If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Някъде във форума имаше тема "Как се е носило хладното оръжие" Днес направих тази снимка и бързам да я покажа.
Ятагана са го носили с ушите нагоре. Някой има ли идея защо?
Страхотна снимка-не може ли повече да я увеличиш и изчистиш.Страхотия братле.
А колкото до въпросът ти-погледни кавалеристите как носят бойните саби-също наопаки.Явно това има връзка с твърдението на ТВВ, за изваждането и ударът.
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
...погледни кавалеристите как носят бойните саби-също наопаки.Явно това има връзка с твърдението на ТВВ, за изваждането и ударът.
Далеч не всички кавалерийски саби се носят "обратно", т.е. с халките откъм извитата част (острието). Само шашките са били носени така. Справка - "Русское холодное оружие XVIII-XX вв" от Кулинский, главата "Шашки". (Ех, колко навреме пристигна тази книга!)
Същото важи за катаната. В кендо се носи по един начин, в кум-до (корейския вариант) се носи "обратно".
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Далеч не всички кавалерийски саби се носят "обратно", т.е. с халките откъм извитата част (острието). Само шашките са били носени така. Справка - "Русское холодное оружие XVIII-XX вв" от Кулинский, главата "Шашки". (Ех, колко навреме пристигна тази книга!)
Същото важи за катаната. В кендо се носи по един начин, в кум-до (корейския вариант) се носи "обратно".
Обаче на мен през ръцете са ми минали доста стандартни кавалерийски саби и на 90% от тях халките бяха обърнати.Като се има в предвид обаче, че Българската кавалерия е правена по образец на руската-явно това обръщане го имаме само ние и руснаците. :sm186:
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Един колега има доста интересна българска сабя, къса и малка, с надпис Солинген и везни над надписа, която е само с една халка на ножницата, и то обърната. Клина е слабо извит, гарда е типично нашенския - с дъбови листенца и цвете. Цялата е дълга под 90 см, с кожена кания с бронзови накрайници и дървени кори вътре.
Един колега има доста интересна българска сабя, къса и малка, с надпис Солинген и везни над надписа, която е само с една халка на ножницата, и то обърната. Клина е слабо извит, гарда е типично нашенския - с дъбови листенца и цвете. Цялата е дълга под 90 см, с кожена кания с бронзови накрайници и дървени кори вътре.
Виждал съм такава , в къщата на тате , от него знам че това е парадна сабя .
Ще я снимам близките 10 дена и ще пусна снимката , в това време ще искам и обяснение по-широко.
Аз по правило не колекционирам хладно а само стрелково оръжие и ми е малко чужда тази тема , но и интересна.
И аз не колекционирам хладно оръжие, освен щикове за пушките, които имам, и разни примитивни ножчета и ятагани, но за тази сабя голямо врънкане го врънкам колегата, щото си нямам никаква. :cry: Веднъж даже на него му писна и ми вика "Ще ти я подаря за рождения ден, кога е?" а аз му отвърнах "когато кажеш, най-добре утре".
Comment