Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НК 416, FN SCAR или Magpul Masada ?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

.38 Super написа Виж мнение
    За СОКОМ - имат 416(и в Ирак) и СКАР, тя си е тяхна поръчка така или иначе. М-у другото, попаднах и на нещо което доста ми хареса - на СКАР можеш да му местиш зареждащата ръчка на двете страни - в ляви или в дясно.
    Аз се зачетох днес за 416 и видях същото нещо което спомена - туиста е същият като на М4. За отстаналите приведени данни - да, това всичкото е така, туиста върви с калибъра и можеш да го сменяш в много малък диапазон, аз просто го споменах за да е ясно защо беше скопена характеристиката на патрона още в първоначалният дизайн. Освен това дори и малката промяна има значение за терминалната балистика на куршума а точно това имаме на лице с оригиналният патрон ма М16, при тестовете за Армията именно туиста е дал дебалансираният ефект на куршума и от там гадните рани от оригиналният дизайн. При промяна само на 2" в туиста, терм. бал. на куршума вече е заминала, в резултат на което идват и оплакванията от него и във Виетнам и по-късно в Ирак, когато и цевта на М4 и спиралата е вече скъсена... Въпреки всичко обърни внимание на туиста на по-сериозните фирми които правят М16/М4 базирани пушки - при много от тях туиста не е мил спек а по-изправен за да даде по-дебаласиран ефект на куршума. Това са обикновенно оръжия за по-близък бой.
    Трасаци се продават свободно, специално за пистолети, но не искам да влизам в подробности защото са в страни от темата, аз горе-долу и за това не се отплеснах, иначе забелязах, че ги спомена.
    .................................................. ........................
    Абе, моето скромно мнение на не-разбирател: М4 на газово бутало и с по-голям калибър, по възможност от най-евтиният патрон - ей това е което бих стрелял с удоволствие. 6.8 Уин. е обещаваш, аз и на 5.56 Нато не бих отказал, проблема е, че не са евтини. Смит имат една доста добра версия на М4 - М&Р 15r - стреля руският патрон - 5.45Х39. Ей това нещо ако го докопам и да му сложа една конверсия с бутало за $400 ще съм много доволен, ама това за сега е само в сверата на мечтите. При мене списъка е къс и започва с М14 Скаут
    Жив и здрав.
    Относно туиста: Патронът М193 използван във Виетнам се разпада в тялото на простреляния, а използването на такива боеприпаси е забранено по някаква конвенция: Хагска или Женевска - вече не помня. Освен това има изключително ниска пробиваемост и поради това е лош за война, въпреки жестоките рани които прави.
    Фирмите правят цевите за 223 за гражданска употреба с по-малък туист, защото 223 е основно с 55 грейнов куршум и той е най-добър за лов и най-ефтин за развлекателна стрелба, т.е най-масов. Пък и 55 грейновият 223 е най-точен с 1:12 туист.
    Ако ще си купуваш М4 и ще му слагаш газово бутало - по добре си купи един български СЛР 7,62х39 - хем ефтини патрони, хем ще се настреляш. Стреля нелошо от личен опит. Аз лично много мразя да купя нещо и да взема да го преправям; та за какво съм го купил тогава.

Ето ти едно сравнение на размерите м/у М-16 и СКАР: виж прикачения файл!
    Attached Files

Comment

DDD написа Виж мнение
      ...Пък и 55 грейновият 223 е най-точен с 1:12 туист.
      Ако ще си купуваш М4 и ще му слагаш газово бутало - по добре си купи един български СЛР 7,62х39 - хем ефтини патрони, хем ще се настреляш. Стреля нелошо от личен опит. Аз лично много мразя да купя нещо и да взема да го преправям; та за какво съм го купил тогава.

Ето ти едно сравнение на размерите м/у М-16 и СКАР: виж прикачения файл!
      Благодаря за сравнението - ами точно това мислех да ти кажа: като размер М4 ми пасва много по-добре от АК... И като баланс и като ергономика и като тежина... А за модификациите - точно това е чудесното на АR платформата - можеш да правиш с нея каквото искаш и само ще стреля по-добре ! СЛР... какво да ти кажа - верно, друго животно е, аз го намирам за много добра пушка, мой приятел в БГ ходеше на лов с един такъв и само го хвали, заедно със Сайга (от която нямам впечатления от стреляне) но не ми е интересен... Имах АК47 преди, сега ми е интересно нещо по-различно. СЛР бих взел само ако ми изпадне някой като на Ник или като този от статията дето Цоньо каза, че не го продавали в БГ ( Арсенал SLR 106FR )
      Аз споменах преди, от гледна точка на колекционер, не на някакъв стрелец, по градация от горе надолу бих искал да имам: М14 Скаут, М4 на бутало в по-голям калибър от 5.56 и РПК ( за да имам Калашников тип оръжие.) Патрона на М4 и на РПК-то ми се ще да е един и същ, това при М4 е възможно - те правят всякакви цеви. При това положение мога да си купувам от руските излишъци и да думкам на спокойствие както аз си знам Малко е в сверата на мечтите, ама аз веднъж вече разкарах към 11 различни пушки (яд ме е единствено за снайпера - Тед Уйлямс 30-06 със много добра оптика...) , все ще се напъна за 3 нови М14 би трябвало да е под елхата тази година, да сме живи и здрави, и всичко да е наред.
      Бъди здрав.

Comment

DDD написа Виж мнение
        Американец го твърди; бях сложил някъде из форума линка на филмчето от ютуба. И на мен ми се стори невероятно, помислих, че не съм разбрал нещо англииския му!

А ето: http://forum.boinaslava.net/showpost...&postcount=371
        и тук: http://forum.boinaslava.net/showpost...&postcount=376
        Може би трябваше да събера всичко в един пост, ама нейсе - Тоя-Фенси е готин и доста добре пипа оръжията. Сега, за зъбите на затвора не мога да твърдя нищо, но без да си спомням целият клип се сещам, че затвора има една част отгоре която се хваща с два болта които после се заклинват към тялото. Това се нарича "стакване", значи понеже не са една и две пушки а няколко милиона, има различни производители които изработват частите и това което съм чувал обикновенно като проблем за М16/М4 е неправилно "стакван" затвор, които със времето се разхлабва/измества и натоварва зъбите на затвора (болта) или прави проблеми със захранването на птронника. Това което предполагам ти казва Нътнфенси е, че просто трябва да се проверява - нормална практика е да си оглеждаш оръжието когато го чистиш. В тази връзка, 1. аз много рядко съм чувал за проблем на М16/М4 със зъбите на затвора, предимно се случва когато се стрелят презаредени муниции или Нато размер през .223 цивилна спецификация (защото има и такива които приемат гилзата на натовският патрон) и 2. при повечето системи на газ, затвора не е "стакван" а е от едно цяло тяло в което се удря буталото.
        Ето за какво говоря, ще се ориентираш кое е правилно и кое не е, снимките са маркирани за съответните производители.
        http://www.m4carbine.net/showthread.php?t=6993

Comment

.38 Super написа Виж мнение
          Може би трябваше да събера всичко в един пост, ама нейсе - Тоя-Фенси е готин и доста добре пипа оръжията. Сега, за зъбите на затвора не мога да твърдя нищо, но без да си спомням целият клип се сещам, че затвора има една част отгоре която се хваща с два болта които после се заклинват към тялото. Това се нарича "стакване", значи понеже не са една и две пушки а няколко милиона, има различни производители които изработват частите и това което съм чувал обикновенно като проблем за М16/М4 е неправилно "стакван" затвор, които със времето се разхлабва/измества и натоварва зъбите на затвора (болта) или прави проблеми със захранването на птронника. Това което предполагам ти казва Нътнфенси е, че просто трябва да се проверява - нормална практика е да си оглеждаш оръжието когато го чистиш. В тази връзка, 1. аз много рядко съм чувал за проблем на М16/М4 със зъбите на затвора, предимно се случва когато се стрелят презаредени муниции или Нато размер през .223 цивилна спецификация (защото има и такива които приемат гилзата на натовският патрон) и 2. при повечето системи на газ, затвора не е "стакван" а е от едно цяло тяло в което се удря буталото.
          Ето за какво говоря, ще се ориентираш кое е правилно и кое не е, снимките са маркирани за съответните производители.
          http://www.m4carbine.net/showthread.php?t=6993
          Това за стакването ми беше интересно; Явно ниското качество на производство не е само наш патент. Интересно е, че и големи фирми не правят изпитания на продукцията си. А липстата на "военна приемка" допринася за появата на "чудеса". при експлоатацията. Но явно има и момент на слабост на конструкцията.
          Относно новите модулни конструкции - изглежда всичките имат по-големи размери и обем (даже и 416) от М16/4, а от тово страда ергономиката. И всичките са с висока прицелна мерна линия.

Comment

DDD написа Виж мнение
            Това за стакването ми беше интересно; Явно ниското качество на производство не е само наш патент. Интересно е, че и големи фирми не правят изпитания на продукцията си. А липстата на "военна приемка" допринася за появата на "чудеса". при експлоатацията. Но явно има и момент на слабост на конструкцията.
            Относно новите модулни конструкции - изглежда всичките имат по-големи размери и обем (даже и 416) от М16/4, а от тово страда ергономиката. И всичките са с висока прицелна мерна линия.
            Да ти кажа съвсем откровенно преди време когато дойдох в Щатите бях доста скептично настроен към всичко "тяхно" но се стараех да разбера защо и как са стигнали до неща които на "външни" хора, импланти от Старият Свят се виждат странни и нелогични. Полека-лека открих, че "тяхното" е просто един алтернативен начин на решение, включително и когато говориме за оръжия. Скептичен към алуминия и пластмасата като материал, след като съм мятал калашника в каросерията на камиона от 10тина метра всеки път като съм се прибирал от наряд, открих, че когато не правиш простотии с нея М-ката си е абсолютно наред - във Флорида е доста прашно през лятото а и влагата е ужасна, слънцето е толкова силно, че оставен на слънце оксидиран алуминиев детайл, за няколко дена избелява, и въпреки всичко съм виждал селтици (реднеци) около мене да разхождат пушките си в трака, изложени на всякакви условия и пак стрелят без проблем. Верно, системата предлазполага към замърсяване, но вече може да се направи без никакъв проблем на бутало. Adams Arms са едни от най-добрите, комплеката им е $400 и си го инсталираш сам (Гугълвай го ако те интересува, не мога да го търся вмомента), друго за което се сещам като ти чета мнението - да, твърде много производители са и не знаеш кой произвежда читави части, обаче и най-скапаните ще стрелят без проблем, просто не можеш да ги сложиш нанещо което ще вземеш в бой, за стрелба по мишени обаче нямат грешка. Това е малко като китайсите калашници - всички ги плюят, че не струват ама стрелят... Момента със слабоста на конструкцията за която се съмняваш е доста лесно обясним - човешки фактор. Да не кажа голяма дума но 99% от всички проблеми които има с оръжието се дължат на неправилни неща които се правят с него и както споменах - стрелянето на по-мощен патрон през нещо което не е наистина направено за него е една от тези глупости, която води до проблеми... Даже няма да споменавам, че повечето мяниаци тук си презареждат патроните, нататъка последствията са ти ясни... Друг фактор за голяма бройка известни случаи е мащаба - някой дава ли си сметка, че имахоракоито притежават по 2-3 от разглежданият карабини... при толкова, едва ли ще сбъркам ако кажа - милиони бройки оръжие е нормално проблемните единици да са ... голяма бройка.
            Аз открих, че ергономиката и е измислена много добре, доста от полицаите дето познавам са си събирали сами пушките и знаят доста за тях, аз само съм стрелял, предимно със Rock River Arms, която като че ли е най-разпространената между тях (на някой места тази фирма е определена за служебно оръжие) и с нея съм стрелял най-много. Доста ми харесва защото много интуитивно се насочва към целта и е точна без да се целиш много, особено ако свикнеш да пускаш двойки, което не е никак трудно - повечето дори и серийни AR имат много добри спусъци. До известно време не се интересувах изобщо от М-ките, всъщност интереса ми към тях нарастна когато почнах да чета по нашите форуми колко скапани пушки били... Не знам как да го коментирам. Аз по руските форуми съм чел по-добри отзиви за М-ките отколкото по нашите но не ми се коментира. Няма значение, всъщност - кой както и каквото си харесва, най-малкото аз ще седна да убеждавам някой, че пушката е добра, щото не изкарвам един лев от това ама препоръчвам на всеки който може да я пробва, да я огледа доста добре и да я сравни с ... естествено - Калашника. Без да му отнемам заслужената слава, бляда е по-небалансиран и по-дървен за работа от американчето.
            От новите пушки, точно както каза -всички са като, че ли с по-висока мерна линия, което е проблем най-малкото като накичиш всички мерници и пезета дето използват в момента. Без тях не може, а и с новите оръжия само ще им подобрят качествата, но не виждам как ще стане с тази висока м. линия. както споменах - единствено Хеклера е като, че ли най-умно и стратегически направен защото хем е ново оръжие, хем с него се работи абсолютно по същият начин и е със почти същите размери като на старото... Абе, по време на война няма да сменят нищо, това е ясно, после, все още неса решили дали да стоят със същият патрон - и там са усложнения защотоне могат да си сменят само тепатрона а ще трябва и да натискат НАТО за да е унифицирано всичко а европейците ще се дърпат традиционно, така, че аз лично новият патрон го виждам само в някой подразделения, ситуация която е в момента - нови пушки (СКАР и 416 и някой модификации на М4) под нов патрон се тестват в бойни условия докъто шапкарите решат, че стават за превъоръжение и после - за пример на европейците за да се наложи в НАТО... Дълга и широка а и на всичкото отгоре, най-вероятно чак след това ще идва въпроса за смяна на пушките... Единствената далавера която аз лично виждам от една евентуална смяна е, че всичко "старо" ще наводни пазара и ще е евтино (ако президента не о$3р3 нещата до тогава със оръжието...) от което ще спечелят такива като мене
            Бъди здрав.

Comment

Чешки SCAR ???

DDD, виж на какво попаднах във форумите на http://www.thehighroad.org/showthread.php?t=361076 :

Google пък плюе това: CZ S805

Ето и малко тт данни: The rifle is chambered in 5.56×45mm NATO but by changing the bolt head, magazine, magazine well and barrel it can also be chambered in 7.62×39mm and 6.8 mm Remington SPC (6.8×43mm). The trigger group, as you can see below, allows the selection of fully automatic, two round burst, and single shot modes.

Гледам и чехите са я направили под "скопеният" 5.54 патрон но пък имат и доста перспективна опция за новият 6.8 Рем.
              Какво мислиш по въпроса ?

Comment

Интересен обзор за М-ките; Все пак не съм съгласен напълно: Предимствеата на М16/4 се знаят - по-добър баланс, повече възможности за тюнинг/накичване (особено там с различните оптики и бързомерци), по-точна стрелба (според мен поради по-еисокото качество на 5,56 мм боеприпаси в сравнение с 5,45 на АК), по-далечен прав изстрел. Недостатъците също се знаят - склонност към замърсяване - трябва редовна чистка и смазване, не се държи добре при пясък и кал, по-чести проблеми с пълнителите (за сметка на това пък са по-леки отколкото на АК).
                АК обратно - изключително надежден при всякакви условия (кал, пясък и т.н.), по-ненадеждно закрепване на оптиката/бързомереца на страничната релса поради по-големите размери на монтажа (това е според мен поради голямата височина на монтажа и калпаво монтираните Арсеналски релси на СЛР-ите, в руските форуми твърдят че е много надеждно). Опитите за поставяне на диоптричен мерник на капака на цевната кутия не са удачни въпреки, че стандартния секторен мерник според мен е добър. По-лош баланс. По-ниска ергономичност. Презареждане само с дясна ръка, а не с двете ( това както и липсата на затворна задръжка не мисля, че е недостатък, но други го намират за такъв). Предпазител разположен встрани, което според някой забавя освобождаването му за моментална стрелба. Приклада на АК се сгъва наляво което е по-неудобно за носене (например сравнено с Г36), но затова има решения за телескопични като на М-ките.
                За теглото - на АК 74 не е по-високо от това на М16;
                Смятам некоректно сравняването на АК47 (оръжие от преди 62 години) с М4 - сравненията трябва да се правят със съвременните версии и по-възможност в еднакви калибри (5,56х45).
                От всичко изредено до тук за най-съществен недостатък на АК смятам невъзможността да се постави стабилно една пикатинни релса на мястото върху капака на цевната кутия. Това би решило голяма част от критиките отправени към АК. За другите оръжия някакси е по-лесно: М16/4 се отваря отдолу, Г36 отзад. Сега има доста възможности за тюнинг на АК, но не и на арсеналските граждански версии продавани тук - те са достойни за времената на Бана в ЮС - мисля си запознат със СЛР-а.
                Алтернативите - ХК Г36, ХК416, Масада, СКАР на Браунинг. В Бг още не са влезли да ги видим.
                За 5,56х45 - мисля, че е добър патрон и няма да бъде сменен; За 6,8х43 - може би е малко по-добър от 7,62х39, но много малко да се наложи над него или да измести 5,56. Също и 6,5 Грендел мисля, че няма да се наложи; Но пък знае ли човек?
                Относно чехите - срещал съм го в нета това оръжие, но не му обърнах внимание. Казват че е откраднато доста от СКАР. Нека да изчакаме да видим какви ще са отзивите и тогава.

Comment

М/у другото: чехският Sa vz.58 в калибър 7,62x39 - оръжие от времето на студената война тежи само 2,91 кг. Не знам само дали пълнителите му са взаимозаменяеми с тези на АК47? Ако са взаимозаменяеми с удоволствие бих станал собственик на един брой от гражданската версия на този автомат (знам, че има такава)!

Comment

DDD написа Виж мнение
                    Интересен обзор за М-ките; Все пак не съм съгласен напълно: Предимствеата на М16/4 се знаят - по-добър баланс, повече възможности за тюнинг/накичване (особено там с различните оптики и бързомерци), по-точна стрелба (според мен поради по-еисокото качество на 5,56 мм боеприпаси в сравнение с 5,45 на АК), по-далечен прав изстрел. Недостатъците също се знаят - склонност към замърсяване - трябва редовна чистка и смазване, не се държи добре при пясък и кал, по-чести проблеми с пълнителите (за сметка на това пък са по-леки отколкото на АК).
                    АК обратно - изключително надежден при всякакви условия (кал, пясък и т.н.), по-ненадеждно закрепване на оптиката/бързомереца на страничната релса поради по-големите размери на монтажа (това е според мен поради голямата височина на монтажа и калпаво монтираните Арсеналски релси на СЛР-ите, в руските форуми твърдят че е много надеждно). Опитите за поставяне на диоптричен мерник на капака на цевната кутия не са удачни въпреки, че стандартния секторен мерник според мен е добър. По-лош баланс. По-ниска ергономичност. Презареждане само с дясна ръка, а не с двете ( това както и липсата на затворна задръжка не мисля, че е недостатък, но други го намират за такъв). Предпазител разположен встрани, което според някой забавя освобождаването му за моментална стрелба. Приклада на АК се сгъва наляво което е по-неудобно за носене (например сравнено с Г36), но затова има решения за телескопични като на М-ките.
                    За теглото - на АК 74 не е по-високо от това на М16;
                    Смятам некоректно сравняването на АК47 (оръжие от преди 62 години) с М4 - сравненията трябва да се правят със съвременните версии и по-възможност в еднакви калибри (5,56х45).
                    От всичко изредено до тук за най-съществен недостатък на АК смятам невъзможността да се постави стабилно една пикатинни релса на мястото върху капака на цевната кутия. Това би решило голяма част от критиките отправени към АК. За другите оръжия някакси е по-лесно: М16/4 се отваря отдолу, Г36 отзад. Сега има доста възможности за тюнинг на АК, но не и на арсеналските граждански версии продавани тук - те са достойни за времената на Бана в ЮС - мисля си запознат със СЛР-а.
                    Алтернативите - ХК Г36, ХК416, Масада, СКАР на Браунинг. В Бг още не са влезли да ги видим.
                    За 5,56х45 - мисля, че е добър патрон и няма да бъде сменен; За 6,8х43 - може би е малко по-добър от 7,62х39, но много малко да се наложи над него или да измести 5,56. Също и 6,5 Грендел мисля, че няма да се наложи; Но пък знае ли човек?
                    Относно чехите - срещал съм го в нета това оръжие, но не му обърнах внимание. Казват че е откраднато доста от СКАР. Нека да изчакаме да видим какви ще са отзивите и тогава.
                    Значи не съм съгласен с вас че 5,45 х39,5 мм патрон е скопен. Стрелял съм с единия стрелял съм и с другия ( 5,45 и 5,56) и да си призная, още предпочитам руския.. независимо че и другия не е лош.
                    Относно клатенето на строничия монтаж при SLR е заради нитоването на плочката ( при моя такъв проблем няма въпреки, че съм му слагал оптика). Същото мога да го твърдя и за АК 74 Н и за РПК 74 Н. Информативно при АК74Н и при РПК 74Н самото нитованеможеби е много качествено порадитова, че цевната кутия е лист ... върху който първо нитоват и след това оформят отделно е по тънка...., докато при SLR цевната кутия е ковано фрезована ... и след това е нитован монтажа... Уф дасе ,че съч заплес ми ние в ротата имахме навремето 10 бр АК47Н с които стреляхме с НСПУ и защо намаше проблеми ... ами нормално е да е нямало при наличие на военен приемчик.

Comment

tconiotconev написа Виж мнение
                      Значи не съм съгласен с вас че 5,45 х39,5 мм патрон е скопен. Стрелял съм с единия стрелял съм и с другия ( 5,45 и 5,56) и да си призная, още предпочитам руския.. независимо че и другия не е лош.
                      Относно клатенето на строничия монтаж при SLR е заради нитоването на плочката ( при моя такъв проблем няма въпреки, че съм му слагал оптика). Същото мога да го твърдя и за АК 74 Н и за РПК 74 Н. Информативно при АК74Н и при РПК 74Н самото нитованеможеби е много качествено порадитова, че цевната кутия е лист ... върху който първо нитоват и след това оформят отделно е по тънка...., докато при SLR цевната кутия е ковано фрезована ... и след това е нитован монтажа... Уф дасе ,че съч заплес ми ние в ротата имахме навремето 10 бр АК47Н с които стреляхме с НСПУ и защо намаше проблеми ... ами нормално е да е нямало при наличие на военен приемчик.
                      Значи никъде не съм твърдил, че 5,45 х39 мм патрон е скопен. Но 5,56х45 като патрон определено е по-точен от 5,45 х39 и това се вероятно дължи на технологията на производство на куршумите за последния (освен на по-ниското качество на руския барут и пълнене).
                      Относно страничната релса за оптика на АК - проблема според мен не е само в некачественото изпълнение, но и в това, че изисква много висок монтаж (голямо растояние м/у закрепването и самата оптика) което е предпоставка за мърдане на оптиката и за по-голямо тегло на самия монтаж. С Пикатини планката отгоре е някакси много по-лесно, монтажа е нисък и стабилен. И теоретично по-здрав от закрепването със странична релса (растоянието м/у ръбовете на пикатинито е по-голямо от растоянието м/у ръбовете на лястовичата опашка на страничната ресла на АК. Освен оптики - кеф ти секторен мерник, кеф ти диоптричен - също се закрепват без проблем; По универсално е!

Comment

Разбира се като сравняваме 5,45 х39 мм с 5,56х45 трябва да споменем и че по-коничната форма на руската гилза води теоретично до по-надеждна екстракция на гилзата от патронника, при работата на автоматиката на оръжието, сравнено с по-близката до цилиндрична форма на гилзата на 5,56х45, т.е. просто казано руският патрон осигуравя по-голяма надеждност на автоматичното оръжие.

Comment

DDD написа Виж мнение
                          Значи никъде не съм твърдил, че 5,45 х39 мм патрон е скопен. Но 5,56х45 като патрон определено е по-точен от 5,45 х39 и това се вероятно дължи на технологията на производство на куршумите за последния (освен на по-ниското качество на руския барут и пълнене).
                          Относно страничната релса за оптика на АК - проблема според мен не е само в некачественото изпълнение, но и в това, че изисква много висок монтаж (голямо растояние м/у закрепването и самата оптика) което е предпоставка за мърдане на оптиката и за по-голямо тегло на самия монтаж. С Пикатини планката отгоре е някакси много по-лесно, монтажа е нисък и стабилен. И теоретично по-здрав от закрепването със странична релса (растоянието м/у ръбовете на пикатинито е по-голямо от растоянието м/у ръбовете на лястовичата опашка на страничната ресла на АК. Освен оптики - кеф ти секторен мерник, кеф ти диоптричен - също се закрепват без проблем; По универсално е!
                          Чакайте малко... аз нарекох патрона "скопен" обаче ако забелязвате винаги го пиша в кавички, заради всички които го определят така. Аз също не го намирам за скопен даже напротив, впечатленията ми от каквото съм стрелял с него са доста добри. Верно - не съм се напъвал много често на по-големи дистанции от 50-100м. но в този диапазон без да се старая свалям кегли ако не с първият (зависи какъв ден имам) то поне с 2-3 изстрел. Напълно съм съгласен с DDD за казаното за руският патрон и сравнението с 5.56 Нато. Както споменах преди, много хора не правят разлика м-у .223 Рем. и 5.56 Нато. Еднакъв размер, различен заряд. Всъщност освен очевидната разлика в размерите, на мене лично ми е интересно ако някой може да каже нещо повече за нарезите на АК74 и балистиката на руският куршум и как може да се съпостави това към, да кажеме цевта на М4 под 5.56 Нато. Дулно ускорение (извинявай Ник ), енергия която носи и т.н.т. Лично аз не съм запознат много с руският патрон, малко ме учудва мнението на DDD за лошото качество на пълнене и другото казано за него... Аз имам относително добри впечатления от руските 9Х19 патрони, но пък и само с тях ми се е случвало да не може да се възпламени капсул (през Глок).Нямам вчечатления от по-разпространените руски 5.45Х39...
                          За закачането на оптика за АК - в момента не мога да намеря връзката но имах на едно место хора които продаваха поне 5-6 различни релси/планки за Калашници, като повечето си бяха оригинален дизайн но имаше и други с поамериканчена явно конструкция, които използваха т.н.р. quick detach системи, които са стандартизирани в Щатите - http://troyind.com/ са може би най-добрите за самите заключващи устройства, мерници и какво ли не което се закача по Пикатини и SIR. М-у другото едно малко отклонение за илюстрация за това за което говорихме преди, как се развива М-ката в днешно време - Сайта на Трой има на заглавната си страница връзка до новата пушка на Ругър, която пристига от магазина тунингована до степен до която повече няма смисъл да се пипа (аз само бих сменил пламегасителя с М-ов) - Студено кована, хромирана цев и хромирана затворна група, газово бутало калашников тип, регулиращо се налягане на системата за използване на заглушител, Магпулски специални пълнители и капаци за релсата, много готини "сгъваеми" мерници и цяла релса за кичене на оптика и аксесоари а предпазителя на Трой, на цевта, ако не бъркам даже е free floating, като на снайперска пушка. Всичко това под 2бона и със сериозното качество на Ругър... Цоньо пък да погледне отдолу какво има за любимата му М14
                          За калашника също съм съгласен с DDD - виждал съм много различни решения за слагане на релса отгоре, но никое не може да стои без да пречи на капака например или да стърчи по-на високо... Има една фирма която монтира релси на капака и използва цялата кутия заедно с капака на АКСУ и бутона отдзад е с по-различна конструкция за да даде стабилна точка на опора и отзад. Релсата седи много стабилно, освен това те слагат и други цеви - малко по-дебели, абе получило се е доста добро оръжие, но такива екземпляри са изключение и са за, общо взето колекционери, не за въоръжаване на армия... Абе, Калашника си е еталон за надеждност и за сравнение, по това няма спор, аз имам тонове посветени само на АК американски издания в които има доста безпристрастни статии от специалисти - и конструктори и от специалните части. В Гънсайт например има специален курс как да се използва пълният капацитет на АК и той не е за цивилни или полицаи, нали се сещаш... Няма нищо лошо да се сравнява което и да е оръжие към АК, просто вече е морално поостаряло, горе-долу е останало на "въоръжение" само по страните от Третият свят, дори руснаците се опитват да разработят нещо което да пасне на стратегията им извън границите им. Може и да бъркам, няма наистина значение.
                          А VZ 58 е хубаво оръжие и няма нищо общо с калашника, освен малко външна прилика и калибъра. Не мисля, че пълнителите им са взаимозаменяеми макар, че се заключват по общо взето един и същ начин. Интересна подробност във връзка със споменатото тегло на VZ - макар затвора и да няма удължението на буталото на АК и конструкцията му да е друга и изглеждаща по-компактна, почти няма разлика в тежината на двете части - на VZ и АК. Определено предпазителя е като Мерцедес в сравнение с този на АК а и затвора остава застопорен назад при изстрелване на последният патрон - функция осигурена от пълнителя, може би за това не са взаимозаменяеми.
                          М-у другото в последно време чехите имат много сериозно присъствие на американският пазар и с пистолетии и с ловно оръжие. Лично мене не ме учудва това (DDD, още не съм взел друга флоберка...много пари им искат...) защото те правят много добри неща. Това което обаче ме учудва е, че в каталога им за тази година имат и пистолети 1911 на Дан Уессън, които са с изключително добро качество а, явно под шапката на ЧЗ, може би ще са им и по-добри цените ...
                          Живи и здрави.

Comment

В украинския сайт дето е на IPSC федерацията им има форум и там даваха най различни монтажи за калашник. Единият страшно много ме впечатли .... отделно и ценово, като говоря за това т.е. погледнете в този адрес http://www.ipsc.org.ua/phpbb/viewtopic.php?f=8&t=587

Като говорите за скорост и точност на поеприпасите руски американски впечатлението ми е, че като точност и двата са на кантар. Като бързина независимо, че руския го дават 910 мс когато се стреля с АК , а с РПК 960 м/с. имам чувството, че руснака е по бързичак от практически опит, а и изстрела с него е по мек....
                            За пробивност на американеца немога да коментирам, но за руснака съм виждал как дупче метална тръба с диаметър 10 см и дебелина на стената 5 мм двустранно, а 7,62 х39 рекушира от нея и това е на дистанция 100 метра.

Comment

tconiotconev написа Виж мнение
                              В украинския сайт дето е на IPSC федерацията им има форум и там даваха най различни монтажи за калашник. Единият страшно много ме впечатли .... отделно и ценово, като говоря за това т.е. погледнете в този адрес http://www.ipsc.org.ua/phpbb/viewtopic.php?f=8&t=587

Като говорите за скорост и точност на поеприпасите руски американски впечатлението ми е, че като точност и двата са на кантар. Като бързина независимо, че руския го дават 910 мс когато се стреля с АК , а с РПК 960 м/с. имам чувството, че руснака е по бързичак от практически опит, а и изстрела с него е по мек....
                              За пробивност на американеца немога да коментирам, но за руснака съм виждал как дупче метална тръба с диаметър 10 см и дебелина на стената 5 мм двустранно, а 7,62 х39 рекушира от нея и това е на дистанция 100 метра.
                              Тоя съветски форум ми дава това : Товарищ, у вас нет доступа для просмотра вложений в этом сообщении !!!

Ей това не е лошо UTG 5th Gen Quick Detachable AK Double Rail Side Mount а има и едни които заместват директно мерника, като къси Пикатини са. Единственият проблем с тях е, че оптиката ти отива по-напред но пък си има оптики които се монтират специално напред, просто трябва да се намери подходяща, някой от късите М14 използват именно такава...

Comment

TDI-arms.com - това е израелска фирма производител на тези джаджи.
                                Я пробвай тука, че има бая интеренси нещица:
                                Вхід Паріматч доступний усім користувачам. ⚡Як почати грати і заробляти в казино паріматч. Все в огляді букмекерської контори Парі-матч✔️
                                Last edited by tconiotconev; 03-08-2009, 21:21. Причина: добавяне на текст

Comment

Working...
                                X