БНА-БА написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българска народна армия
Collapse
X
-
БНА-БА написа Виж мнениеВиждал съм по снимки офицери от БНА си носят някои от ордените и медалите на шаечната куртка.На една снимка видях че един майор-мотострелковак си носеше четирилъчния орден ВВУЗ Васил Левски и четирилъчния орден ВА Георги.С.Раковски както и още някакви ордени.Това позволено ли е?
Погледни и забележката на Bigbeer!
Comment
-
SSmart написа Виж мнениеНагръдния знак не е орден!Това е просто значка показваща ,че си завършил еди какво си ,че си придобил класна специалност ,че принадлежиш към някоя част и т.н. ЗА ордените и медалите има специални ленти ,които се носят на бойната(ежедневната ) форма за да не се зеносват самите отличия.Слагат се обикновено над левия джоб на ризата (куртката). Самите отличия се носят обикновено с парадната форма . Винаги има изключения . Виж по старите руски филми как ги носят червеноармейците! При нас беше много модно едно време да им подражаваме. НО тази практика е повече за военно време когато бързаш да си ги носиш ,че може да няма по-късно........
Погледни и забележката на Bigbeer!
Comment
-
bsb написа Виж мнениеКолко хора, служили в армията по едно или друго време, смятат, че по това време тя е била способна да отбранява страната? Имам предвид армията като система, не като наличие на качествено оръжие или количество на личния състав.
аз лично го играх командир на взвод тогава ,бях на радиото постоянно и от това имах точна представава за случващото се
Comment
-
uzi71 написа Виж мнениеХа-ха-ха - не възвеличавай старото. Повярвай ми - няма никакво удоволствие в това да носиш "въшкарник" в началото на есента когато може да е 30 градуса , или в края на зимата когато клина вече се разпада в областа на "края на гръбнака". Имаше и други "неудобства" които нте ти трябва да изпитваш.
няма по-деморализиращ фактор от въшкарник през жегав септември
Comment
-
Преди в БНА имаше една уникално удобна бойна форма.Беше само за офицери или по скоро някой от офицерите я имаха.Чувал съм,че е била на щат при баретите в София по соц. време.Обличал съм я няколко пъти на демонстрации по СРБ.
Беше армирана с гумени ленти на коленете и предмишниците.Имаше специална ластична материя на чатала и подмишниците за пълна свобода на движенията.Камуфлажна(2 части-куртка и панталон) с допълнителни джобове
Като вид също изглеждаше отлично
Предполагам,че беше скъпа.Не ми беше зачислена.Даваха ми я обикновено при проверките от КСВ или ЩА.Иначе си карахме с обикновения камуфлаж,който си е и сега на щат
Казваха,че камуфлажната и боя намалявала отражението на инфрачервените прожектори,но ми се вижда малко съмнително
Не знам дали е била само българска т.е. в БНА,но досега не съм срещал по-удобна.Дори на снимка не съм виждал подобна
Comment
-
Въпросната униформа е от обикновен камуфлажен плат и няма нищо секретно в него. В МВР освен в СОБТ се ползваше при операции и от групите за бързо действие /ГБД - сегашни СТЗБД/ на националните и териториалните дирекции до 1994-95г. /не помня точно/. Колкото до удобството на тази униформа - зависи, защото най-големия размер който пристигна беше 188/100 и затова ми беше малко малка, а и не само на мен.
Comment
-
удобна си беше.а за размерите-вярно трябваше да си доста елегантен.спомням си един колега не се събираше,та обличаше обикновено т.нар. маскировъчен халат,на който между другото също нещо не се връзваше в кройката дори и на големите размери
любопитно ми е у нас ли правеха гореспоменатата униформа
Comment
-
poligonal написа Виж мнениелюбопитно ми е у нас ли правеха гореспоменатата униформа
Comment
-
БНА-БА написа Виж мнениеСпешно ми трябва информация дали някъде в България съществува още някое средно сержантско училище и специално за Средно сержантско железопътно училище-Горна Оряховица
А конкретното училище е закрито през 1999 или 2000 г.Peace Through Strength -- Victory Through Devastation
Comment
-
За това дали командирите с по-висока длъжност от ротен командир дали могат да ходят в боя.Аз съм чувал от дядо ми бивш старшина-мотострелковак че техния заместник командир на полка бил толкова луд но и млад,че вървял рядом в първия ешелон при настъпление или отбрана с полу войнишка екипировка с автомат в ръка,с каска,с противогаз,на гърба закачил химическото облекло,сумка за муниции сложил и вървял и бягал и стрелял рядом с войниците в първите линии.
Comment
-
TANK написа Виж мнениеЗа това дали командирите с по-висока длъжност от ротен командир дали могат да ходят в боя.Аз съм чувал от дядо ми бивш старшина-мотострелковак че техния заместник командир на полка бил толкова луд,че вървял рядом ротите в първия ешелон при настъпление или отбрана с полу войнишка екипировка с автомат в ръка,с каска,с противогаз,на гърба закачил химическото облекло,сумка за муниции,командирска чанта и бинокъл сложил и вървял,бягал и стрелял рядом с войниците в първите линии.
Comment
-
TANK написа Виж мнениеТа щом тоя зам командир на полка е ходил в боя начи и по нисшите от него длъжности и те са ходили стига да имат воля и мерак и да не ги мързи,само за началниците на щаба мисля че и да имат воля при тях няма мърдане само в щаба над масата с картата седят
Преди малко видях няколко снимки на които ясно видях ст.лейтенант от ГДР,ЧССР и от БНА със следната екипировка:
офицерски колан с 2 каиша които се разделят от средата на гърба,химическо облекло увито на ролка закачено на гърба,манерка,сумка за пълнители,каска,нож,лопатка и автомат.
Та въпроса ми е възможно ли е това,защото аз до колкото знам офицерите не са носели лопатки?
Comment
Comment