Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Предложение!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Предложение!

Господа,някои от вас лично се познават с директора на Военно-историческия музей.Предложението ми е следното:Ако имате възможност поговорете с него и ако разреши снимайте българско оръжие(защитно и нападателно)от периода:12-15 век.Няма начин да нямат експонати(и в хранилищата)от посочения период.
    Обърнах НЕТА за инфо ,но това което намерих в западни и руски сайтове направо ме отчая!Правят ни на абдали-както (според тях)сме били въоръжени се чудя как изобщо сме имали държава(империя) и как сме се запазили като нация!
    Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
    http://ivan-rendakov.blogspot.com/

:rock: Драги Пухчо, Познавам лично директора на НВИМ Петко Йотов. Нещо повече и той лично ме познава. Защото заедно сме направили 6-7 изложби в залите на Музея на МВР. Тогава се навиваха да правят съвместни участия, защото нямаха грам изложбена площ. Или по-точно имаха една заличка 10 на 8 м. в която можеха да се излагат само отделни нещица от огромната колекция която се съхранява във фондовете на този музей. Тогава познавах и сегашната замесничка и шеф на фондовете Соня и всички други служители. И те ме познаваха.:rock:

:wall: Сега е много трудно да се влезе във фонда на един музей, ако няма основателен мотив, който да ангажира ръководството. Измислено е преди много години и за сега е така. В това има и извесна логика, за да не може да се бърка там от зложелатели, авантюристи и лаици. По отношение на набирането на информация за оръжията, които се съхраняват там, също е проблем. На тази тема, въпреки, че става дума за военен музей, обстоятелствата през последните 20 и повече години, откакто се събори старата експозиция, са така подредени, че състава няма особени оръжейни познания.(уф) Назначиха се едни млади и хубави момичета, но за жалост, те са много далече от тази тематика. По едно време имаше един приятел - художника В. Диков, който работи около 2 години по експонатите във фондовете. Той ми е разказвал, че има страшни неща, които до сега не са виждани. Поради ред причини. На друго място съм споменавал, че от този музей съм слагал походната фронтова масичка и други дреболии на Цар Фердинанд. Можех да сложа и цукалото му от царския вагон, но не го сторих по обясними причини. Там се пази и телефона на крал Милан взет като трофей от двореца му в Ниш, машина Енигма, личните фондове на нашите велики генерали и пр. и пр. Има превъзходни образци на хладно и огнестрелно оръжие от всички времена и епохи. Ордени, медали, албуми, бойни знамена и...о стига! :fire: :fire: :fire:
    :sm186: Просто трябва някой познавач на тия красоти, да ги поогледа и да ги извади на светло. В интерес на истината, още не съм посетил новата експозиция и не зная какво са сложили в нея. Чух, че има страхотни неща. Дано за извадили всичко най-красиво и качествено. А работата на музея по издирването и запазването на всякакви военни чудесии трябва да продължи и да се насочи конкретно към някой неща, които се разграбват и унищожават. Предполагам, че след като се е изготвила основната експозиция, на музейните работници ще остане повече време за такива дейностие. Дано!!!:nworthy:
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Значи ли това,че абсолютно нищо не може да се направи?
      Възстановките у нас тепърва прохождат,имаме потенциал за изработването на въоръжение,но нямаме особенна представа как е изглеждало българското през същинското средновековие.В един друг форум сме стигнали до известни заключения
      на база стенописи и гравюри,но конкретни неща имаме само от снимки от В.Търново и те са твърде малко.Моля те,поговори все пак с П. Йотов-може поне някоя снимчица на защитно въоръжение да му се откъсне от сърцето.

Comment

.
        Last edited by ; 21-03-2006, 14:16.

Comment

Ето ти един късен български меч намерен при археологически разкопки-датиран 14 век.
          Ако това ти свърши работа?
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

меча не се вижда
            Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Скъпе Пухчо, ако искаш мога да те чакам и разходя из музея.

Comment

Аз се пробвах да изпрося на аванта от една от Оксфордските библиотеки цветна снимка на миниатюрата ( от Lincoln Coll. Typicon) на Михаил Асен ( син на Константин Асен, който пък е син на цар Иван Асен ²²²). От там вместо снимка любезно ми изпратиха ценоразпис и ми поясниха, че ми трябвало специално разрешение за да я публикувам на страницата ми в електронен вид, а май трябваше над всичко отгоре да огранича достъпа изображението с парола.

Та, напоследък учрежденията, които се пишат за разпространители на духовността май доста са наблегнали на материалната част. Което пък ще рече, че от ВИМ май няма да са много запалени от идеята да се направят снимки на експонатите - айде, тези от витрините може и да се заснемат дискретно, но за хранилищата ????

Comment

Колко ти поискаха ако не е тайна?
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

1. Permission to mount an image on your website from =incoln College Library
                    I would be grateful if you could find the form =t http://www.=odley.ox.ac.uk/dept/imaging/#Reproducing and then click on =quot;Permission to use in electronic form". (Although this form is =ormally used for Bodleian Library permission, Lincoln College uses the =ame conditions and prices) When you have completed this form, please =end it to me so that I can give you permission to use the image on your =ebsite at http://ald-bg.narod.ru/index.h=ml There =ill a charge of £100 payable to Lincoln College.

2. Ordering an image from the Bodleian Imaging =epartment
                    The Bodleian Library is the main library of the =niversity of Oxford and it has its own Imaging Department. You can =rder a photograph from the Lincoln College Typikon from the Imaging =epartment of the Bodleian Library. Please complete the form =t: http://www.bodley.o=.ac.uk/dept/imaging/#How and then click on "rest of the world" to find =he correct form. There will be a charge which will be payable to the =odleian Library.

It is important that you obtain the permission to use the =mage in an electronic format before you order an image from the =odleian Imaging Department. You can see more information at =FONT COLOR="#0000FF" SIZE=2 FACE="Arial">http:/=www.bodley.ox.ac.uk/dept/pubs/copyright/pubuse.htm and then follow the =inks.
                    - ето част от писмото.

В интерес на истината го казаха с характерната английска изтънченост. В писмото дават адрес, на който мога да се осведомя как може да стане, там вече има съответните цени. Та, който желае - да заповяда.

Comment

На Gaden Puch благодаря за поканата-може и да се възползвам.Дано само има това което търся-доспехи и оръжие от 11до15 век.От известно време поспорваме приятелски по темата с колеги от един друг форум,но никоя от страните няма сериозни аргументи,камо ли снимков материал(с малки изключения),а въпроса е от същественно значение за бъдещите възстановки на събития от периода.Такива не се съмнявам ,че ще има поради изключително богатата ни история.

Comment

На моята страница има малко фрески, миниятюри и снимки на музейни железарии - при Черномен, там където се говори за армиите - при христ. войски има няколко връзки. Но иначе и аз си търся още картинки, защото малко ще ги прередактирам (като за еничарите).

Comment

Gaden Puch написа
                          Скъпи Пухчо, ако искаш мога да те чакам и разходя из музея.
                          Аз също искам. Пък и ще ми бъде приятно лично да се запозная с Теб!

Comment

Аз скоро ще опитам да посетя НВИМ лично и да снимам каквото мога наред, но едва ли ще се справа особено добре. Обаче Даниц беше пуснал някъде тук линк към снимки от НВИМ и Историческия и аз ги запазих, В bmp формат са и сега ме мързи да ги преработвам, но каквото имам ще го пусна тук. Мечовете са определено от ВБЦ, шлемът е най-вероятно унгарски от края на 14-и век, по-скоро 15-и век и на английски го наричат lobstertail helmet, което на български предполагам се превежда буквално като рача опашка. Според куратори в турския Аскери музей, този тип шлемове със сегментирана защита за врата се появяват в Европа под османско влияние, и аз лично допускам че в това има нещо вярно, защото има прилики с османските шлемове от този период. Хубаво е да се има предвид че в източна Европа въоръжението и снаряжението са под влиянието както на запада, така и на изтока: кумани, татари (Златна Орда) и накрая османлии. Стрелите и боздугана са от Историческия музей и мисля че и те са от периода на ВБЦ. Ризниците със сигурност са оттогава, само че аз от тях не разбирам достатъчно, че по тези две снимки да гадая за кройка, плетка и т.н.т. Предполагам че са и двете 4 в 1, обаче това си е предположение, а не факт.
                            Attached Files

Comment

Единственият извод за мен от снимките е, че долният накрайник на повечето мечове е бил кръгъл, обаче остриетата са най-различни. Аз нямам на Петерсън и Оакшот книгите, за да правя класификация на остриетата по тях, който има той да каже.
                              Реших да пусна и една турска бойна брадва от 15-и век, все пак подобни вероятно са били ползвани и от българите в края на 14-и век. Мисля че Йотов беше загатнал, че един ден може да опита да направи и определител на археологическите находки от ВБЦ, подобен на този за ПБЦ, дано един ден това се осъществи.
                              Attached Files

Comment

Working...
                              X