Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Предложение!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Благодаря,
    интересно как подобен шлем е попаднал в наш музей.Подобни се появяват едва в 16 век.Показаните ризници съм ги виждал на снимки и съм ги разглеждал подробно-плетката е 4в1.
    Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
    http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

А от боздуганите да ти се намира снимка под прав ъгъл (bozd_streli.bmp). Тези боздугани ги има по фреските и ми се иска като си правя новите приложения за страницата да ги има на снимка и като запазено оръжие.

Благодаря,
      интересно как подобен шлем е попаднал в наш музей.Подобни се появяват едва в 16 век.
      - за нашия музей не знам, но за нашите зави не е толкова трудно. Гурция е воювала с Австро-унгария и може да е бил взет като трофей. Не са редки случаите когато унгарци/християни са минавали на служба при султана. През ХVв. в регистъра на Вид. санджак има спахии-християни, за които пише, че дошли от Унгария - най-вероятно български боляри, върнали се след наразбории с алчните Корвини. По-късно на служба при султана са постъпвали унгарци, заради неразбории с Австро-унгарския император.

Comment

Съжалявам, само тези снимки имам. Днес бях в археологическия музей, където силно впечатление в средновековната експозиция ми направиха две неща. Първото беше една ризница, но халкичките бяха много малки и фини, вътрешният им диаметър беше 4-5 мм максимум (до една занитени). Беше определена като 10-11 век, ако не греша.
        Там имаше и един много хубав меч намерен в Перник, с надпис в канала, в двата края на който имаше кръстчета. Вероятно този меч е със западен произход. За съжаление надписът не се чете. За още по-голямо съжаление няма каталог или публикация, в които да се видят меча и ризницата, както и другите интересни неща.
        Имаше и сабя, намерена в Нови Пазар, боздугани, боен чук и т.н.т. Дано някой ден ги издадат в някое книжле.

Comment

Днес се сетих, че най-добрият ми приятел работи в Търновският археологически музей. Много пъти ми е предлагал да ми покаже експонатите, но аз все не съм намирал време да отида и да видя. Догодина живот и здраве като се прибера в България специално ще отида в музея и ще снимам хладното оружие-даже ще вляза в хранилището-там винаги има по-интересни нещица отколкото на витрините.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Те това е серизна приказка!Благодаря от името на заинтересованите!
            Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
            http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

Working...
            X