Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имам нужда от помощ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Имам нужда от помощ

Здравейте. Имам нужда от помощ от някой колекционер на оръжия (или поне някой, който може да погледне в дебелите книги )

Вчера получих като подарък българска сабя и бих искал да узная малко повече за нея, но нямам почти никакви сигурни данни. Кратко описание - острието е право, дълго около 75 см, с ясно изразено удебеление на незаточената страна. Има печат, който за съжаление е доста нечетлив - разчита се само "....&Co" (още не съм я зачистил, така че може би ще се разчете и нещо друго) и отдолу "Solingen". Моите приятели са разбрали от продавача на антикварния магазин, че най-вероятно е произведена около 1903 и е участвала и в двете световни войни, като в първата е принадлежала на артилерийски офицер, но искам да потвърдя информацията. Предварително благодаря.
    Pauke !

Имам нужда от помощ

Parabellum е експерт по оръжията. Той трябва да каже, но все пак сложи една снимка на сабята.
    scharfschutze ®

Comment

Ами имаш ли възможност да я снимаш и сканираш, за да я видим всички?
      Alliis laetum, sibi sapiens.

Comment

Севаст, още не съм я изчистил (цялото острие е в грес, а ножницата и дръжката са поръждясали), така че ще пусна снимки веднага щом го направя. Пък и трябва да набарам и цифров фотоапарат.
        Pauke !

Comment

Такаааа.Сега експертът да си каже думата.Саби много-лично на мен са ми минали през ръцете доста.От сабя до сабя разлика има.
          Значи първо-правиш снимка на сабята,каквато и да е.Пускаш я във форумът и аз горе-долу ще ти кажа каква е.
          По време на реставрацията-ако по острието излезе надпис "Съ Нами Богъ"или "За Царя и Отечеството"-ясно сабята е българска.
          Във връзка с това искам да те запитам-дръжката на сабята с Лъвска глава ли е или с орлова?
          Защото ако е с орлова и има надпис 1903г, то тя е Румънска.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Направих най-после малко снимки...

Pauke !

Comment

Щастливец! :tup:
              scharfschutze ®

Comment

Хайде честито и от мен
                Така сега започвам с описанието, но в никакъв случай не искам да се разочароваи като ти кажа, че ефесът на твоята сабя е срязан. По принцип това е австрийска кавалерийска сабя от началото на 20-ти век. Нищо особенно не е била, но това в никакъв случай не я обезценява.
                Била е внесена за нуждите на Българската армия или по-точно това е трофейна турска сабя. Чак сега "заграх"-малко съм поръждясал. Точно така това е турска трофейна кавалерийска сабя-австрийски образец. По какво съдя за това? по срязаният ефес-ръката на да му изсъхне на този който го е направил. Ефесът е бил широк и на него е бил изобразен полумесецът със звездата на турските, двуглавият орел на австрийските и "Българский Лев на нашите сабли"

По вида на оформянето на ефеса-демек на срязването-това по скоро ми прилича на арсеналска преработка, което ме навява на другата мисъл, че тази сабя като трофейна от Балканската война не е била самичка, а покрай нея е имало доста, които са заминали директно в резерва на БА, където в навечерието на ПСВ или след нея-първото е по-вероятно- са били преправени-т.е. изпилен им е бил ефесът.

Може би сега всички ще ревнете в един глас от типа "кое те кара да бъдеш сигурен, че това не е Австрийска преправена сабя ами точно турска". Отговорът ми е следният: Моята скромна особа до този момент е реставрирала около 35 саби от този тип на всички австрийски саби орлето си стои, а на турските им посестрими все нещо се е случило-голяма рядкост е да попаднеш на "небутана" турска сабя-затова колекционерите по ги ценят.

Та това е, ако проявявате интерес към българските саби от периода 1878-1945 аз съм на среща
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Забравих да спомена нещо важно-всеки месец си проверявай сабята-смазвай я редовно. Сабите и ножовете с марка "Солинген" ръждясват много бързо.
                  В никакъв случай не пипай клинът с потни ръце за 12 часа избива ръждата-проверил съм го лично :tup:

Comment

Originally posted by "Parabellum"

Забравих да спомена нещо важно-всеки месец си проверявай сабята-смазвай я редовно. Сабите и ножовете с марка "Солинген" ръждясват много бързо.
                    В никакъв случай не пипай клинът с потни ръце за 12 часа избива ръждата-проверил съм го лично :tup:
                    Качествената стомана ръждясва.
                    Ръжда по оръжието - арест! :lol:
                    scharfschutze ®

Comment

Парабелум, мерси човече
                      Я кажи сега нещо по-подробно за реставрацията и поддръжката. Както виждаш ефеса и ножницата са покрити с патина... как да я изчистя ? Също така има малко ръжда по острието... Освен това режещият ръб има доста нащърбявания - да се опитам ли по някакъв начин да ги оправя, или... ? А с какво се смазва острието ?
                      Pauke !

Comment

Ръждата я видях по ефеса. Нормална е, не е фрапираща. За да я махнеш трябва първо да разглобиш сабята. За целта се отвива гайката на долната част на ръкохватката. След това дръжката и ефесът се махат-клинът се отделя. Съдейки по блясъкът на клинът той е в отлично състояние-не го пипай. Малките петна ръжда ги почисти с парцал напоен с оръжейна смазка-такава от казармата-тя е доста добра-аз такава използвам.

Хубаво би било да напоиш петната ръжда със смазка остави ги така няколко часа като переодично ги напояваш.
                        После вземи дървена клечка-за предпочитане букова заточена и започни да отстраняваш ръждата. Букът е най-твърдото дърво, но в същото време достатъчно меко за да не повреди метала.
                        В никакъв случай не използвай шкурка-тя ще надраска острието и тогава ще трябва да ми я дадеш аз да се занимавам с нея-което хич не ми се иска.

Ефесът е доста труден за реставрация от неопитен човек. Какво имам в предвид. Първо ако тръгнеш да развиваш гайката можеш да я повредиш. Второ ръждата там е доста дебела и за да се свали могат да се изпозват три начина.
                        Електрохимичен
                        Механичен
                        Ултразвук

Първият и третият не ти ги препоръчвам, защото нямаш необходимите уреди и материали. Така че остава вторият за теб.Какво означава това.
                        Яко търкане с шкурката и после яко полиране за да не останат следи от нея. Въпрост е доколко си добър в шлосеството, защото ще трябва да смениш поне 10 вида шкурки за да стигнеш до желаният ефект.

Накрая как се съхранява реставрираното оръжие. Понеже аз съм от мързеливите колекционери, т.е. от тези хора които след като се сдобият с мечтаното нещо и след като го реставрират после ги мързи да го поддържат-лакирам .

За целта обезмаслявам острието със чист спирт и парцал, след което го умивам със топла вода и сапун, като изсъхне пак със спирт. Така подготвено аз ко минавам два или три пъти с безцветен мебелен лак на ацетонова основа. Може и обикновен лак-но той е по-груб.
                        Така сабята се запазва за неограничен период от време.

Късмет

Comment

А още нещо. В никакъв случай не пипай ръба. Тези нащърбвания са святи. Това не е парадна сабя-тази сабя е бойна!

Comment

Такаааа... повечето от тези неща ги направих, обаче изниква един въпрос - "Как да изчистя ножницата отвътре?". Накиснах я в медицински бензин, за да разтворя греста, която беше вътре, но все още има малко останала, която продължава да цапа острието при всяко вкарване... Освен това е и поръждясала... Може би с някакъв шомпол ? Не се сещам за нещо подходящо обаче :?

Освен това ми е интересно какви са реалните цени на сабите. В един магазин в Търново ми поискаха 450 лв за подобна сабя (ефесът и ръкохватката бяха еднакви, острието обаче беше закривено) Това реално ли е ? Доколкото знам, моите приятели за взели тази за 150...
                            Pauke !

Comment

Канията или т.нар. ножница е метална и запоена с бронз, за да я почистиш отвътре ще трябва да я разпоиш, за което не те съветвам. Не махай греста-това не е грес ами стара оръжейна смазка примесена с лой. Остави я-нека цапа острието-то няма да ръждяса.
                              Цената ли? Хм, интересен въпрос. В България съм виждал саби и по 1200лв сегашни пари. Реалната цена на твоята сабя е около 100-150 лв. Българските вървят около 250-400 лв зависимост от качеството. Впрочем въпрос на вкус казало кучето и си облизало д...то.
                              Ако имаш още конкретни въпрос давай!

Comment

Working...
                              X