Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ядрено оръжие в България (митове и реалност)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Ядрено оръжие в България (митове и реалност)

    От години сериозно се говори за присъствие на ядрено оръжие на Българска територия. Ясно е, че въпреки многото слухове за наличието му на българска територия, такова не е било доставено, но също е факт, че са правени серозни планове за разместване на балистични ракети със среден обсег на българска територия, някои и с ядрени бойни глави.
    Първите планове за разместване на балистически ядрени ракети датират още от 50-те години. През 1953 и 1955 г. рекогнисцировъчни групи на Мин. на отбраната на СССР изучавам възможността от разполагане на балистични ракети (Р-1, Р-2, Р-5) в ГДР, Румъния и България. Спират се окончателно на ГДР и България, на територията на които да се разположат балистическите ракети с ядрени бойни глави Р-5М (по една бригада). Прието било постановление на ЦК на КПСС в периода 1955-56 г. в ГДР да се прехвърли 72 инженерна бригада РВГК, а в България - 73 инженерна бригада РВГК, въоръжени в пълно снаряжение по щат с ракети и ядрени бойни глави. Плана бил разработен под командването на маршал Соколовски и под наблюдението лично на мин. на отбраната Малиновски.
    72 инженерна бригада РВГК с първите нови ракети Р-5М била прехвърлена тайно в ГДР през февруари 1959 г., където останала до август-септември 1959 г., когато била върната в СССР. В последния момент прехвърлянето на 73 инженерна бригада РВГК в България било отменено заради навлизането на въоръжение по това време на по-далекобойните ракети Р-12, които имали обсег над 2000 км. и можело да се изстрелват направо от съветска територия. Трябвало е да се прехвърлят 12 боеготови ядрени ракети Р-5М с 4 пускови установки. Къде е трябвало да се разположат в България засега не знаем. Може би в бъдеще този интересен факт ще се изясни с документи и от нашите архиви.
    73 бригада РВГК била сформирана в гр. Камышин, Волгоградска (тогава Сталинградска) обл. през 1952 г. и в 1955 г. получава на въоръжение балистични ракети Р-5М. Трябвало е да бъде прехвърлена в България вероятно в 1959 г., но към септември 1959 г. получават новите по-далекобойни ракети Р-12 и вместо в България са прехвърлени в Украйна в г. Коломыя, Ивано-Франковска обл., където в 1960 г. се формира 44 Ракетна дивизия, разформирована в 1989 г.
    Данните са според официални руски изследвания за стратегическите ракетни войски на СССР (Русия), които мога да посоча ако има нужда.
    Last edited by Grenadier; 26-09-2010, 22:11. Причина: уточнение
    Батальони "М"

    #2
    В тази тема бегло се обсъжда този въпрос.

    Comment


      #3
      Иногда секретность негативно сказывалась даже на вопросах возможного применения ядерного оружия. Например, на протяжении многих лет болгарские союзники отрабатывали на учениях приёмку у советской сборочной бригады ядерных боеголовок и их дальнейшие условные перевозки на позиции ракетных войск на своих вертолётах Ми-4. По соображениям секретности болгарские должностные лица, отвечавшие за организацию перевозок, не были ознакомлены с массо-габаритными характеристиками боеголовок. Почти случайно им стало известно, что Ми-4 на самом деле не может перевезти боеголовку — только после этого были внесены изменения в процесс боевой подготовки, а для доставки ядерных боевых частей к ракетным комплексам выделили вертолёты Ми-8. Легко себе представить цену этой ошибки планирования ядерно-технического обеспечения в реальной боевой обстановке — она привела бы к срыву первого ядерного удара фронта и невыполнению поставленных перед ним задач. Главнокомандование Объединёнными вооружёнными силами на ТВД было бы вынуждено обращаться к Верховному Главнокомандованию, чтобы средствами РВСН заменить временно небоеспособные ядерные ракетные силы фронта.
      ... и прочее:

      "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
      И. В. Сталин

      Comment


        #4
        Бази за съхранение на ЯО на българска територия

        От доклад на ЦРУ.
        "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
        И. В. Сталин

        Comment

        Working...
        X