Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Газ

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    В нашето поделение какви отровни газове имаше в тоалетната ако знаете... Нито противогаз помагаше, нито нищо. Освен че беше "минирано" навсякъде, трябваше и на един дъх да свършиш работата, иначе...

    Comment


      #32
      БНА-БА написа Виж мнение
      Някои газове са химическо оръжие но някои неса.
      И както казваше че поврежда дихателните органи,ами през БНА войсковия противогаз е точно направен да предпазва дихателните органи.Зарина да при докосване с тялото,става лошо.Но при иприта и хлорина няма същата функция.
      Глупости-всички бойни отровни газове са химическо оръжие...Обратното не е задължително-непременно химическото оръжие да е газ-въпреки че огромната част са такива.Има си типове химическо оръжие
      -нервнопаралитични газове-зоман,зарин,табун
      -кръвни агенти или задушаващи-цианиди
      -поразавящи кожата-фосген,люизит
      -поразяващи дихателната система-хлор,фосген,люизит,адамсит
      -сълзотворни-хлорацетофенон,хлорбензилиден малононитрил(CS-газ)
      ...и още хиляди други боклуци
      Има си и методи по които се предпазва човек от тях-според зависи входната врата през която прониква агента
      -за някои от тях е достатъчна маска(противогаз)
      -за други и облекла-наметала,костюми,ръкавици,чорапи и т.н.

      Comment


        #33
        thedog444 написа Виж мнение
        Та на осн. тема
        За мен не е особено евтина и осбено полезна употребата на БОВ.
        Първо технология на производство, производствена база, суровини, ресурси, проиводство на противогази, защитно облекло(не съм сигорен на 100% че е необходимо)
        Използването е особено
        Както казахте тежките газове се расеиват бавно така че за известен период превзетите укрепленията стават неизползваеми.
        да не говорим ако се разнесе към населини места, т.е. не може да го позваш на територии с твое население(не че на Сталин би му пукало)
        Въпроса защо не се използва през ВСВ от германците смешен за разлика от предишната, която беше окопна тази е бързо развиващасе война.
        В този случей германците с тяхния blitzkrieg намат никакъв смисъл да ползват БОВ. БОВ единствени може да се използват в окопни битки или при добре окопан противник.
        Не можах да разбера за какво Садам трябваше да ги ползва с/у кюрдите.
        Само даде повод на Америка.
        Аз не съм много съгласен, че бойните газове са неприложими през ВСВ. Няка да помислим само какво би станало, ако редом с конвенционалните оръжия при обсадата на Ленинград, Севастопол, евентуално Москва или Кьонигсберг бяха използвани бойни газове. През ВСВ имаме често струпване на огромни маси жива сила на малка площ- Курск-Орел, Курландия, Сталинград, Ардените, кедето бойните газове биха били изключително унищожителни. Защо никоя от воюващите страни през ВСВ не е прибегнала до използване на газ за мен остава загадка.
        GOTT MIT UNS!

        Comment


          #34
          Каква загадка? По същата причина, поради която не се използва атомно оръжие след ВСВ - няма ефективно средство за защита. Която и страна да използва газ през ВСВ, е била наясно (военните, де), че противникът веднага ще отвърне със същото, с не по-малък ефект. Още повече, че развитието на авиацията вече позволява вражеските градове в тила да се засипят с отровни газове с опустошителни последствия, срещу което противодействие съвсем пък няма.

          А и не е съвсем вярно, че никой не използва ОМП - италианците използват широко бойни газове срещу етиопците, а японците - биологично оръжие срещу китайците.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

          (Richard III - William Shakespeare)

          Comment


            #35
            Защото отговорът на такава газова атака може да бъде непропорционален. Ако да речем Германия проведе газова атака, примерно при Сталинград, отговорът може да е ответна такава от английската авиация примерно срещу Берлин. Доколкото знам, от английска страна е имало заявления в този смисъл, но вече не помня, къде ги бях чел, а и беше отдавна.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

            Comment


              #36
              Не разбирам защо всички пишете за газове. Една съвсем малка част от химическите оръжия са газове, при това не най-ефективните. И ипритите и нервопаралитичните агенти са маслообразни течности и се използват под формата на аерозоли. Само задушливите вещества, както и кръвните отрови като циановодорода са газове. Срещу газовете противогазите работят. Но кожнообривните и нервопаралитичните вещества проникват през кожата и лигавиците. Така че по онова време нито една държава не е била способна да защити войските си от химическа атака, а още по-малко е била способна да защити населението от такава. Една химическа война просто е щяла да обезлюди градовете в европа. Предполагам всички тук си спомнят какво направиха един или два литра непречистен зарин разляти на пода на токийското метро. Можете да си представите какъв би бил ефекта от хиляди литри зарин разпръснат като аерозол над гъстонаселен град.

              Comment


                #37
                [QUOTE=peterpetroff;263995]Аз не съм много съгласен, че бойните газове са неприложими през ВСВ.
                Ами колега Петров,питаш нещо защото си забравил какво е казал другаря Ленин - "Създаването на оръжие което може да унищожи цяла армия,обезмисля воденето на война!".Иначе химическото оръжие си е мръснишка работа.НИЩО не спасява.Плащ-наметалото издържа до определено време,чорапите и те са няколко часа,противогаза старият имаше възможност да се комбинира да защитава и от въглероден окис,новите нямат тази възможност.Забравил съм колко време могат да издържат при реално заразена среда.....Впрочем американците не използуваха ли нещо си от сорта във Виетнам.За въздействие на околната среда - дефолиант"оранжев дим".

                Comment


                  #38
                  messire Woland написа Виж мнение
                  Защото отговорът на такава газова атака може да бъде непропорционален...
                  Тези въпроси са разисквани веднага след ПСВ. Ето една интересна книга от 1923, където се анализират причините и предпоставките за употребата на БОВ. Ако разгледате съдържанието, ще видите аспектите на анализа. Заглавието "Загадката на Рейн" има предвид немската химическа промишленост, тогава съсредоточена по Рейн. Всички БОВ от ПСВ са съществували преди войната като компоненти от производствените процеси на бои и химикали и качествата им са били добре известни. Това, което е липсвало и е било развито през ПСВ са носителите на БОВ.

                  Много интересни са плановете за ограничаване на БОВ веднага след ПСВ - аз поне бях много изненадан да прочета колко рано възниква тази загриженост у политиците! Анализирани са промишленостите на воюващите страни, анализ на тактиката, анализ на аспектите за "хуманността" и "нехуманността" на химическите средства и т.н.
                  Attached Files
                  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                  Comment


                    #39
                    Още малко сканчета от книгата. Купих я през един дъждовен уикенд, когато освен четене, друго нямаше какво да се прави. На мен лично ми беше доста интересно да се запозная с настроенията на съвременниците на първите БОВ.
                    Attached Files
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                    Comment


                      #40
                      !

                      [QUOTE=lobo;264041]
                      peterpetroff написа Виж мнение
                      .....Впрочем американците не използуваха ли нещо си от сорта във Виетнам.За въздействие на околната среда - дефолиант"оранжев дим".
                      Казваше се "Agent Orange" и се изполваше масово за сваляне на листата на дърветата при операции против "партизаните " от Виетконг. Години по късно се оказа ,че имал и канцерогенен ефект върху попадналите под негово въздействие в "обработените" райони и от двете страни. Имаше заведени съдебни дела от ветерани от Виетнам в САЩ по тази причина....

                      Comment

                      Working...
                      X