Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имам нужда от помощ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Очевидно сабята е кавалерийска и Парабелум е абсолютно прав. Но защо би имало леки назъбвания по острието, при положение че сабята е предназначена за прободни, а не сечащи удари? Е, в едно сражение вероятно се е наложило притежателят и да пресрещне чужда сабя.
    По моето мнение, това че ефесът е преправен не е толкова фатално, напротив, това прави сабята по-интересна. Ако не се лъжа в долната част има надпис на притежателя на сабята, нещо като "Апостолов". Това означава, че е била преправена отдавна и такова преправяне поне според мен не и намалява стойността.
    Аз не съм експерт по реставрирането, но съм на твърдо мнение че механична реставрация трябва да се извършва единствено от специалисти. Ако ръждата по острието е черна, не се пипа, защото това е патина и е нещо нормални желано върху всяко старо острие. Ако е червена, може острието да се накисне за една вечер в оцет. С такова дълго острие обаче ще трябва доста оцет и нещо като леген.
    За ефеса не знам: там е доста сложно и ще е необходимо да се разглоби целия. Ако все пак успееш можеш да накиснеш отделните части в оцет и после да отстраниш червената ръжда с парцал: доста лесно е, не се поврежда метала (казвам го от опит) и няма нужда от шкурки.
    Най-добрият (и най-скъп) вариант е да отидеш при някои професионален реставратор, може би някои антиквар. Не знам колко би струвала реставрацията по принцип, но със сигурност ще е по-малко от сабята, а неуспешен опит за ресатврация може да съсипе оръжието и в такъв случай загубите биха били по-големи.
    Ако все пак държиш да я рестврираш сам, защо не си купиш някакжо старо, ужасно ръждясало острие от някъде (например на щик) и не се упражняваш на него с шкурки, киселини каквото искаш.

Парабелум: това за мебелния лак е интересна идея и определено ще го пробвам. Има ли значение какъв е лака? Освен безцветен, разбира се. Виждал съм други колекционери да ползват пчелен восък за същата цел.

Comment

Ей, никакъв оцет. Само не оцет.Това е киселина и ще разяде острието. По-горе съм описал какво да направиш.
      Мебелният лак трябва да е матлак на ацетонова основа. В никакъв случай не използвай Лазурен лак, калпав е. Пчелен восък да, но те съветвам да използваш прополис, по-качествено се получава
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

TVV - За съжаление Апостолов е моето име. Приятелите ми са я гравирали, преди да ми я подарят. Жалко наистина, но какво да се прави - не разбират.
        Според мен сабята е била използвана за тренировка или просто някой неблагоразумен собственик е решил да я изпробва върху коледното прасе ... както и да е...
        Pauke !

Comment

Никой не коли прасе със сабя. Името ти където е написано е най-малкият ти проблем. Там има прилично количество ръждица и след свалянето й името ти също ще изчезне. Така че не се къхъри.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum, абе олигофрени всякакви. Аз съм виждал да гърмят прасе с АК-47, камо ли със сабя...
            Pauke !

Comment

Че то и аз съм гърмял прасе с АК-47, но пак ти казвам със сабя е друго. Не става-трудно е.

Comment

След като търсих доста дълго време и не можах да разбера каква точно е моята сабя, съвсем случайно попаднах на следната снимка:

Моята сабя е най-долната - Пруска тежко-кавалерийска, образец 1889.

Иначе другите модели на снимката са (отгоре-надолу):
                Британски кавалерийски образец 1908
                Испански кавалерийски образец 1907
                Френски драгунски образец 1854
                Pauke !

Comment

:sm186: Сега виждам страницата и снимката. Тази сабя, за която пишеш най-отдолу е палаш на немската каварерия. Така я пише в една немска книга за сабите. Тя е тежко, бойно, хладно оръжие с право острие. На въоръжение е в различните видове кавалерия. В нашата страна се срещат два вида от тези палаши, с разлика в украсата на гарда. Едната е с орел, а другата с лъв. Този орел в книгата е посочен, като герб на Бранденбургския полк в Германия. Лъва не знам на коя част е бил герб. Тези палаши са били с оксидирани кании и са внесени за въоръжение на нашата кавалерия. Коя година обаче е станало това, не ми е ясно. Предполагам, че е било преди войните. Доколкото знам са давани на редовия състав. Офицерите са имали бойни саби, фердинандов образец. Дръжката е от кафяв бакелит с изрязване за показалеца, като се среща и в някой други образци саби и палаши. Виждал съм сръбски саби, със абсолютно същата такава дръжка.
                  :tup: Аз имам такаъв палаш с орела и съм го сложил на стената над един свод, кръстосан с една полицейска сабя и стоят много хубаво. Подари ми го преди много години, близка на един полковник от старата армия, който разказвал, че при Одрин, с него бил заклал трима турци. Действително, стареца е бил офицер, защото тя ми донесе и няколко стари пагона и един орден Св. Александър ²V ст. с мечове отгоре. Човека имал още една камара кутии с ордени, но сина му един ден разпалил печката с тях. Абсолютен изрод! И само този беше останал, без кутия, без лента. Жената ми донесе и една малка кожена чантичка, подобна на по-късните офицерски планшети, която още нося с голям кеф. Скъса се едно от ушенцата за ремъка и тогава я занесох на един кожухар, да я поправи. Той, като я видя каза, че това е кожа от гърба на пръч и че такова обрязване, вече никой не може да направи в България. Това ме наведе на мисълта, колко много интересни стари технологии са загубени завинаги след настъплението на съвременната цивилизация.
                  Палаша е много хубав! Пази го и му се кефи! :rock:
                  Last edited by танкиста от Харков; 07-03-2005, 12:04.
                  От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Ако става въпрос за лъвовете и орлите по предпазителя, мисля че те са гербове на различните владения, влезли в създаването на Германския Райх. Лъвът мисля че все още е герба на Бавария, а орли има много, може да е Бранденбург, може да е Прусия, просто трябва човек да намери отнякъде гербовете на всички немски провинции от началото на 20-и век и да сравнява.

Comment

Здравеите триабватми приклади за Маузер ка-98 и MP-41

Comment

opalcenec написа
                        Здравеите триабватми приклади за Маузер ка-98 и MP-41
                        Твоята обява я слагай в темата "Борса" от същият форум "Хоби"
                        Ето тук- http://www.forum.boinaslava.net/show...?t=6364&page=2
                        Темата Борса е за това-някой ако има нещо за продан или търси нещо да го обяви там
                        Аз също търся приклад за К98к, колкото до приклад за МР-41 аз таквоз чудо освен в музей на живо не съм виждал
                        но пък някой от колегите може да ти помогне.

Comment

За Парабелум

:fire: Такъв приклад за Маузер К98, като че ли аз имам. Но е бил в ръцете на някакъв специалист и го е поорязал и поомазал. Изглежда го е пригаждал за някакъв ловен вариант. Не знам защо, но нашите ловджии-бракониери, като намерят някаква пушка, почват да я пригаждат за каквито намерят патрони и почват да режат дървенията. Веднага махат полуложата, ако я има, орязват предната част на ложата почти до патронника и каквото могат изкъртват и свалят. И това се прави, не за да се олекоти пушката, а както лично ми каза един такъв тъпанар, за да изглеждала отдалече, като ловна карабина, а не като бойна пушка. И като ги видели отдалече, да не проявявали повече нездрав интерес. Полицаите де!!! И горските. Да им видиш акъла! Така, че ще има какво да си говорим, като се върнеш! :1087:
                          Last edited by танкиста от Харков; 22-03-2005, 12:19.
                          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Някои можели да ми даде повече информация за револверите Франкот. Размери, калибри,маркирофки , каде е бил на въоръжение, нещо повече за производителя някоя снимчица абе вобще всичко .

Comment

Тези дни ще потърся и ще сложа тук нещичко.

Comment

Пара мерси за съветчетатаа между другото само аз ли не виждам снимки на сабята?
                                ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Working...
                                X