точка охлаждане на цевите и второ за толкова време нещото трябва да изгълта 2-3 комплекта патрони/снаряди.... Освен това ми се вижда и твърде събрана "групата". Останал съм с впечатлението, че е по-голяма разсейката. А ако все пак е нещо такова и в Сирия, дали не това?Last edited by COMMANDER_KEEN; 14-09-2015, 19:30.
Comment
-
240 x 122mm
The Jobaria (monster) is the most powerful 122-mm artillery rocket system ever built. This multiple launch rocket system has been developed in by United Arab Emirates in cooperation with Roketsan of Turkey to meet the UAE requirement. However final assembly of this system takes place in the UAE. The main goal was to put one battery of rocket launchers on one vehicle. This new multiple launch rocket system was first revealed in 2013 during IDEX exhibition held in Abu Dhabi. United Arab Emirates have received an undisclosed number of these artillery systems already."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
gollum написа Виж мнение(1) Ако говорим за партизанска война, това оръжие няма никакво място (каквото и да е РСЗО няма място). Това е за по-сериозен конфликт, т.е. между армии, които действат повече или по-малко конвенционално. Не че не може да се използва и срещу отделни групички въоръжени милиции, но ще е неефективно (също като да пращаш стратегически бомбардировач за тази работа или да обстрелваш с батарея 155 мм 3-4 опълченеца с калашници и РПГ-та).
Сун Дзъ написа Виж мнениеОх, само си чешем езиците, ситуациите могат да са хиляди, но шаблонни и удобни за използване на това или друго почти никога."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Е, то аз съм го написал в цитирания от теб текст:
Не че не може да се използва и срещу отделни групички въоръжени милиции, но ще е неефективно (също като да пращаш стратегически бомбардировач за тази работа или да обстрелваш с батарея 155 мм 3-4 опълченеца с калашници и РПГ-та).
Другият момент - може и да ми се струва - отдавна не следя конфликта особено, но май още преди година или повече той излезе от "партизанската" си фаза и навлезе в открита.
За ТОС мисля че тогава говорехме за ПТУР-овете, но може и да греша.
Comment
-
Tой още през 2012 г. излезе от партизанската фаза.
Няма преимущество - въпросът е колко експлозив и колко далеч можеш да хвърлиш за единица време по "противника", който е обща цел - село, град, квартал, хълм някакъв. Стреля се с всичко налично - от тежки картечници, през оръдия, минохвъргачки, самоделни ракети, РСЗО и т.н. Нещо, което не сте засегнали в предишната дискусия, но е "обществена тайна" така да се каже - РСЗО са идеално "терористично оръжие", затова са толкова обичани от всички групировки надлъж и нашир - възможността безнаказано да посипеш някаква площова цел с евтини и неточни ракети, при това отдалеч и без противникът да има с какво да противодейства в 99% от случаите. Включително и с такива самоделни установки.
За "цивилизованите" войни съображението е съвсем друго според мен - там е за предпочитане да се изстрелят 1000 снаряда ако трябва по шепа талибани в планината, вместо да се загуби дори един свой войник."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
Comment