Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Още капаци и "кранове":
    Attached Files
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Че АК-12 не е революционен скок, не е. Да се твърди, че разликата "практически е нула" е малко несериозно и, по мое мнение, не подхожда на този форум (според мен, тъй като имам високо мнение за БС).

По-нагоре беше споменато, че автоматът, сам по себе си, не печели войни, естествено. Същата логика обаче трябва да бъде и тук - автоматът е съвкупност от фактори, подобряването на които води до повишаването на общата ефективност. Някои от недостатъците на АК като липса на затворна задержка, неадектватен начин за монтаж на допълнителни мерни прибори, нерегулируем и несгъваем прикла и др. са адресирани в АК-12. Повишена ергономика и удобство при употреба в разни условия и различни изисквания. Скъсено е междуосовото разстояние между цевта и опорната точка в приклада (намаляването на отката не е козметика). Механиката също е подобрена. Ако продължим логиката на "нулева практическа разлика", то е редно да сложим и знак за равенство между Стг.44 и АК-12, тъй като помежду им има само множество малки стъпки, не скокове.

По принцип в развитието на автоматите няма нищо революционно от половин век насам. Да не кажем и от 40-те години насам, само малки стъпки. АК-12 е, поне по наличните данни, нелош руски опит да се догонят западните образци. За пълно догонване наистина трябва да се излезне от цялата АК-концепция, но и това е нещо (нещо - различно от нищо ).
      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

beri_cd написа Виж мнение
        Да се твърди, че разликата "практически е нула" е малко несериозно и, по мое мнение, не подхожда на този форум (според мен, тъй като имам високо мнение за БС)
        От гледане на картинки и таблици с цифри - сериозно заключение за качествата на оръжията? Или всъщност имаш практически опит с показаните образци?
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Единствените, които имат ИСТИНСКИ практически опит с обсъжданите оръжия са тези, които ги експлоатират по предназначение и чийто живот зависи от тях. Пуцането по стрелбища и лъскането им в свободното време не е такъв опит, а хоби. Затова е и рано да говорим за реалните качества на АК-12, например.

Все едно М16 - М4 е някакъв революционен скок? Ами не е - същата работа, едва ли не по-зле.
          Всъщност - с оглед точност, групираност, особено при автоматична стреба на средни и големи дистанции, плюс поддържане на висока плътност на огъня - със сигурност по-зле.

Comment

Нали именно това казвам и аз - всите сме chairborne tacticians. Пък като се заоплаквали някои, че не сме сериозни...

Comment

именно, аз не съм стрелял с такъв тип оръжие от пет години. в случая с АК-12, дори няма още сериен вариант...

Малко повече за АК-12 и новия му 30-патронен магазин (защо не са закрити с нещо прозрачно новояпивилите се "прозорчета" за отчитане на боеприпасите, остава неясно)

Довелось сегодня пощупать новинку сезона на стенде ижмаша. Ощущения в целом положительные. Машинка получается очень достойная. Довольно ухватистая рукоять управления огнем. Удобный приклад с широкими возможностями регулировки под себя, вплоть до изменения направления складывания (впрочем для армии…

ПП - "новояпивилите се" е приносът ми към новата граматика...
              Last edited by кало; 30-06-2012, 11:23.

Comment

кало написа Виж мнение
                ...защо не са закрити с нещо прозрачно новояпивилите се "прозорчета" за отчитане на боеприпасите, остава неясно...
                Щот' са гледали от Chauchat...

Comment

Хм, твърди се, че дупките няма да окажат никакво влияние - нямало да влизат разни неща през тях. Иначе - неуспелият (засега) кандидат за нов магазин (недостатъчна якост и издръжливост при крайни температури):

Comment

Където има дупка, нещо ще влезе - стара мъдрост.
                    Имхо, цялата истерия с тези прозрачни пълнители и разни дупки и прозорчета по тях е overrated. В крайна сметка, по теглото се усеща горе-долу колко е пълен пълнителят. Ако те съмнява, просто го сменяш с нов от жилетката. А ако ти е последния, колкото и да го гледаш, няма да се напълни.

Иначе, днес стрелях с такова

и такова

но любимо ми остава това:
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа Виж мнение
                      ..но любимо ми остава това:
                      Аха, чехкинче! И аз ги кльопам, но като H&K P7 няма... Стрелям с всичките; с някои повече, с някои по-малко (Vz.52, Vz.38)
                      Attached Files

Comment

На всичи H&K, с които съм стрелял, просто много ми твърдее спусъкът - свикнал съм с по-мазни. Затова предпочитам CZ.

Comment

А пък аз си карам по "стандарта" - последно в петък - AR-SF /нащенски АКСУ 7.62/, Мозберг-500А, ЗИГ-228, Марголин и естестесмено ПМ, който пак ми одра ръката защото е малък, пък ръката ми малко по-голяма.

Comment

Nick написа Виж мнение
                            От гледане на картинки и таблици с цифри - сериозно заключение за качествата на оръжията? Или всъщност имаш практически опит с показаните образци?
                            Естествено, че само картинки и цифри съм гледал за АК-12. Това е аматьорски форум и повечето тук са само любители. Говорейки за нови разработки винаги можеш да се оправдаеш "да, ама ти не си го пипал". Мдам, така е, никой тук не го е пипал.

Та, размишлявайки книжно и теоретично, да твърдиш, че разликите са практически нулеви (твои думи) е невярно. И несериозно. Не само пушките от времето на черно-белите фотографии са интересни.

Динайн - пробвай USP Compact, забавна играчка е.
                            http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Comment

Не знам кой мъдрец е монтирал тази серия от Ultimate weapons, но нито АА-12 е по-смъртоносна от аналозите си по света (някои полицейски служби в САЩ поръчаха Сайга-12), нито на картинката от Налчик се стреля с гладкоцевна пушка - напротив - с гранатомет.

Comment

Working...
                                X