Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Видове Стомана и Остриета

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Видове Стомана и Остриета

Пускам тази тема, защото имаме вече във форума човек, който разбира повече po нея: дядоБлаго. Нарочно ще пусна снимки на различни остриета, които имам и ще опиша това което аз знам или предполагам за тях, пък дядоБлаго надявам се ще обясни кое какво е всъщност и ще ме поправи там където греша.
    Пример 1: почвам с острието на съвременен ханджар (някои биха го нарекли джамбия) от Индия:

Мисля че това е класически пример за многослойна дамаска стомана, при която отделни слоеве стомана са били усукани при изковаването и по-светлите изпъкват на фона на по-тъмните. Острието не е съвсем хомогенно, т.е. има много малки шупли между слоевете и повърхността е леко грапава.

Пример 2: острие на керис от Ява, Индонезия, пак съвременно производство:

Също пример за многослойна дамаска стомана, като не знам дали по-светлия слой е никел или просто нискокачествена неръждаема стомана. Повърхността е по-грапава от тази на индийската джамбия.

Пример 3: острие на кама от кавказки тип, 18 или 19 век, Южен кавказ или Персия (съжалявам за големия размер на снимката, но иначе не се вижда добре):

Аз лично съм почти убеден че това е пулад, или вуутц или булат в зависимост от езика. Контрастът не е особено силен, както при предните примери, поне не и на снимките, а повърхността е идеално гладка и острието сравнително еластично. За разлика от предните два примера където има известна закономерност в украската тук няма. Доколкото знам при многослойната стомана може да се контролира крайния вид, докато при истинската дамаска стомана (пулад, вуутц, булат, уку-ууц или както искате я наричайте) не може.

Пример 4: последният пример е на острието на един босненски нож от типа бичак от края на 19-и век.

Тук вече не съм сигурен какво е, освен че не е дамаска стомана, нито истинска, нито многослойна, нито дори изкуствена (получена чрез окисление). Вижда се въпреки лошото качество на снимката че откъм режещата част на острието, там където то е заострено стоманата е друг цвят от тази, която е откъм плоската, задна част. Или са два отделни вида стомана, или предната част е оксидирана, а може и да е закалена (среща се такава закалка, но в много по-тясна ивица на остриетата на ятаганите) или нещо друго.

Та това е от мен, сега дядоБлаго има думата. Аз лично мисля че съм доста наясно с разликите между пулада/вуутца и многослойната дамаска стомана, но когато става дума за ламинирана стомана, закалена стомана и т.н.т. си признавам че не знам кое какво точно значи. На истинските японски мечове има хамон там където режещия ръб се слива с останалата част на острието, като мисля че това би трябвало да се води "дамаска стомана" дотолкова, доколкото са използвани отделни слоеве стомана и е постигнат ефект на украска.

Още примери, вече за съжаление не от моята колекция:

Пример 5: ламинирана стомана (може би има на български по-добър термин) от острието на една индонезийска сабя:

Пример 6: многослойна дамаска стомана от типа "турска панделка" на острието на един ятаган от Балканите, нещо доста красиво:

Пример 7: пулад от типа "шам", от по-ниско качество характерен за Сирия и Източна Турция на острието на един голям ханджар от Албания. Не е многослойна стомана, защото поне според описанието ан този стип стомана украската е получена в пещта, без добавяне на различни видове стомана:

Пример 8: многослойна дамаска стомана от доста добро качество върху острието на сабя барунг от Филипините:

И още

Пример 9: острие на кавказки кинжал:

Пример 10: ятаган с острие от "ламинирана" стомана ???

Пример 11: острие на турска кама от кавказки тип, като между двата канала острието е от стомана, която изглежда като дамаска но според е изкуствена и получена чрез окисляване на стоманата там:

Last edited by TVV; 21-05-2005, 04:49. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

сега...едно по едно.
    пр.1:това е многослоина дамаска.различния цвят се получава,понеже острието е изковано от различни типове стомана и желязо.по вида на шарката може до някъде да се определи дали е усуквана или прегъвана заготовката,или е комбинация от двата процеса.поради наличието на шупли и неметални включвания в острието,то заготовката най-вероятно е прегъвана.шуплите зависят както от вида на използвания флюс,така и от чистотата на стоманата(най-вече съдържанието на сяра в нея).
    пр2.крисовете се изработват от заготовка представляваща сноп от железни и стоманени пръчки.първоначално се усукват,а след това се прековават.след изковаването, острието се подлага на всякакви извращения с цел корозия.получават се миниатюрни отвори по цялата му дължина и различната му окраска е вследствие на този процес.най-накрая се намазва с един тамошен плод наподобяващ лимон.след известно време в острието заживяват бутолинови бактерии - достатъчно е само леко одраскване и :argh:

пр.3 булата(вуутца) се отличава със строга последователност на окраската.ако острието се шлайфа дълбоко и се байцва трябва да се получи същата окраска.при многослоиния дамаск не е така.от това дето виждам според мен е многослоен качествен дамаск(говорех вече за значението на флюсовете) от около 500 - 600 слоя тип мокуме(използвам джапански названия за видовете шарки,щото другите на са ми известни).

пр.4 от нищото което не се вижда най-вероятно ноже е направен с ковашка заварка на обикновенно меко желязо с няква стомана за острие.

пр.5. "ламинираната" стомана си е вид дамаска многослоина.тези черти се получават при недобре заварени отделни части.заготовката е от няколко части многослоен дамаск които се заваряват чрез ковашка заварка.ако този процес се повтори няколко пъти(т.е. има прегъване) тези линии няма да се открояват толкова ясно(също и ако майсторът е разполагал с механичен чук :p )

пр.6. този ятаган е сложносъставен(също както японските саби).дамаската с едрата шарка е нискокачествеа,за сметка на това пък красива,а самото острие е от многослоина дамаска.

пр.7.това е булат,или вуутц, т.е. същински дамаск.
    пр 8 и пр 9 се различават само по броя на слоевете.

пр.10 е аналогичен на пр.6, с тази разлика, че майсторът не е бил толкова добър.тези черти между дамаска с по-малко слоеве и този на острието с по-голям брой са от неметални включвания, т.е. остатъци от флюс - не добра заварка.
    пр.11. острието е от прегъван многослоен дамаск,а вътрешноста от усукван.

Comment

Отлично, благодаря много :tup: . Хубаво е че изяснихме какво е "ламинираната" стомана всъщност, както и доста други неща. Напълно е възможно моята кама да не е пулад, а да е многослойна дамаска стомана от високо качество. Понякога е трудно да се определи със сигурност. След много търсене намерих снимка на острие, на което украската е идентична с тази върху моята кама и за което също експерти в един друг, международен форум така и не постигнаха съгласие дали е пулад или многослойна стомана, но май второто е по-вероятно.
      Имам въпрос: как е най-добрия начин да се съхранява оръжие с острие от дамаска стомана? На острието на камата ми тя се появи след като случайно видях нещо смътно в единия край и после я проявих с внимателно триене с разреден оцет в топла вода. Един ден неизбежно ако бъде оставена така, украската пак ще изчезне и ще трябва да се проявява със слаба киселина поради липсата на друг начин. Така правят в Индонезия с керисите и даже си имат специален ритуал за почистване на кериса и проявяване на украската, при което накрая остриетата както може да се предположи изтъняват (а за извращенията при правенето на оръжието си прав, като освен лайм ползват и арсеник и си е направо опасно за този, който проявява украската, като има описани смъртни случаи вследствие на натравяне с изпарения). Та въпросът ми е как да се мъча да запазя острието максимално дълго. Някъде бях чел, че смазките от разни масла не се препоръчвали, но далеч не съм сигурен че зад това има някаква причина.
      Attached Files

Comment

окраската на този вид стомани се получава при окисляване на повърхностния слой.понеже е съставена от различни по въглеродно съдържание стомани,то и окисляването е различно - от там характерната шарка.ако искаш да направиш камата си шарена,добре е първо да се полира.после да се изчисти от всички мазнини.приготвяш си 15-30% разтвор на железен хлорид и потапяш острието,като през 2-3 секнди го вадиш.веднага след появяване на шарката го измиваш с вода и подсушаваш.трябва да се улучи момента при който шарката изпъква,а полировката остава.някой използват силноразредена азотна кисилина,или различни органични плодови киселини.смазка не се препоръчва поради своиството и да премахва окислението по повърхноста.добре е острието да го държиш сухо, а ако има някой по-тъмни петна,може да се отстранят внимателно с прцал и магнезиев окис.

Comment

още един вид вууц - чисто индийски
          Attached Files

Comment

Тук съм склонен да не се съглася: това ми изглежда като многослойна стомана, каквато много обичат да правят напоследък в Индия в промишлени количества (технологията за правенето на вуутца е загубена).
            Ето пример:
            http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...tem=6529902576

Comment

Тези господа тук (http://www.tms.org/pubs/journals/JOM...even-9809.html ) твърдят, че са възпроизвели вуутц. Верховен и Пендрей са сериозни автори, едва ли ще е чиста фукня. Какво мислите по въпроса?
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Мисля че има един или двама ковачи в Щатите, които възпроизвеждат вуутц, но качеството не е като на старите остриета, разбира се. В Индия обаче произвеждат за нуждите на западните начинаещи колекционери и съответно гледат като правят нещо, да го правят евтино и масово. Те нямат време и търпение за да експериментират докато преоткрият технологията.
                Ето снимки на един съвременен нож от тази толкова ценна и рядка стомана.
                Attached Files

Comment

вуутц се прави почти навсякъде.естетсвенно никой не знае как се е правило това в миналото.не знам дали сегашния е с качествата на някогашния,понеже не съм виждал съвременна сабя от този материял, а за нож гъвкавостта не е от голямо значение.

към твв - не може да те излъже тебе човек.тва индииското не е вуутц.
                  Last edited by дядоБлаго; 09-06-2005, 15:46. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

дядоБлаго написа
                    към твв - не може да те излъже тебе човек.тва индииското не е вуутц.
                    Ако знаеш като бях съвсем начинаещ как са ме лъгали . Даже в Кайро веднъж ми пробутаха тибетски нож за старинен арабски :mhehe: . Но така се учи човек.

Comment

е, поне вече си имаш тибетски нож.

Comment

Тук има интересни неща:

Comment

м/у другото с василии се познаваме....

Comment

дядоБлаго написа
                            м/у другото с василии се познаваме....
                            Е, значи, този сайт не е новост за теб.
                            П.П. Докато се захласваш тук, ще изтървеш пробата..... :mhehe:

Comment

ква проба бе?

Comment

Working...
                              X