piston написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременно ПВО
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
Sailor_Malan написа Виж мнениеСъветска статия от средата на 70те разглежда американски полеви устав от средата на шейсетте(1965), а откъде само тръгнахме - мобилен руски ЗРК от края на 70те. Въобще падна едно голямо сравняване на домати с гвоздеи
Comment
-
komuso написа Виж мнение.Немога да се съглася,че "Куб" са били само в състава на танковите бригади,66-ти ЗРП("Куб")Димитровград беше в състава на 17 МСД(Хасково)."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
Може би Оса заменя Куб.
Иначе, С-300В е приета през 1988, преди това има пробна войскова експлоатация. Колко и къде са разположени по това време дивизионите й е малко трудно да се установи. Заменя Круг-М1. ПРез 90-те е модернизирана до нивото С-300ВМ (Антей-2500), като реално в армията постъпва след 2000 г.
Сравнение на С-300ВМ със С-300В и конкурентите й:
Comment
-
кало написа Виж мнениеНе точно. Бук заменя Куб (дори съществуването на междинния Бук-1 е достатъчно доказателство за това).
Първоначално Куб е по един полк в дивизия, а Круг е по една бригада в армия и по една бригада на фронтово ниво.
В края на 70-те дивизионната отбрана им се вижда слаба и вкарват в комплексите Куб елементи от бъдещия Бук - така се получават полкове Куб-М4/Бук-1.
Обаче след 1980 г. Бук излиза в много малко бройки и с него заменят армейските бригади Круг, а не полковете Куб-М4. Фактически няма дивизионен полк от Куб на Бук, но има доста армейски бригади от Круг на Бук.
С приемането на Тор полковете Куб в танковите дивизии минават на него.
С приемането на С-300В фронтовите бригади Круг минават на него.
Значи, фактически Тор заменя Куб, Бук заменя Круг на армейско ниво, а С-300В заменя Круг на фронтово ниво. Скоростта на замяната не е много висока.
Comment
-
Скоростта на замяната не е много висока.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеТова за кой, ъъъ, "категория" съединения се отнася? Щото те по-принцип са доста различни като реален състав (както почти винаги си стоят нещата). Хеле пък за армиите. Разлики мисля че има и от окръг до окръг (но не съм задълбавал особено какви са, но най-вероятно има).
ПП Не в германската група, извинявай, в Чехословакия:
5-я зенитная ракетная бригадаLast edited by Кухулин; 08-05-2013, 13:35.
Comment
-
В края на 70-те дивизионната отбрана им се вижда слаба и вкарват в комплексите Куб елементи от бъдещия Бук - така се получават полкове Куб-М4/Бук-1.
Обаче след 1980 г. Бук излиза в много малко бройки и с него заменят армейските бригади Круг, а не полковете Куб-М4. Фактически няма дивизионен полк от Куб на Бук, но има доста армейски бригади от Круг на Бук.
С приемането на Тор полковете Куб в танковите дивизии минават на него.
ммм, какви са източниците за това?
Comment
-
кало написа Виж мнениеммм, какви са източниците за това?
Для скорейшего усиления противовоздушной обороны основной ударной силы СВ – танковых дивизий – с наращиванием боевых возможностей зенитно-ракетных полков «Куб», входящих в данные дивизии, путем увеличения канальности по целям в два раза (и, по возможности, обеспечения полной автономности каналов во время работы от обнаружения цели до ее поражения), предписывалось осуществить создание ЗРК «Бук» в 2 этапа:
- первый этап предусматривал введение в состав комплекса 2К12 «Куб-М3» самоходной огневой установки 9А38 с ракетами 9М38 в каждую батарею. В таком виде в 1978 году на вооружение был принят ЗРК 2К12М4 «Куб-М4»;
За замяната на Круг - ами в бригадите първо има Круг, после има Бук. Пуснах по-горе линк към 5-та бр, ето и още:
55-я зенитно-ракетная бригада г. Мор... комплекс"Круг", потом "Бук"
В 297-й зенитной ракетной бригаде Сухопутных войск завершено перевооружение на новую технику - с зенитных ракетных комплексов "Круг" на ЗРК "Бук-М1".
140-ю зенитную ракетную бригаду... Бригада имела 3 дивизиона ЗРК «Круг», затем «Бук-М».
Търсих, но не открих някой зенитен полк с Куб да е минал на Бук.
Comment
-
За Тор:
Приветствую!
Батальон - взвод, имеющий на вооружении 9 ПЗРК "Игла".
Полк - либо дивизион (батарея - 6 ЗРАК "Тунгуска", батарея - 6 ЗРК "Стрела-10", батарея - 27 ПЗРК типа "Игла"), либо батарея (взвод - 4 ЗСУ-23-4 "Шилка", взвод - 4 ЗРК "Стрела-10").
Дивизия - полк - либо 5 батарей по 4 ЗРК "Оса", либо 4 батареи по 4 ЗРК "Тор", впрочем, "Торов", как я понимаю, мало. Раньше в дивизиях были зрп с ЗРК "Куб", не знаю, остались ли еще такие.
Армия - должны быть зенитно-ракетные бригады, когда-то были ЗРК "Круг" (опять же, не знаю, сохранились ли они), сейчас, по идее, зрбр с ЗРК "Бук" - 4 дивизиона по 3 батареи по 2 ПУ и 1 ПЗУ - всего 24 ПУ и 12 ПЗУ.
С уважением, Dargot.
Присоединяйтесь к Военно-историческому форуму, где историки, исследователи и энтузиасты военной истории обсуждают исторические события, стратегии и военные конфликты. Получите доступ к статьям, аналитическим материалам и живым обсуждениям
Имаше и някакви конкретни полкове - ако има нужда, по-късно ще потърся.
ПП Количеството ПУ в СВ на РФ според Уики:
200+ ПУ С-300В
350? ПУ Бук
120 ПУ Тор
Comment
-
На бис:
Front/Army level SAM systems
1964, 2K11 KRUG (SA-4A Ganef)
1971, 2K11M KRUG-M (SA-4B Ganef)
1980, 9K37 BUK (SA-11 Gadfly)
1983, S-300V 9K81 (SA-12 Giant/Gladiator)
1998, 9K37M BUK-M (SA-17 Gadfly)
20xx, S-300VM 9K81M (SA-23 Giant/Gladiator)
Division level SAM systems
1967, 2K12 KUB (SA-6A Gainful)
1972, 9K33 OSA, (SA-8 Gecko)
1986, 9K330 TOR (SA-15 Gauntlet)
Regiment level SAM systems
1968, 9K31 Sztrela-1 (SA-9 Gaskin)
1976, 9K35 Sztrela-10 (SA-13 Gopher)
1982, 9K22 Tunguska (SA-19 Grison)"Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
Е, несериозно е тая работа с некви извадки от форуми... За Куб-4, или още Бук-1 не питам, там нещата са напълно ясни.
Въпросът ми беше - къде точно пише, че Оса замества Куб, и къде - че Тор замества Куб. Питам, щото и в двата случая става дума за различни по назначение комплекси, играещи роля в трети, съответно във втори ешелон на войсковото ПВО. 1. Круг, 2. Куб, 3. Оса, 4. Стрела-1, Стрела-10, ПЗРК и ЗА, вкл. Шилка; заменени/в процес на замяна с 1. С-300В/ВМ, 2. Бук и модификации 3.Тор и модификации 4.Тунгуска и модификации, ПЗРК, ЗА. Оса-АКМ, Стрела-10М3 още са на въоръжение.
Comment
-
кало написа Виж мнениеЕ, несериозно е тая работа с некви извадки от форуми...
кало написа Виж мнениеВъпросът ми беше - къде точно пише, че Оса замества Куб
кало написа Виж мнениеи къде - че Тор замества Куб
кало написа Виж мнениеПитам, щото и в двата случая става дума за различни по назначение комплекси
кало написа Виж мнение1. Круг, 2. Куб, 3. Оса, 4. Стрела-1, Стрела-10, ПЗРК и ЗА, вкл. Шилка; заменени/в процес на замяна с 1. С-300В/ВМ, 2. Бук и модификации 3.Тор и модификации 4.Тунгуска и модификации, ПЗРК, ЗА. Оса-АКМ, Стрела-10М3 още са на въоръжение.
Comment
-
кало написа Виж мнениеЕ, несериозно е тая работа с некви извадки от форуми...
Въпросът ми беше - къде точно пише, че Оса замества Куб, и къде - че Тор замества Куб.
И нещо за феновете на ПВО - идеалният полигон:
"Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
piston написа Виж мнениеНа бис:
Comment
Comment