Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мистериозни Хладни Оръжия от турско време

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мистериозни Хладни Оръжия от турско време

За да не отвличам темата за последните придобивки, отварям тук отделна тема, посветена на няколко образеца доста загадъчно оръжие. Става дума за един къс меч (или особено дълга кама), собственост на Парабелума и две други ками, едната собственост на Маузер, а другата продадена наскоро по еВау. Ето снимки:

Въпросния меч, който юначен предшественик на Парабелума е взел от убит турчин някъде 17-18-и век

Камата, продадена по еВау наскоро, с обща дължина 37 саниметра и дължина на острието 25 см

Мистериозна кама от колекцията на Маузер

Какво е общото: и трите оръжия са прави, двъостри, с чирени от рог и като че ли са доста, доста стари, т.е. от преди 19-и век са. Не са точно кавказки тип, защото са различни както по форма на острието, така и по форма на дръжката. Ако не греша, първите черкези, преселени по нашите земи са от началото на 19-и век и преди тях едва ли формата на кавказките кинжали е била основно на мода. След това по нашите земи има доста такива ками и кинжали кавказки тип, като даже възниква и типична за Българиа форма, например тази снимка:

Кама от колекцията на НВИМ

Както се вижда, разликите са доста големи. И така, сега въпросът е какви са тези загадъчни ками и меч, имат ли си име, откъде са произлезли и т.н.т., въобще всичко кавото знаем или каквото се мъчим да отгатнем за тях?

Е... нищо не мога да кажа по въпроса, само поне да покажа моята кама, която просто бях забравил - но като видях тази от НВИМ и си я припомних
    Attached Files
    На нож!

Comment

Хе-хе, тъкмо в един друг форум обяснявах на хората, че това последното си е чисто български вариант. Хубава кама, то и аз искам такава. Парадоксално успях да събера в колекцията си редки и интересни оръжия от къде ли не: от Филипините през Средна Азия та до Мароко, а от нашите нямам нищо. Срамота, срамота :vsad:

P.S. Мога ли да я кача и твоята в галерията в албума с възрожденско оръжия? Аз там си събирам всички възможни образци, нещо като база данни от снимки, пък един ден ще ги подредим и в сайт, посветен на хладното оръжия по нашите земи от махайрите до последните ножове за АК74.

Comment

за... кое... за моята ли питаш? Няма проблем, качи където искаш! Тя не ми е придобивка - семейно оръжи е е!
        На нож!

Comment

за моята кама-меч знам , че тя е от основателят на моят род.Било е някъде през ранните години на 17 век, моят прадядо имал хубава жена-живеели са в Стара Загора.Един ден негов приятел му казал, че двама турци искат да отвлекат булката му.През нощта той ги причакал скрит зад дувара.като скочил първият дядо ми го халосал с брадвата по главата-как е изглеждало тогава незнам, но ако искате да видите кадри, вижте как талибаните в Ирак колят хората, явно дядо ми е нпаравил нещо такова-извадил от силяха му тази кама и следващият като скочил го сполетяла участта на първият.
          Дядо ми взел булката и на един кон избягали в Русчук.така започва историята на моят род.
          Фактически това странно желязо ме подтикна да събирам оружия.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

И стана тя една... Сега не можем да го озаптим. А камичката на Капитана я имам и аз, не си спомням кой ми беше казал, че е габровско производство от Освобождението до към края на 19 век, навремето имаше и статии във ВО за този тип ками. Размерите ивм варират от обща дължина 15 см до 40-45 см. Сравнително често срещани като тип.

Comment

И аз съм виждал веднъж такава камичка с клеймо от Габрово. А Маузер, имам въпрос за твоята мистериозна кама. Отстрани близо до острието има две каналчета, те към върха съединяват ли се? Питам за да видим дали не може да е скъсена от някое по-дулго острие. Предпазителят е също доста нестандартен, той част от острието ли е, или е отделно парче стомана?

Comment

Каналчетата се стесняват постепенно и на 3-4 см от върха свършват. Със сигурност не е скъсявано, огледах го добре. Леко е поизносено отстрани от заточване, но предвид дългата му употреба е нормално. А предпазителя е част от клина, просто е уширение с отвори в основата му, отначало мислех, че там е имало гард от рог или метал и дупките са за нитовете, но сега съм по-склонен да мисля, че си е просто така и не е имало друго. Само дето не мога да се сетя със сигурност къде беше другото такова, което видях, :sm186: но като видя веднъж нещо, образа влиза в компютъра и толкоз...

Comment

След като не е скъсявано и гардът си е част от острието (както предполагах) загадката се задълбочава, което е обаче може би е по-добре, за да ни е интересно.

Comment

За малката камичка

:mike: Имах преди няколко години абсолютно същата такава камичка. На острието имаше клеймо - "ЛАК Габрово". Това е вариант на често срещаната "ергенска кама". При порастване на българските момчета от деца в момци, им се обръсва брадата и се подарява от бащата първия нож. Той се носи в пояса и служи за много работи, а също и при махленски и междуселски побоища. Ако прочетете Видрицата на поп Минчо Кънчев ще видите за какво иде реч и за какво се е употребявала.
                    :rock: Преди време бях пуснал във весник В за О, конкурс за най-голяма и най-малка ергенска кама и имаше много интересни размери. Освен този модел с отлята бронзова дръжка с кокалени вложки, има и по-разпространен вариант, само с костена дръжка. Иначе, пак така е украсена с вдлъбнати в коста точки.
                    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Нека и аз се включа с 1 кама (незнам от кой район е)
                      и 1 чирпанска камичка (от дядо ми)
                      Attached Files

Comment

Първата кама е също българска, а не черкезка. Българските се отличават с по-малък размер, тънка дръжка и каналче в центъра на острието. Черкезките са по-големи и каналът обикновено е изместен встрани. Дръжките им също са малко по-големи и долния им край не е точно във формата на змийска глава, какъвто е на българските. Вече от кой край е, не знам, но определено е доста приятна.

Comment

МОЛЯ ВИЖТЕ http://forum.boinaslava.net/showthre...090#post124090

ПОСТ 80 И ПОМОГНЕТЕ С ИНФОРМАЦИЯ

Comment

.
                            Last edited by ; 21-03-2006, 08:50.

Comment

Една от теориите е, че като го носиш с ушите нагоре, т.е. с острието на нагоре, при изтеглянето имаш удар. Нещо като японските мечове. Доколко това е вярно нямам идея.
                              А ти провери ли това нещо вдясно от килиджа какво е?

Comment

Working...
                              X