haji_D написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българска народна армия
Collapse
X
-
Гост
-
И на мен са казвали, че имаме такива тактически ядрени заряди
Comment
-
Гост
Чувал съм го от батальонния командир, колко е вярно не знам.
Но все пак мисля, че е можело да се обогатят малки количества уран или да се извлече малко плутоний от отработеното гориво на реактора в София. За малки количества не са нужни големи инсталации.
Comment
-
gollum написаМИсля че всички едно време сме чували тази история в една или друга редакция, все от "сигурен източник" и прочее. Явно става въпрос за поредната легенда, поне за мен...
Тя е от разсекретен документ на ЦРУ от 1979 г. със заглавие WARSAW PACT FORCES OPPOSITE NATO (NIE 11-14-79).Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Ок, значи според този секретен документ (а връзка към източника все пак може ли?) излиза, че всъщност сме имали ядрено оръжие, въпреки даклирараното от външната ни политика положение. В този случай легендата има основания - признавам. Ако съответният документ вярно отразява нещата, разбира се.
Comment
-
gollum написаОк, значи според този секретен документ...
gollum написа...(а връзка към източника все пак може ли?)...
Единия вариант е да идеш на сайта http://www.foia.cia.gov/ и в търсачката да напишеш името на документа, който посочих.
Другия вариант е да цъкнеш на линка по-долу. Въпросния документ би трябвало да е най-долния и е датиран от 31 януари 1979 г.
gollum написа...излиза, че всъщност сме имали ядрено оръжие...
Въпросната страничка, според мен, бе най-бързия начин да преминем през стандартните изказвания от типа на "Стига детски приказки за приспиване!" и "Явно става въпрос за поредната легенда..."
gollum написа...въпреки даклирараното от външната ни политика положение.
gollum написаАко съответният документ вярно отразява нещата, разбира се.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
Съжалявам за незнанието на тези факти от моя страна. Явно аз съм бил подведен от официалната ни позиция по социалистическо време и от положението, че твърде често подобни легенди (подобни в смисъл, че по такъв начин съм ги дочувал: "един разправя, че като е служил..." или пък "разправяха че било така") се оказват без реално покритие. Явно в този случай съм сгрешил та затова се извинявам.
Благодаря за връзката към документа.
Comment
-
БНА-БА написаАми СССР е направи това и с НРБългария като поставя своите ракети на наша територия.
Ядреното оръжие е вкарано в България няколко години по-късно, но сега нямам време да разказвам историята.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
1951 написаИмали сме.
1. Това са данни за виждането на НАТО, т.е. не са от първа ръка. С други думи, НАТО може и да е грешало, теоретично.
2. На документа (и на другите) си пише "съветски складове с ядрени бойни глави", "съветски инсталации" и т.н. Нямам време да ги прегледам подробно, но има ли някакво основание да се смята че БНА е можела да се разпорежда с тези ЯО по какъвто и да е начин без разрешението на Кремъл? Или са били поддържани, охранявани и контролирани от съветски персонал - в който случай твърдението "имали сме" губи всякакъв смисъл и коректната формулировка би трябвало да е "имали сме на наша територия съветски ЯО"?"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Динаин е абсолютно прав. Собствено ЯО не сме имали. Поне що се отнася до флота нещата са стояли така. Командването на нашия флот е имало ПРАВО да дава заявки за нанасяне на ядрен удар по цели в Мраморно море и Проливната зона при реализация на своуте задачи (десант най-често).
А и доколкото си спомням до сега не е показан документ или друго доказателство за наличие на подобни заряди на българска територия. Макар да се твърди, че такива е имало за периода 1986-1989 г.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Много интересен линк 1951! Благодаря. Иначе по темата за БНА вътре има много интересни данни. Ето например връзка към един документ за оценка на Източноевропейските армии към 1965г.:
EASTERN EUROPE AND THE WARSAW PACT (NIE 12-65)We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
Comment