Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Японски стрелкови оръжия през ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

И това по какъв начин отговаря на въпросите и по какъв начин доказва тезата за аматьорското японско оръжие? Въобще имате ли достатъчно информация за да направите такива генерални изводи като по-горните? Държали ли сте го в ръка, стреляли ли сте с него?

Контра въпрос - колко лиценза е продала Русия (не СССР) за тяхната обр. 1891? Значи ли това, че обр. 1891 е скапано аматьорско оръжие?

Колко лиценза е продала Великобритания за тяхната SMLE? Сигурно и тя е аматьорска съгласно този критерий?
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Не знам защо се заяждате за вестничето. Добро, лошо - тогава друго нямаше. И аз си го купувах няколко години, после си купих Жук, после открих интернет. Обаче почнах точно от Всичко за оръжието.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Следващата стъпка - сериозни изследвания от сериозни автори. Има Amazon.com, има хиляди онлайн букинисти, има ebay. Пей сърце!
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Ник не мога да разбера за какво става въпрос - конструкция, изработка,
          цена, реклама или какво. Чехския писолет на Узи (9 мм.) тежи 1.2 кг. Аз
          пет пари не давам колко е надежден. Винаги ще предпочета "Валтер". Той
          по-малко надежден ли е?

Comment

еМГето написа
            .. Чехския писолет на Узи (9 мм.)..
            Това що е?? Имам чешки пистолети и мислех, че знам нещо за тях, докато не прочетох за "чешкия на Узи".

еМГето написа
            .. Аз пет пари не давам колко е надежден. Винаги ще предпочета "Валтер"...
            Това за предпочитанията е въпрос на личен вкус; аз не обсъждам личните предпочитания.

Само няколко факта за японските пушки през ВСВ:

1. Качество - обр. 99 са единствените пушки от ВСВ с хромиран канал на цевта. Ако имате някакъв опит с оръжие, това трябва да ви говори достатъчно.
            2. Надеждност. Ето разглобен затвор на обр. 38 (при обр. 99 е същият), виждали ли сте по-прост затвор от него? Как мислите, има ли това значение за надеждността на оръжието или няма?

Comment

Ник, кажи за отворите - не ме мъчи! Това са три различни пушки, с почти хаотично разположени отвори на цевната кутия. Едната дори има отвор на затвора! Това да не е свързано с технологията на производство? Счупих се от предположения - едно от друго по-абсурдни!

П.П: Втора молба - разкажи за мушката на Арисака. Изглежда интересна. Тези пера в страни от мушката да не са за измерване на разстоянието - респективно сравнение с човешка фигура?
              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Отворите са си симетрични, просто са на различни места при различните образци. Служат за отвеждане на газовете в случай на пробит капсул и скъсана гилза. Отвори имат всички затвори, но при обр. 30 е отгоре, а при обр. 38 и 99 отворът е отдолу. Такива газоотводни отвори в цевната кутия имат и някои модели Маузер и някои модели Манлихер; напр. португалският Маузер 1904 и холандският Манлихер М.95 KNIL (да не се бърка с нашия М.95). Всички Маузери от модел 1895 нататък имат газоотводни отвори в затвора.

Показаният мерник (не мушка) е от по-ранното производство на обр. 99 (до 1943 г.) Перата отстрани (сгъваеми) се използват при противосамолетна стрелба; цифрите 1, 2 и 3 съответстват на 100 км/ч, 200 км/ч и 300 км/ч. По този начин се поставя изпреварването по движеща се цел. Стреляло се е на залпове, по обща команда, задаваща изпреварването и честотата на стрелбата.

Comment

еМГето написа
                  Ник не мога да разбера за какво става въпрос - конструкция, изработка,
                  цена, реклама или какво. Чехския писолет на Узи (9 мм.) тежи 1.2 кг. Аз
                  пет пари не давам колко е надежден. Винаги ще предпочета "Валтер". Той
                  по-малко надежден ли е?
                  Вероятно става дума за моя 75В , който наистина е чешки / а не чеХСки/
                  Иначе за кой модел на Валтер говорим - ако е наква варияция на тема ПП - несъпоставими са. Ако е Р-38 или Р-1 - дръж си ги . З а Р-99 можем да поразсъждаваме , а Р-88 и аз го предпочитам.
                  ПП - стрелял съм със всички изброени оръжия. За еМГето изобщо не съм сигурен че е стрелял с някакъв пистолет.

Comment

uzi71 написа
                    З а Р-99 можем да поразсъждаваме...
                    Какво не му е наред на Р-99? Аз не съм стрелял с него, но го разглеждах в един оръжеен магазин. Доста ме впечатли.

Comment

Абсолютно всичко си му е наред на Р-99. Пистолета е супер само, че Р-88 по ми харесва. Под това да поразсъждаваме нямах предвид някакъв проблем , а това, че има доста сложен спусков механизъм / в сръвнение с Глок например/. Иначе аз и на Р-88 не му познавам вътрешностите, но много ми хареса при стрелба.

Comment

Не е по темата, но да покажа вътрешностите на Р-88

72 елемента преброих - два пъти повече от Макаров! Види се има доста сложна конструкция като за пистолет, но вероятно не е напразно.

Comment

И как този пистолет се вписва в темата за японските стрелкови оръжия от ВСВ? Някой има ли какво да каже за японското оръжие, освен фантасмагории от "Всичко за..." и разни руски форуми? :tdown

Comment

Nick написа
                            Отворите са си симетрични, просто са на различни места при различните образци. Служат за отвеждане на газовете в случай на пробит капсул и скъсана гилза. Отвори имат всички затвори, но при обр. 30 е отгоре, а при обр. 38 и 99 отворът е отдолу. Такива газоотводни отвори в цевната кутия имат и някои модели Маузер и някои модели Манлихер; напр. португалският Маузер 1904 и холандският Манлихер М.95 KNIL (да не се бърка с нашия М.95). Всички Маузери от модел 1895 нататък имат газоотводни отвори в затвора.

Показаният мерник (не мушка) е от по-ранното производство на обр. 99 (до 1943 г.) Перата отстрани (сгъваеми) се използват при противосамолетна стрелба; цифрите 1, 2 и 3 съответстват на 100 км/ч, 200 км/ч и 300 км/ч. По този начин се поставя изпреварването по движеща се цел. Стреляло се е на залпове, по обща команда, задаваща изпреварването и честотата на стрелбата.
                            Благодаря Ник. По принцип не бъркам мерник и мушка ама IE ми затри дългият пост, точно като го приключвах и после ми се наложи да перефразирам всичко набързо. Значи отворите са нещо, като предпазни клапани. Толкова често ли са се случвали подобни отказии, за да се наложи да слагат подобни неща? Некачествени боеприпаси? Защото при повечето пушки с двойно действие от ВСВ няма такива предпазители.

ОТ: Днес гледах едно дълго предаване по History Channel/да не се бърка с дискавъри и ваясат - в пъти по-обективен и политически неангажиран канал/ за снайперистката стрелба - от лъкове, през пушки/и Василий Зайцев/ до гаубици. Направи ми впечатление, че втория човек - наблюдателят от снайперисткия отбор реално върши най-важната работа! Винаги съм го възприемал като допълнение към стрелеца. Да ама не - освен че кнтролира всичко, което прави стрелеца и му казва как да калибрира снайпера, оптиката му била толкова добра, че виждал термалната следа /изпарената от атмосферата вода/ на проектила и коригирал стрелеца. Показаха го на практика и бях втрещен, как от 800 метра с първите указания от наблюдателя/вятър, разтояние, влажност, денивелация/, стрелеца уцели при силен вятър "седмица" от първият изстрел, а след коригирането от наблюдателя, още докато летеше първия куршум, по следата оставена от куршума в атмосферата, с вторият стрелеца уцели 10-тка и то с автоматичен "снайпер"!
                            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Извинявам се на сърдитите за отклонението!

Сега по темата... Малко снимки на японския пистолет Nambu Type 14

Comment

Amazon написа
                                ... Значи отворите са нещо, като предпазни клапани. Толкова често ли са се случвали подобни отказии, за да се наложи да слагат подобни неща? Некачествени боеприпаси? Защото при повечето пушки с двойно действие от ВСВ няма такива предпазители...
                                "Пушка с двойно действие"? :sm186:

Относно защитата на стрелеца от прорив на газове

Разрив на гилза или пробиване на капсул са се случвали достатъчно често в условията на военновременна продукция. (На мен ми се е случвало и в мирно време с чисто нов югославски Маузер М48 :aaa: ) Достатъчно често за да бъде включен в ЗИП на много модели извлекател на скъсана гилза. Ако отводът на газовете не е добър, последствията са много неприятни, защото газовете са под високо налягане и с висока температура. Един от братята Маузер губи едното си око именно при такъв случай.

Още нещо - не е нужно такива аварии да стават често за да се подрони увереността в едно оръжие. Достатъчно са няколко случая за да почнат войниците да се боят от оръжието. Но както казах, във военни условия, когато качеството на продукцията пада, такива случаи са сравнително чести.

Показаните отвори не могат да отведат всички газове безопасно, затова в цевните кутии се правят канали, поставят се прегради и др.

След като се оказва, че конструкцията на обр. 30 (1897 от Р.Х.) не дава много добра защита от прорив на газове назад, при японските обр. 38 и нататък задната част на затвора е оформена като диск с голям диаметър, който служи като щит за окото на стрелеца:

Ето сравнение между затворите на обр. 30 и обр. 38:

При Маузер 1889, 1890 и 1891 се открива същия недостатък, затова по-късните серии на М1891 имат уширение в задната част на затворната муфа, което да служи като щит. Ето снимка на затворите на два аржентински М1891; долният е по-ранен, горният е по-късен с добавени уширения за защита:

При моделите от семейството М1898 тази муфа е променена във формата на щит именно с цел защита на окото на стрелеца, а отворите в затвора с уголемени многократно.

Патроните с фланец са крайно нечувствителни към отклонения в размерите на гилзата и патронника, затова при тях скъсано дъно се наблюдава извънредно рядко. Поради тази причина пушките с такива патрони (трилинейна пушка обр. 1891, Манлихер 88, 90, 95, SMLE и др.) нямат особена нужда от газоотводни и газоотражателни приспособления.

Но това са други въпроси, извън японската тема. Споменах ги като илюстрация на различните начини за защита от прорив на газове в лицето на стрелеца.

ПП. Показаните снимки са от оръжия в моята колекция, така че имам известна представа за това, което пиша. :38:
                                Last edited by Nick; 16-06-2008, 04:50.

Comment

Working...
                                X