Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мините

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Мините

    Обикновено се обсъжда лекото и тежко стрелково въоръжение, авиационна и морска техника Рядко съм срещал дискусии за мините (доста спорно напоследък "оръжие") Бих искал да повдигна тази тема за да чуя мнението ви

    #2
    Мините

    Хм, интересно.

    Противопехотни, морски, противотанкови... мини дал господ.
    scharfschutze ®
    _______________________________________
    Мощта на оръжието се умножава по разума на този, който го използва.

    Comment


      #3
      Много полезно и приятно нщо, силно разширяват тактическите възможности (както всяка друга инженерно-подривна измишльотина). На мене лично най-много ми допадат подскачащите мини.

      Comment


        #4
        Мдаа и скачащите мини и напалмовите фугаси 8)

        Comment


          #5
          Originally posted by "Gaden Gogi"

          Много полезно и приятно нщо, силно разширяват тактическите възможности (както всяка друга инженерно-подривна измишльотина). На мене лично най-много ми допадат подскачащите мини.
          Допада ти да скача около теб ли?

          Гледам, навътре си с нещата, дай малко информация тук, че днес май само зевзеклъци ще правим.
          scharfschutze ®
          _______________________________________
          Мощта на оръжието се умножава по разума на този, който го използва.

          Comment


            #6
            подскачат на 1 метър и бум
            немците много ги обичаха :roll:
            Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

            Comment


              #7
              Скачащите мини са противопехотни Най общо казано са с двойно дъно в което има изхвърлящ заряд Обикновено барут Взривателя обикновено е комбиниран - действа на натиск и на опън (опъната десетина метрова тел на 10-15см над земята) При задействане мината "скача" на около метър над земята и тогава се взривява Радиуса на поражение е около 10-15 метра (зависи от мината)

              Comment


                #8
                Даа немците. Те са ги изработвали от руски 152мм снаряди. В зависимост от силата на заряда височина на скачане и съответно радиуса на поразяване могат да нарастнат много. На мене ми наресват защотот поразяват групови цели докато другите видове противопехотни мини са ориентирани на индивидуални тракива. ето примерна оако нашата беза в Ирак имаше минно поле нямаше да стават такива изгъзици, комбинирано от противотанкови и противопехотни мини.

                Comment


                  #9
                  Абе малко кофти за цивилните но няколко Claymor-а на заем от американците няма да допуснат човек по-близо от 50 метра 8)

                  Comment


                    #10
                    Мдам... и как са ги закопавали тези подскачащи мини, направени от снаряди? Трябва да са били доста височки.


                    Доколкото знам са имали противодънни противотанкови мини на този принцип - големокалибрен снаряд, който се изстрелва в дъното на танка. Но са ги използвали само в дълбок сняг или висока трева.

                    Иначе дисковите мини по време на ВСВ, пък и сега също, са служели повече за временно изваждане на танкове от строя (колкото да поразредят танковете при атака да речем) - може ли са да скъсат 2-3 трака, в най-лошия случай да повредят малко окачването, но при всички случаи след 1-2 часа танка е тръгвал отново.
                    Според мен доста по-ефективни са били ръчните противотанкови гранати (кумулативни). Освен това не е имало и надеждни начини за бързо миниране на големи площи.
                    Смятам, че ефективността на ПТ мини тогава не е била кой знае колко голяма, ако и средствата за разминиране да са били още по-неефективни - най-добрите противоминни тралове тогава са издържали по десетина взрива и край. Е имали са и линейните взривни заряди, с които са могли да отварят коридори в минните полета, но и тяхната ефективност е съмнителна.

                    Съвремените ПТ мини с насочено действие са може би по-ефективни, но не и срещу танкове с динамична защита. Така че според мен си остават "спомагателно" ПТ средство.

                    Естествено що се отнася до противопехотните мини, там работта е съвсем друга - много неприятно и ефективно оръжие.

                    Comment


                      #11
                      Интересна тема, но все пак недейте да превъзнасяте тъврде значението на мините те са чисто тактическо средство с ограничена ефективност, пък и са чисто отбранително оръжие (най-вече когато нещата са тръгнали на зле). От оперативна гледна точка влиянието им е почти нищожно - няма случай, когато те да са помогнали на отбраняващия се, при положение, че нападателят си е свършил работата както трябва . Да не говорим, че минното поле само по-себе си е нищо - без войска зад него, която да го покрива с огъня си.

                      Инак самите мини са най-разнообразни. Сега се сещам от общото обучение в казармата - показваха ни именно скачащи мини, българско производство (подозирам, че немските от ВСВ са били почти същите - като се има предвид, че и най-съвременните ръчни гранати не се различават особено много от образците от ВСВ): представляваха малък цилиндър (около 30-40 см висок и може би 20 см в диаметър - може и да бъркам в размерите, защото беше отдавна). Вътре има фугасен снаряд, а стените са направени от съвсем тънка ламарина. Между стените и взривното вещество има слой от гума или мека пластмаса, който е запълнен със стоманени сачми. Отдолу има малък метателен заряд, който може да я изхвърли на около половин метър или малко повече над земята - където се задейства основният фугас.
                      Може да се задейства по три начина - да се зарови в земята - отгоре остава да стърчи само малко метално съоръжение, което лесно може да се маскира - нещо като тринога с метален пръстен (около 5 сантиметра високо и може би 15 см в диаметър) - достатъчно е някой да стъпи върху него - метателният заряд се задейства, когато въпросният някой (на който очевидно не му върви) отмести стъпалото си.
                      Вторият начин е с метална жица, която може да се опъне в сранително сложни форми (и на доста голяма площ - има специални колчета с пръстен, през които се прекарва) - в момента, в който някой опъне жицата (най-вероятно препъвайки се в нея) тя задейства детонатора и мината "подскача" със съответният ефект.
                      Третият начин е с помощта на електрически детонатор от разстояние - опъва се тънка жичка, в края на която стои войник, който чака да настъпи подходящия момент - когато това стане натиска копчето и - "бум".
                      Обясняваха, че е достатъчно мощна да затрие всички намиращи се на около 50 м от нея (под затрие, вероятно ставаше въпрос да обезвреди - убие или рани тежко). Т.е., при съвременната тактика вероятно това ще е цяло пехотно отделение.

                      Comment


                        #12
                        интересно

                        Ето доста интересен сайт по темата

                        Ruhm und Ehre der Waffen SS

                        Comment


                          #13
                          Доколкоот ми е известно до този момент загиналите от мини цивилни превишават многократно военните. Мината може в най-добрия случай да забави настъпателните ходове, за да даде време за прегрупиране на отбраняващите се.
                          Alliis laetum, sibi sapiens.

                          Comment


                            #14
                            Ето един сайт с немски мини от ВСВ http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/minen.htm и още един http://web.etel.ru/~saper/

                            Comment


                              #15
                              Скоро гледах Цитаделата (Утомленные солнцем 2-Цитадель) и имам един въпрос към специалистите оръжейници.

                              След като цитаделата гръмва (няма да коментирам какпроектантите на укреплението не са предвидили варианта, част от него да продължава да действа дори и при превземането/разрушаването на отделни части) дъщерята на главния герой тича през минно поле и накрая стъпва върху една мина. Каква е реакцията? Генерал Котов (героят на Н. Михалков) стъпва върху крака на дъщеря си, накарва я да си изхлузи ботуша и да се отдалечи с обяснението, че след 10 минути мината ще се деактивира автоматично ако не се махне натиска върху взривателя. Та въпросът ми е, вярно ли е това? Вярно ли, че като настъпиш противопехотна мина (може би точно този вид), тя се деактивира след определено време?

                              Comment

                              Working...
                              X