Стрелково оръжие (пехотно въоръжение)

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Amazon
    Нередовен
    • May 2006
    • 7016

На мен това ми е много интересно: https://en.wikipedia.org/wiki/XM25_CDTE
    Казват (и то не само в уикито) че в Афганистан е било на порядъци по-ефективно от нормалните оръжия на пехотата. Скоро ще го приемат на въоръжение. По двама човека във всяко отделение трябва да са с такова (ако пак не му отрежат финансирането).

Click image for larger version

Name:	XM25--1024x680.jpg
Views:	1
Size:	132.5 КБ
ID:	548706

С две думи за който не му се чете укито: 25мм скоростна граната с ефективна стрелба до 800 метра. Специален мерник и лазерен далекомер, които предават данни на гранатата. Гранатата се взривява на един метър над целта. Можеш да избереш дали да убиеш, или само да зашеметиш целта, в зависимост каква граната използваш. Твърди се (от практически опит) че всякакви стандартни укрития от рода на камък, стена, машина и т.н. стават напълно безсмислени. Командир на взвод от Авганистан, твърди че престрелки които преди се водели по над 20 минути, сега приключвали за 2 мин.

Amazon написа
    Ако не се бъркам, този на гифчето е собственик на оръжеен магазин, оръжеен маниак и известен с клиповете си в тубата. Вероятно прави шоу.
    Не се бъркам. Човека е от
    Military Arms Channel
    . В клипа откъс от който е пуснал Кало, се разискват предимствата и недостатъците на булпъп системите. Гилзите не му парят

П.П: Май това е оригиналният клип:
    Last edited by Amazon; 02-12-2015, 19:08.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• DDD
      ветеран
      • Jan 2008
      • 538

Amazon написа
      На мен това ми е много интересно: https://en.wikipedia.org/wiki/XM25_CDTE
      Казват (и то не само в уикито) че в Афганистан е било на порядъци по-ефективно от нормалните оръжия на пехотата. Скоро ще го приемат на въоръжение. По двама човека във всяко отделение трябва да са с такова (ако пак не му отрежат финансирането).

[ATTACH=CONFIG]29426[/ATTACH]

С две думи за който не му се чете укито: 25мм скоростна граната с ефективна стрелба до 800 метра. Специален мерник и лазерен далекомер, които предават данни на гранатата. Гранатата се взривява на един метър над целта. Можеш да избереш дали да убиеш, или само да зашеметиш целта, в зависимост каква граната използваш. Твърди се (от практически опит) че всякакви стандартни укрития от рода на камък, стена, машина и т.н. стават напълно безсмислени. Командир на взвод от Авганистан, твърди че престрелки които преди се водели по над 20 минути, сега приключвали за 2 мин.
      Това го даваха и в Дискавърито; Накратко: гранатомет с намален калибър (маса и оттук по-малък откат и по-далечен изстрел) на гранатите и програмируемо чрез чип дистанционно взривяване. Отдавна го даваха, ако досега не са го приели на въоръжение или е много скъпа гранатата, или не е надеждна, или и двете. Впрочем Афганистан е едно, но при гъста растителност лазерният далекомер не е ли неефективен?
      М/у другото, руснаците не минаха ли и те на 25мм гранати?

Comment

• Amazon
        Нередовен
        • May 2006
        • 7016

Не съвсем по темата но имам въпрос: Някой стрелял ли е с 45-70? Хвърлил съм око на един Marlin Guide, но ме е страх че жената която е слабичка, ще и се откине рамото от отката?
        По оръжейните форум казват че отката повече "бутал" отколкото "удря", обаче там пишат хора получили първата си пушка 12 годишни и претръпнали от всичко, та много не им вярвам.

Comment

• Todor Pavlov
          ветеран
          • Oct 2006
          • 702

Пукал съм с левърка "Марлин" и с реплика на "Шарпс" . До тук с въпроса. Сега за съмненията - 45-70 е една базова величина , около която се въртят много възможности . Вариации на тегло, форма и скорост на проектила - леки и бързи , тежки и бавни ... бавните ритат повечко . Но за 50 кила жена всичко ще е стрес . И все пак отката е несравнимо по-слаб от този на 16 калиброва двуцевка . От значение е и дължината на цевта - по-голямата прави оръжието по-тежко , ерго намалява отката , особено , ако говорим за октагонални цеви , но пък и при бавните , пътят на куршума е по-голям , от там и силата на отблъскване ...

Апропо , понеже този калибър е бил на основно въоръжение в САЩ арми близо 30 години , въпросът си е съвсем по темата .
          Last edited by Todor Pavlov; 16-02-2016, 22:57.

Comment

• Todor Pavlov
            ветеран
            • Oct 2006
            • 702

А с едно естетично кожено чохълче с амортизатор , надянато на приклада , отката ще се смекчи значително ...

Comment

• Amazon
              Нередовен
              • May 2006
              • 7016

Разбрах. Щом го сравнявш с 16 калиброва само аз ще мога да я ползвам. За сега ще се огранича с АР-ка.

Comment

• Nick
                ветеран
                • Apr 2005
                • 2974

Amazon написа
                Не съвсем по темата но имам въпрос: Някой стрелял ли е с 45-70? Хвърлил съм око на един Marlin Guide, но ме е страх че жената която е слабичка, ще и се откине рамото от отката?
                Да, стрелял съм с Трапдоор. Откатът е нормален, но както пушката, така и аз сме доста големи. Усещането за откат е силно индивидуално и, естествено, зависи от техниката на прикладване.

Мога ли да попитам защо точно .45-70? Този патрон го избират хората, които очакват да им излезе опасен хищник и им трябва компактно многозарядно оръжие. Сестрата на един мой познат ходи с такава пушка, но тя е учителка в някакво загубено село в Аляска, където и до нужника ходят въоръжени, защото по улиците им се разхождат мечки.

ПП. Купи ѝ една такава многозарядка, може да стреля с нея цяла седмица без презареждане...

Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Amazon
                  Нередовен
                  • May 2006
                  • 7016

Ами Тодор го спомена. Историческата стойност. За мен това си е символ. Марлин левър акшън в 45-70 government е нещо което искам от години.

Comment

• Nick
                    ветеран
                    • Apr 2005
                    • 2974

Историческа стойност? Марлин си е ново оръжие, ще трябва да чакаш стотина години за такава стойност. Иначе и аз харесвам Марлин, особено в този калибър, макар че не смятам да го купувам, защото предпочитам само стари оръжия. Или както един познат колекционер се подписва в оръжейния форум, "If it's made after 1918 it's a reproduction".
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Amazon
                      Нередовен
                      • May 2006
                      • 7016

Да, така е разбира се. Марлина е реплика на същото пръжие от 1895. Но все пак е същата механика която ме радва. Така че има "историческа стойност" за мен, не по принцип.

Comment

• Todor Pavlov
                        ветеран
                        • Oct 2006
                        • 702

При вас е гъчкано със запазени екземпляри на ретро-оръжия , не са по-скъпи от съвременно производство , същевременно са достатъчно надеждни ... Гледай Ник какви чудесии вади ! Вземи си един класически "Уинчестър" 1894 с този калибър и се радвай на живота

45-70 от къса цев е с отчайваща , за съвременните ни разбирания, балистика ... Както Ник посочва , е до 100-тина метра максимум по големи добитъци ...

Comment

• Nick
                          ветеран
                          • Apr 2005
                          • 2974

Todor Pavlov написа
                          ... Гледай Ник какви чудесии вади...
                          А позна ли "чудесията"? Нямам предвид само името на модела, той е в името на файла. Имам предвид нещо за бойната му история, а по-точно как е свързана с нашата история.

Comment

• Todor Pavlov
                            ветеран
                            • Oct 2006
                            • 702

Предавам се ?

Comment

• Nick
                              ветеран
                              • Apr 2005
                              • 2974

Еванс, военен модел (виж релсата за щик). Купен е през РТОВ в много малки количества от Русия и от Турция. Оцелели са два екземпляра в музея на артилерията, инженерните и свързочните войски в Петербург. Американската преса от онова време отразява участието на оръжието в РТОВ. Този модел е много рядък; спортните варианти не са толкова редки.
                              Attached Files

Comment

• Amazon
                                Нередовен
                                • May 2006
                                • 7016

Todor Pavlov написа
                                При вас е гъчкано със запазени екземпляри на ретро-оръжия , не са по-скъпи от съвременно производство , същевременно са достатъчно надеждни ... Гледай Ник какви чудесии вади ! Вземи си един класически "Уинчестър" 1894 с този калибър и се радвай на живота

45-70 от къса цев е с отчайваща , за съвременните ни разбирания, балистика ... Както Ник посочва , е до 100-тина метра максимум по големи добитъци ...
                                Живот и здраве и до там може да стигна. Гледал съм доста за това. Ерик иракският ветеран постоянно ги препоръчва. Купуват от някакви складове които продават "military surplus". Твърдят че отиваш в склада и срещу 50 лева си тръгваш с мосинка. Или далеч по-големи екзотики от Мосин.

А колко къса цев имаш предвид за марлина? Не съм наясно колкото теб, но съм чел че 16 инча за 45-70 било напълно достатъчно. Това заради спецификата на боеприпаса, по-дългата цев не увеличавала сериозно скоростта.

Comment

Working...