Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Щурмова карабина - "Бакалов"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Като гледам сайта на този "продукт", това е едно крайно аматьорско начинание, със съответното финансиране вероятно. И ако се показва на международни конкурси, изложби и т.н. по-скоро ще направи България за смях, отколкото да я "прослави".
    Аматьорско, но подлежи на развитие, стига да има възможност това да стане. Затова казвам, че винаги се започва отнякъде. Аз съм се пробвал да конструирам разни дреболии и знам какво е. В процеса на работа неминуемо ще се натъкнеш на един куп проблеми, които трябва да разрешаваш по най-рационалния начин. Е да, ама когато ти липсва достатъчно опит, познания, странична помощ, база, на която да се опреш (да не говорим за производството на опитен образец, защото тогава нещата стават твърде непосилни, с оглед на установения законов и нормативен ред, а също и намирането на заитересован производител, финансови средста и др.) нещата стават твърде сложни. Всичко това неминуемо води до грешки, компромиси с качеството на крайния продукт и в крайна сметка не до там добри резултати. Но ще кажа: Добре, че по света има хора ентусиасти, иначе още щяхме да живеем в пещерите!!! :tup:
    Към модератора: Какво да разбирам под "голяма тема"? Повечето от учасниците в този раздел мисля, че сме просто любители на оръжията. Аз не съм експерт, нито професионално ангажиран с това нещо, така че не мога да вдигам летвата твърде на високо. Не се чувствам достатъчно подготвен за това.

Да продъжиме по темата: Ако се запозная по-подробно с принципа на работа на оръжието, ще ми е по лесно да коментирам. За целта дайте някакви материали ако имате, или някой, както вече помолих, да преведе поне най-същественното от линка.

Comment

AYB, по въпроса за ентусиастите, не съм съгласен с теб. Установената процедура е държавата или някой друг крупен играч да обяви че търси еди-какво си оръжие/апаратура. После се събират предложенията и победителя се финансира за по-нататъшна разработка - или - задачата се поставя на някой спициално занимаващ се с това отдел във оръжейната индустрия - или - такъв на някоя фирма (от ръководството). И в двата случая тези Research&Development отдели разполагат с бюджет, специалисти, техническа база и т.н. Щом никой в България не е обявил че му трябва нов автомат, следователно няма търсене за нов автомат в момента. Хубаво е да си имаш хоби и да си майсториш нещо в гаража, но се получава че се опитваш да пробуташ продукта си там, където няма търсене за него; и естествено, няма интерес и финансиране. И после да мърмориш колко били негативни българите (което е вярно, но няма нищо общо с темата), че не виждали колко е велико творението ти и т.н. Когато БА реши да заменя основното си леко оръжие, тя ще си каже...

ПП Не живем в пещерите, защото там е влажно и студено, поради което старейшината се е мъчил с артрита. Затова е имало нужда да излезем и да се научим да строим колиби. Ако е нямало нужда...

ПП2 А да превеждам линка аз не се наемам. Цял ден превеждам от английски, само че истински. От този ще ме заболи глава

Ако много ти трябва нещо преведено все пак, кажи, но посочи какво точно - ТТ данни, заключенията от сравнението с АК или каквото и да е там.
      Last edited by Dinain; 26-10-2006, 19:45. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Да кажа и аз две думи ,като бивш кашик... Всички , които са ползвали АК47 са наясно с абсолютната непрактичност на това оръжие в автоматичен режим. Не добре подготвени , а отлични стрелци могат да вкарат повече от 2 куршума в гръдна мишена на 100м. В проекта на Бакалов пък и с просто око се вижда , че баланса на оръжието е някъде в приклада и ще се променя с темпа на изразходване на патроните , което е и основния проблем при другите системи булпап.При тях обаче най простото решение е монтиране на предна дръжка , която тук не виждам.Т.е. смятам че в автоматичен режим тази система ще е още по-непрактична.

ПП Не съм наясно какви са тт данните на руските модели булпап на "Калашников" и"Д рагунов", които бяха използвани в Чечня, но очевидно такава разработка вече е излязла от експерименталния си стадий и може би е по-уместно проекта на Бакалов да се сравнява с руския му аналог.

Comment

Някой да ми обясни този чохъл отзад дали нистина е гумен или само ми прилича на такъв и ако е гумен и се нахлузва в/у металните части как ще осигури необходимата стабилност при прикладване и експлоатация.
          Забелязвам и хубави неща - напр. линиятана цевта и приклада съвпадат/ всъщност характерно зза Булпап/, а това по дифиниция би трябвало да осигурява по голяма стабилнност при автоматичен огън, обаче не съм наясно как функционират останалите елементи на оръжието. Апък избрания селектор на режима на стрелба наистина е дивотия.

Comment

Dinain написа
            От линка:

Да оставим смешния английския на страна, но WTF е "depending of the intensity of the trigger pressure"??? Освен ако не е езиково недоразумение, излиза че дали стреляш на единична или автоматична стрелба зависи от това колко силно натискаш спусъка??? Не мога да разбера този конструктор с всичкия ли си е?
            от така направеното описание и "пещерния английски" схващам че принципа може би е на двустепенен спусък - на половината му ход остава заключено чукчето в долна позиция /не се задейства автоматичния спусък/ при натиск докрай се отключва и кобилицата-автоматичен спусък и автомата стреля на автоматична. Доколко е практично това обаче не знам. Мерните прибори също ми изглеждат малко високо.
            may the Force be with you

Comment

Имам някакъв спомен още от едно време като я рекламираха. Запомнил съм, че няма бутало, а газовете действат директно на затвора и че няма шомпол, понеже това било анахронизъм, а имало "специална течност" за почистване.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

И аз бях подочувал нещо за нея, но си остана само като куриоз :o
                may the Force be with you

Comment

Някои хора от пишещите тук май наистина си нямат и на представа от оружие.Стреляли с това-онова някой с М-16 щото служил не в България,друг пък с АК-47 щото трябвало да си отбива военната служба у нас............
                  В интерес на истината отначало мислех да си трая, както направих с темата за безгилзовото чудо, но днес определено ми изпушиха чавиите след като прочетох к`ви ги пишат някои от вас.
                  Като изключим лошо направеният сайт+смешните снимки на автора пред американското знаме, от показаните ТТ данни пред изпитателната комисията, въпросният автомат превъзхожда наистина отрочето на чича Миша. Всеки тръгва да критикува как е направен сайта к`ъв е английският му и как изглежда автомата на снимките, без някои от Вас да си зададат въпроса как действа системата булпап и защо в последните 20 години се налага пред традиционните оръжейни системи.
                  На пръв поглед личи, че едно оружие създадено по тази система е по-компактно, но с по дълга цев.А цевта другарки и другари откато са измислени пушките през 15 век, движи влака. По-дълга цев= на по-висока начална скорост на куршума, оттам по- голяма далекобойност и по-добра групираност на стрелбата...........

Dinain написа
                  Казвам точно както съм го написал - че не ги уважавам "много". Поради простата причина че не са произвели нещо, с което да заслужат "голямо" уважение. В този смисъл, да, по-лоши са от "чуждестранните" - някои определени, разбира се, не се наемам да правя толкова широки обобщения.
                  Според мен трябва да се занимават именно с това - леки оръжия, бронетранспортьори (не БТР!), бронирани жилетки, уреди за нощно виждане, модерна електроника и свързочно оборудване и т.н.
                  Колега нито те знам какъв си нито пък откъде си, но тук е Български форум и аз лично няма да търпя хора като Теб-разбирай го както искаш.
                  Я ми кажи в Израел какво толкова много са измислили, че да заслужат твоето ,че и на целият свят уважение? Много гаври се насъбраха над нашия народ през последните 20 години и ако върнеш Историята назад ще видиш, че и "Ний сме дали нещо на света".........Както й да е не искам тази тема да се превърща в поредната заключена политическа в този форум.
                  Я ми кажи, ти колко наши родни български конструкции леко огнестрелно оружие си виждал,пипал и изследвал, че така да говориш с пренебрежение към конструкторите ни?
                  Изобщо не си прав................
                  За твое сведение през последните 20 години нашите конструктори са се насочили именно към нещата,които ти си "препоръчал" да правят.Ако отидеш на военното изложение "Хемус", което всяка година се прави, доста очуден ще останеш колко нововъведения и оригинални решения сме изнамерили....... Така че предлагам ти малко по-сериозно по темата.

Gaden Gogi написа
                  Та сега да се върнем директно на темата:
                  Как въпросният Българин е създал автоматън на Калашников (без последниявт да знае за това).
                  Как се разглабя това чудо?
                  как се манипулира и къде се намира предпазителя?
                  как се взвежда затвора?
                  как се стреля от ляво рамо?
                  Какво аджеба му е предимството пред Калашник.
                  Гога, стари друже. Знам ,че робуваш на мотото "Всяка гадост носи радост", но определено и ти както Д9 не си прав
                  След като и аз разгледах въпросният сайт, на който междувпрочем всичко си пише.Установих, че 60 и кусур процента от частите на този автомат са взаимозаменяеми с тези на АК-47, оттам автоматически следва извода, че производството му не се оскъпява. За разглобяването на това чудо,пиши на автора и той предполагам ще ти обясни как става това-ако аз ти покажа две снимки на МГ-42 ти ще разбереш ли как се разглобява ?
                  За предпазителя не си ли си задавал въпроса, че може да е от лявата страна на изделието?
                  Затвора се с взвежда както затвора на всяко оружие създадено до този момент-с ръка назад.
                  Предимствата му пред АК-47 са дадени в таблицата на сайта-впрочем опита за таблица-а аз ги изредих в поста си по-горе.

Han Solo написа
                  от така направеното описание и "пещерния английски" схващам че принципа може би е на двустепенен спусък - на половината му ход остава заключено чукчето в долна позиция /не се задейства автоматичния спусък/ при натиск докрай се отключва и кобилицата-автоматичен спусък и автомата стреля на автоматична
                  Точно това и аз си мислех цял ден на работа, докато преглеждах сайта на Бакалов.

За финал искам да ви попитам. Кога армиите на САЩ, Русия,Испания,Англия и Германия се превъоръжиха с модерно оружие и кое бе то?
                  Last edited by Parabellum; 27-10-2006, 06:00. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Хубаво е да си имаш хоби и да си майсториш нещо в гаража, но се получава че се опитваш да пробуташ продукта си там, където няма търсене за него; и естествено, няма интерес и финансиране. И после да мърмориш колко били негативни българите (което е вярно, но няма нищо общо с темата), че не виждали колко е велико творението ти и т.н. Когато БА реши да заменя основното си леко оръжие, тя ще си каже...
                    Dinain, това уточнение го правя за теб: Не съм си майсторил нищо в гаража. Идейте които имах съм ги сътворил само на "хартия", т.е. правих чертежи с описание на проектите. За повече от това не мога, нямам законово право и физическа възможност. Да създадеш опитен образец на произволна оръжейна конструкция, се изисква специален лиценз издаден от МВР и този лиценз не се издава на всеки. Режима е много строг, но в случея така трябва и да бъде.

Имам някакъв спомен още от едно време като я рекламираха. Запомнил съм, че няма бутало, а газовете действат директно на затвора и че няма шомпол, понеже това било анахронизъм, а имало "специална течност" за почистване.
                    Ето това вече е интересно. :tup: Аз си признавам, че не съм наясно с приципа на работа на автоматиката. Тука някои побързаха да сравнят оръжието с АК-то, но може да се окаже, че приципа на работа е коренно различен. За да анализираме качествата на оръжието, първо трябва да се разбере, по каква схема работи автоматиката.

Много гаври се насъбраха над нашия народ през последните 20 години и ако върнеш Историята назад ще видиш, че и "Ний сме дали нещо на света".........Както й да е не искам тази тема да се превърща в поредната заключена политическа в този форум.
                    Parabellum, приятелю, за наш ужас се очертава гаврите с нацията ни да продължат и за напред :vsad: Това е днешната действителност, уви....

Comment

Аз не разбирам от пушкала, та моля да извините намесата ми, но не е ли по-добре да оставим "уваженията" и тн настрана. И да обсъждаме качествата и недостатъците на самото оръжие. Едното няма много общо с другото...
                      XV mile the sea brode is
                      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

2 Парабелум
                        1. Точно ти беше човекът който описваше постиженията на българските конструктори и чудесата от инженерна мисъл при техните пистолети.
                        2.При положение че 60 % от ччастите са взаимозаменяеми и разликите са предимно в пластмасити к'ва е тази наглост да се нарича нещото собственна конструкция?
                        3.За ляват ЧАСТ НА ОРЪЖИЕТО: АМИ АЗ ТОЧНО ЗА ТОВА ПИТАХ ЗА СНИМКИ, ЗА ДА СЕ ВИДИ КЪДЕ Е ВЪПРОСNIят предпазител, защото основен проблем на преработените в булпап оръжия е именно нефункционалното положение на това.
                        4. за взевждането : то хубаво с ръчичка, ама виждали къде бои се падал въпросният лост? и автоматично прави невъзможно прикладването на ляво рамо.
                        5. За разглабявнето: за да се махне капкът на цевната кутия трябва да се демонтира заттилъка дето се прикладва на него.
                        6. липсата на газово бутало и чистенето със специални течности ми напомня много за М-16 и радостите на виетнам, дето уж не трябвало да се чисти, а подобна дивотия веднага стеснява кръга на потенциалните клиенти-будали до добре екипирани и богати армии, които пък биха си взели свястно оръжие от "белите хора" а не някакък изроден клонинг на калашник.

Comment

От самото начало точно това искам. Да обсъждаме конкретно творението на Бакалов.

Comment

Ами аз ти зададох конкретни въпроси, ти го изби на патриотизъм, после модераторът се развихри....
                            Иначе Д9 обясни за търсенето, сигурно трябва да споменем и че БА има излишъци от АК....

Comment

Едно пояснение за Gaden Gogi: Оръжейните специалисти са категорични в своята оценка и аз без да претендирам за някаква експертност от моя страна, съм напълно съгласен с тях:
                              В областта на стрелковото оръжие (това включва леко стрелково въоръжение и артилерията) революционни новости не се очакват. Като принципи на работа и конструкции на отделните механизми, всичко, каквото е могло да се измисли е вече измислено. Изпробвани са всевъзможни вариянти на механизми и схеми на работата им. Най-добрите с времето са се утвърдили в практиката, а други са отхвърлени или вече забравени. Натрупан е през годините огромен изследователски и конструкторски опит. Има ли възможности за по-нататъшно развитие на стрелковото оръжие? Да, има! Тенденциите са следните:

1. Създаване на образци стрелково оръжие, на базата, на съществуващи такива.
                              2. Възраждане и усъвършенстване на добре забравени идеи, и конструкции, с помоща на новите технологии.
                              3. Създаване на хибриди (смесица от познати принципи).
                              4. Отстраняване на конструктивни слабости при съществуващи стрелкови оръжия.
                              5. Модернизация на съществуващи или разработване на образци стрелкови оръжия с оглед на тяхната специфична служба (спецоръжия)

Така, че всичко е в реда на нещата.

Защо ме обвинявате постоянно в патриотизъм??? Лошо ли е, че уважавам България и свестните българи
                              Last edited by ; 28-10-2006, 20:05. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

AYB написа
                                От самото начало точно това искам. Да обсъждаме конкретно творението на Бакалов.
                                За да го обсъждаме , трябва да го сравняваме .И то не с модели отпреди 60години , а с негови аналози. Моля потърсете информация :sm126: за най-близкия /поне на външен вид / образец на "Калашников"-булпап и да почваме... :mad07:

Comment

Working...
                                X