Оръжейник написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременно ПВО
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Имам предвид разните средства за събиране и отразяване на информацията, плюс разпределение на сектори и прочее, например:
"переносной модуль управления огн¸м 9С933 (в бригадном комплекте), встроенный монтажный комплект 9С933-1 (в дивизионном комплекте)"
или този елемент от системата Барнаул-Т
Comment
-
Да, а ето и още една с-ма, която е само експортна, май.
"Комплект технических средств автоматизированного управления ПЗРК "
И понеже се започна една критика по руската електроника, ето какво е известно за напълно секретната Верба:
"Ракета этого комплекса оснащена уникальной трехспектральной головкой самонаведения, работающей в ультрафиолетовом, ближнем инфракрасном и среднем инфракрасном диапазонах. Именно такая разность спектров позволяет получить больше информации о цели, что делает ПЗРК «избирательным» оружием. Кроме того, головка «Вербы» обладает и значительно большей в сравнении с ПЗРК «Игла-С» чувствительностью. Это увеличивает дальность захвата воздушных объектов. Также головка самонаведения автоматически выполняет «селекцию» ложных тепловых целей (тепловых помех) и сосредотачивается на объекте с наиболее сильным тепловым излучением.
Как подчеркнул представитель предприятия-разработчика этого оружия - генеральный конструктор Научно-производственной корпорации «Конструкторское бюро машиностроения» (ОАО «НПК «КБМ») Валерий Кашин, по совокупности характеристик ПЗРК «Верба» превосходит все мировые аналоги. И это не какое-то бахвальство конструктора за свое детище. У комплекса реально в разы улучшены характеристики по преодолению пиротехнических помех (в том числе уже упомянутых тепловых ловушек), повышена точность стрельбы, оптимизированы другие показатели. Скажем, автоматизированная система управления производит обнаружение воздушных целей, в том числе групповых, определяет параметры их полета и даже распределяет найденные объекты между стрелками в зенитном подразделении с учетом расположения личного состава на местности."
Last edited by Super_Hornet; 20-12-2015, 19:47.
Comment
-
кало, съжалявам, ако съм накърнил русофилските ти чувства - не е нарочно.
Аз лично не съм ничий фил или фоб (дреме ми кой е по-по-най), просто техниката говори (на който може да я чуе).
Очевадно е, че не си наясно с руските ПЗРК и се опитваш да импровизираш, но няма как да ти се получи. Нямам намерение да споря с теб, така, че не се опитвай и ти...
В България произвеждахме по официални (купени и платени) лицензи 9К32М (Стрела-2М), 9К34 (Стрела-3) и 9К310 (Игла-1), през 80-те и 90-те години на миналия век.
Сега да караме по ред:
1. В СССР, ракетите в пусковите тръби от ЗИД в Ковров се доставяха в армейските складови бази, арсенали (или както се наричат сега) неснарядени, т.е. без пиротехниката, която е лимитиращия елемент на живота им, при това в партиди от по 2000 бр. Пиротехниката се доставяше и съхраняваше отделно. При необходимост от ракети по частите, в базите се извършва снарядяване (със свежа пиротехника) и проверка на електрониката. Зенитния полк на Ивановската ВДВ дивизия ще го окомплектоват за няма и денонощие. Това се нарича окомплектоване. Но да оставим това - не е интересно.
2. Електрониката е както в главата, така и в пусковия механизъм. Даже основното част е именно в него. В главата са координатора на целта, автопилота и стабилизатора на оборотите на жироскопа. Останалото е в пусковия – начално развъртане на жироскопа, аретиране по прицелната линия, оценка на отношение сигнал/фон, измерване ъгловото скоростна целта, решение за разаретиране и пуск.
Има в Нета достатъчно инфо, може да прочетеш, ако ти е интересно.
Сравни дължината и теглото на бойните средства (ракета в тръба + пусков механизъм + балон с охлаждащ газ и батерия) на Стигър и Верба и след това ще коментираме пак. Но преди това си представи как тичаш с едната или другото за да заемеш бойна позиция и се направи избора, но отчитай, че може и да си под обстрел.
3. Ами очевадно е за който има очи да го види. Тук е мястото да ти благодаря за хубавите снимки (спести ми време да ги качвам). Вижда се стъклото в дулната част на тръбата на стингера (ако и да е учебна ракета), който осигурява херметичността (и в задната част е така). При върбата такова животно няма. Изглежда, че и няма и как да има – познай защо (жокер – жълтата точка отляво на блок катушек отпред, тази в задната част на тръбата не я гледай за удобство е)...
Откъде знам ли? Що маймуни съм учил да обслужват ПЗРК, просто не е истина... Немаш си и идея що е то термити и какво кльопат. От 6 реда (на височина) дървени сандъци, остатъка беше разпиляни по земята ракети. Явно ракетите не са вкусни...
Твоят линк с висока степен на достоверност:
уби всичко детско в мен. Та това е Игла-С за бога, да не говорим за приложените ТТХ. Просто е несериозно...
Comment
-
Оръжейник написа Виж мнениеда не говорим за приложените ТТХ. Просто е несериозно...
Защо да е несериозно?
Comment
-
Оръжейник написа Виж мнениеТехнические характеристики
Масса БЧ, кг 1,5
Дальность действия, м 500—6400
Высота поражения, м 10—4500
Скорость цели, м/с до 500
Время реакции ПЗРК, сек. до 8
Ако това за теб е сериозно...прошу прощения... Последният ред е очОеваден само като се вгледаш в БББ (9Б238-...)
Не виждам какво не е наред в заявените х-ки, освен ако просто не правиш опит да се заядеш.
Comment
-
Нямам никакво намерение да се заяждам...Обсъждам чисто технически параметри. Темата ПЗРК е затворена у нас (и за мен) от 1999г. Характеристиките в линка са просто извадени от тук от там. Смяташ ли, че трябва да се започва с масса БЧ? За стингър казват била 3 кила. Къде е гордостта? Времето за влизане в режим на главата още от Стрела-3 е до 8 сек, а реално е около 5 сек (дори в индийската жега - лично проверено ). Тук влиза развъртането на ротора на жироскопа (около 3 сек, ако предния капак на тръбата е ориентиран правилно - виж жокера по-горе) и охлаждането на фотоприемника. Очаквах във Вербата също използване на аргон вместо азот. Интересно е, че в руските сайтове хвалещи да речем Игла-С, никой не обръща внимание на това, че тя е първата руска ракета в класа си с линеен, а не релеен привод на рулевите машинки, което и дава и съответните предимства спрямо Игла. И Вербата е така. Ще рече, не можем да похвалим нашето гардже поради некадърност. Те така те...
Comment
-
Оръжейник написа Виж мнение3. Ами очевадно е за който има очи да го види. Тук е мястото да ти благодаря за хубавите снимки (спести ми време да ги качвам). Вижда се стъклото в дулната част на тръбата на стингера (ако и да е учебна ракета), който осигурява херметичността (и в задната част е така). При върбата такова животно няма. Изглежда, че и няма и как да има – познай защо (жокер – жълтата точка отляво на блок катушек отпред, тази в задната част на тръбата не я гледай за удобство е)...
Здравей!
Ще се радвам да обяснищ това с точката... Иначе от снимките се вижда, че прицелното устройство на "Верба" не е успоредно с оста на контейнера на ракетата (това, мисля, е именно с цел компенсацията на евентуалното пропадане след пуска).
Скрийншота с американеца е от това видео:
Той също обяснява, че е необходимо да се насочи малко по-високо пусковата, за да компенсира лекото пропадане при пуска..."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
Оръжейник написа Виж мнениеНямам никакво намерение да се заяждам...Обсъждам чисто технически параметри. Темата ПЗРК е затворена у нас (и за мен) от 1999г. Характеристиките в линка са просто извадени от тук от там.
Оръжейник написа Виж мнениеЩе рече, не можем да похвалим нашето гардже поради некадърност. Те така те...
Comment
-
И вече нещо сериозно - индийците са взели рещение за поръчка на 5 ЗРС С-400, с общо 10 дивизиона/ЗРК, плюс 6 хил. ракети. Сумата на контракта е 6 млрд. дол.
"Министерство обороны Индии одобрило приобретение в России ЗРС С-400"
Как сообщила индийская газета The Economic Times , 18 декабря 2015 года Совет по оборонным закупкам (Defence Acquisition Council - DAC) министерства обороны Индии на заседании под председательством министра обороны Манохара Паррикара одобрил приобретение в России пяти зенитных ракетных…
п.п. Бройката на ракетите е твърде много, като вероятно е грешка.Last edited by Super_Hornet; 20-12-2015, 23:47.
Comment
-
кало написа Виж мнениеПП - изобщо не разбирам откровеното безумие, с което тук се обсъжда защо Верба нямала матрична ГСН. Кой има в същия клас, какъв е ефектът цена-ефективност? Айде по-сериозно, моля.
Оръжейник написа Виж мнениеПространствена селекция е различаване на целите по ъгловия размер на тяхната оптична сигнатура в съответния спектрален диапазон. Сигнатурата на самолета винаги е по-голяма като ъглов размер от тази на пиротехническите уловки. При руските ПЗРК или поне до Игла-С полезрението на главата е около 2 градуса. Всичко, което попадне в този пространствен ъгъл се проектира през растера на координатора върху фотоприемник, който е едноелементен (т.е. не матричен) и информацията за пространствените размери се губи.
Координатора може да следи целта в пространствен ъгъл от около +/-40 градуса около оста на ракетата, но това не е сканиране. За Игла-С и Верба нямам инфо, но с времето все ще изскочи нещо...
Обикновено, а и във въпросния клип, като стане въпрос за Стингър (от POST), обикновено се споменава дву-спектралнага глава (IR+UV), но често се пропуска, че там растер няма, а в рамките на подобен по размер пространствен ъгъл от около 2 градуса, за сметка на по-сложна оптика се реализира розеткообразно сканиране с много по-малко полезрение, което, заедно с цифровата обработка може да отдели целите по техните ъглови размери. Нещо като примитивен образ. Не знам до къде докараха опитите с матричните фотоприемници американци, французи и японци.
на въпроса на Кало и "откровените безумия" за пустата матрица
Матричный фотоприемник впервые был применен в ГСН зенитной управляемой ракеты "Мистраль", что позволило существенно уменьшить влияние фоновых излучений на работу головки самонаведения.
Основной недостаток - усложнение тракта обработки сигнала, требующее использования микропроцессорной техники, и, как следствие, увеличение ее стоимости. Матричный фотоприемник (128 х 128 элементов) предполагается устанавливать в разрабатываемой ЗУР для ПЗРК "Стингер-РМП" мод. 2. Принять эту ракету на вооружение армии США планируется в 2005 году.Last edited by Fil; 21-12-2015, 00:30.
Comment
-
Fil написа Виж мнениеЗа да продължим по сериозно ...изобщо разбираш ли написаното от Оръжейника? Разбираш ли разликата от информацията която дава едномерно и двумерно пространство?
Fil написа Виж мнениеТвърдя, че това е най-високото техническо ниво в българска медия по темата...Поздравления Оръжейник пиши по често обаче...и аз имам критика де!
Fil написа Виж мнениена въпроса на Кало и "откровените безумия" за пустата матрица
Fil написа Виж мнениеТриспектралната глава на Верба е по-добре от двуспектралните ...естествено...но засега малко накуцва микропоцесорната руска техника, която управлява сигнала от матрицата, но аз вярвам че следващата Верба ще е с матрица...ако не се получи може да е пет спектрална...но да цитирам на руски си требва матричную ГСН с возможностью распознавания образа цели и захватом на траектории...
Иначе, изборът на триспектрална, а не матрична глава, е обусловен от редица фактори, на които аз нямам отговор, но ще се радвам да науча.
Comment
-
Super_Hornet написа Виж мнениеХарактеристиките в линка, са част от публичната информация за комплекса. Още по-достъпни са тези за Игла и Игла-С. Разлики има, дори и само от сухи цифри и числа, изцяло в полза на Верба са.
Кво рече за заяждането?
Рекох да не вярвате сляпо на казано/написано, а да анализирате. Никой от пишещите за Игла-С не е забелязал, че при нея за първи път от релейно управление, което (по-просто като конструкция, но увеличана аеродинамичното съпротивление, са преминали към линейно управление.
Comment
Comment