Съобщение

Collapse
No announcement yet.

специалисти по хладно оръжие-помощ

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    специалисти по хладно оръжие-помощ

    моля всички коилеги специалисти по-хладно оръжие да ми помогнат за приблизителна датировка и проверка за автентичност на тази кама!
    закупих я днес въпреки сериозните съмнения които имам!
    Значи вероятностите са според мен 2
    1. ново копие (реплика по образец от 20-30те години), демек- менте
    2. добре запазен предмет от първата половина на 20в. с печат на манифактурист от габрово
    съмненията:
    доброто състояние, печата с & между буквите
    доказателствата ;
    на определени места по дръжката се забелязват малки язви с дебела ръждичка с черен цвят и малки петънца патина по месинговите дръжки(също където има язвички-шупли от отливката)
    иначе уверението на продавача :lol: е че изделието е пазено в ракла от около 40 г. :lol: а пък аз имам чуството че ако изобщо е автентично поне е лъснато и полирано едно хубаво!
    Та значи искам безпристрастно мнение без притеснения че ще ме нараните!!!! благодаря!!!
    Attached Files
    ТБТ

    #2
    Не се притеснявай - камата ти е напълно автентична. Тя е от т.нар. габровски ками, за които има пускани доста мнения в нови придобивки, където специалистите са дали достатъчно информация. Тези ками са правени от 90-те г. на ХIХ в. до доста време след началото на ХХ в. Твоята е сред най-запазените, които съм виждал, но определено не е менте!

    Comment


      #3
      Без притеснения моето най-откровено мнение е, че камата си е съвсем истинска, от началото на 20-и век. Виждал съм и друг път такива, при това със същия печат, но в момента нямам снимки. Вече сигурно е било лъснато добре, но си личи че не е от вчера. Габрово се утвърждава като ножарски център през 19-и век. Там до 1821 са произвеждани и огнестрелни оръжия, но в тази година след гръцкото въстание османската власт забранява християни да произвеждат оръжие. Тогава габровци се съсредоточават върху правенето на ножове и ками, за които няма ограничения. Честито

      Comment


        #4
        Хората ти го казаха Без да съм никакъв специалист по остриетата, остаряването на тази кама ми изглежда напълно автентично, всичко ми изглежда ок! :tup: Честито!
        На нож!

        Comment


          #5
          истинска си е.никой няма да си играе да прави менте на това.м/у другото съм срещал доста от този тип - къде по-запазени,къде не...

          Comment


            #6
            PERETO ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАМАТА ТИ
            Изработена е от габровската фирма "Аврамов & Ковачев" - Габрово.
            Произвеждат гражданска продукция ножове, ками, ножици и др.
            Единствената българска фирма, която произвежда за много кратко време щик-ножове "Манлихер" обр. 1888.
            През 1916 г. спечелват конкурс на Военното министерство за производство на горепосочените щик-ножове. Почти веднага след започване на производството единия съдружник - Ковачев, който е запасен офицер е мобилизиран и още първия ден след пристигане на фронтовата линия пада убит. Аврамов внушавайки си, че причината за смъртта на приятеля му е поемане на военна поръчка я отказва.
            Поради тази причина твърде рядко се намират щик-ножове с тази маркировка.

            Comment


              #7
              душата на всяко хладно оръжие е острието.то ако е оригинално зипа няма значение.твоето е оригинално.като гледам дръжката и тя изглежда автентична.пак ти казвам - едва ли някой ще си прави труда да фалшифицира това.

              Comment

              Working...
              X