Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Видове Стомана и Остриета

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ами, при ши...пардон, плетчката.
    На ризницата, де..

Comment

Ти за дядото не бери грижа,ами се притиснявай за салатката,че ще ти се вкисне...
      Дядото,ако урте си няма работа да намине,пък каквото сабя покаже!
      Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
      http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

днес е много мокро положението,но утре ще намина...има и една ракия за изпиване...

Comment

Таман да поговорим и за една нова тема-как да я оформим,преди да разбуним духовете тук!
          Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
          http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

Специално за TVV. Изпълнявам си обещанието.....
            На първите снимки е показан вид тесак, нашенска изработка. Произхода му е от Русенския край.
            Следващите две снимки са на кама, подобна на тази на Парабелум. Чирените са реставрирани.
            Attached Files

Comment

Две марокански саби.
              Последната снимка е гвоздея на програмата.....
              Attached Files

Comment

valo написа
                Следващите две снимки са на кама, подобна на тази на Парабелум. Чирените са реставрирани.
                Вало, братле най-сетне да видя моята кама как е изглеждала.Канията оригинална ли е? По спомени на дядо ми-чирените са завършвали точно така както са на тази снимка, той ги е отрязал навремето когато е бил малък за да слага кръстачка, защото това му мязало на меч.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Човека спомена, че чирените са били счупени и по техните останки са направени новите. За канията нищо не каза...

Comment

Valo, благодаря много, след тези снимки започва да ми се оформя теория: този тип кама с дълго и сравнително тънко острие е типично османски, различен от кавказкия тип, с който нямат нищо общо. Канията е пак типично турска, обещавам скоро да подкрепя тези твърдения с повече снимки. Тесакът също е интересен, защото изглежда че този тип форма на ръкохватката си е типично български. Мароканските саби в западната литература ги наричат "нимча", и са били доста популярни, като някои от тях се датират чак от 16-17 век. Повечето араби ги наричат просто "саиф", което е арабският термин за сабя/меч и се прилага върху почти всичко. Втората, с по-широкото острие като че ли е по-хубавата от двете, защото ми се струва че острието й е доста старо европейско производство, може би немско, не по-късно от 18-и век. Предполагам твоят приятел е вече наясно с тези неща, а ако върху острието има някакви символи, например слънца и луни, ще може с още по-голяма точност да се определи производителя.
                    Последната сабя, както казваш, е гвоздеят на програмата, като на мен ми изглежда като османска сабя от 16-и век, но може и да е от по-късно/ по-рано. Знае ли се къде и в каква археологическа среда е намерена?

Comment

Намерена е някъде из Родопите при изкопни работи. По други коствени данни собственика предполага, че е на около 1000 години. Като останки са намерени и частици от гарда, който е много малък. По острието са се запазили и частици от канията. Интересна е и общата и дължина - 1230 мм.

Comment

Аз не съм специалист, но ми се струва, че е от по-късен период. По-ранните саби, поне според определителя на Валери Йотов за въоръжението от Първото Българскло Царство, т.е. от 7-и до 11-и век, са с острие с по-малка извивка, почти незабележима, и с йелман. Такива са българските и маджарските саби. Ранно-ислямските, които са също с тюркски произход, от около 11-14 век са пак с йелман, и с много лека извивка, поне от това което съм виждал като археологически находки в книжки на Оспрей. Тази сабя е с по-силна извивка, без йелман на върха. Възможно е да има нещо общо с татарите, но съдейки по мястото на намирането й: Родопите, това е почти изключено. В Близкия Изток йелманът изчезва през 16-и век на първите шамшири в Персия. За шамширите тук има доста добра статия:
                        http://www.vikingsword.com/ethsword/shamshir/index.html
                        Персийските остриета са били доста качествени и съответно търсени из Средна Азия и Близкия Изток, включително и Османската Империя. Много от тях са пленени от Османлиите по време на нескончаемите им войни с Персия от този период. Това е моята версия, но аз не съм специалист. Ако все пак съм прав, това не намалява стойността на това острие в никакъв случай, нито пък го прави по-малко интересно.

Comment

Working...
                        X