майор написа
Виж мнение
П.П.
Заради "Майор" и останалите отварям нова тема, която ще започна с няколко цитата от тази.
Междо другото и онова измисленото 2-ро контролно също съм го изпълнявал успоредно с въпросното 1 во контролно заради и доктрината - отбранителната...
Така моя личен анализ ще го направя на части понеже на работа трябва да се ходи.
². АК 47, АКС-47, АКС-47УФ и техните клонинги за ловни цели.
С исторически предглед няма да се занимавам, но само ще вмъкна, че последния АКС -47 УФ е с корошно творение.
Нека за тези, които са позабравили бойните свойства и ТТД да ги запишем:
1.Бойни свойства:
- мерно разстояние: 800 метра
- бойнаскорострелност на единичен- 40 изс/мин
- бойна скорострелност на автоматичен : 90-100 изс/ мин
- начална скорост на куршума 715м/с ( сега за въпросната начална скорост съм срещал и още една която е 710 м/с ; та несъм имал възможност да го хпробвам на хронограф)
- растояние на правия изстрел по гръдна фигура 350 метра
-растояние по бягаща фигура 525 метра
-поразяващо действие на куршума 1500 метра ( съгласно учебниците които съм чел, а накрая вършу които са ме изпитвали пишеше още нещо интересно: " куршума в точката на падане има достатъчнна сила зада ви нарани независимо, че няма такава скорост, защото в точката на падане върху човешкото тяло се получава удар равняващ се все едно да изтървеш пред9мет с тегло 10 кг от 1 метър върху площ 1 кв. см; отделно скъпият ни м-р , впоследствие п.п-к "ПАПИ" казваша " добри стрелци могат да водят огън и да поразяват точно мишени с него и на 600 метра; лично аз съм целил с АК 47 средна по размер изолационна чашка на бетонен стъл на дистанция 350 метра, като първия бе в стълба, а втория отнесе чашката; измерването на растоянието го направих ..... + изчисления с малко хилядни).
ТТД
- тегло на автомата с пълен пълнител 4,800 кг
- тегло на автомата с празен 4,300 кг
- тегло на пълен пълнител с 30 патрона - 920 грама
- дължина на цевта -415 мм
-дължина на набраздената част на цевта -369 мм
- дължина на мерната линия -378 мм
- тегло на патрона 16,2 гр
тегло на куршума 7,9 гр.
Така в исторически аспект за знаещите, които може да са позабравили, а и за тези дето незнаят цевните кутии на АК47 са били два типа. Едната от щампована ламарина, а другата традиционната от ковано фрезована... Тази първата е била използвана впоследствие за изработката на цевната кутия на АКМ .... Отделно пак при тази първата на самата цевна кутия е имало нитовано едно парче метал/ самото е стърчало като дръжка но без чирени/ на което се закрепвал ръчника или ръкохватката.
П.П. Като се върна от работа ще продължа........ .
Comment