Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Знаете ли какво е това ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Знаете ли какво е това ?

    Attached Files
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

    #2
    Този меч ми прилича на тракийски "акинак",но не съм много сигурен.
    Pro Deo fide et Paria

    Comment


      #3
      Това ми е трудно, защото е от епоха доста преди тази, от която е основния ми интерес. На пръв поглед ми прилича на келтски бронзов меч, но може и Дадга да е на прав път и това да е меч от Луристан. Не съм археолог и не мога да дам датировка, но бронзовите мечове с такова качество се датират някъде 1000-500 г пр. Хр.
      Пак казвам, аз не съма рхеолог и не събирам антични оръжия по една или друаг причина, но ми се струва че за оръжие от толкова далечна епоха нещо не е наред с патината. Обикновено бронзовите оръжия образуват приятна зеленикава патина, а този меч почти няма и седи лъскав, като новичък. Мелиса, ти си археолог и разбираш от антични метали, затова ти знаеш по-добре. Но моето предположение е келтски, или може би Луристан.

      Comment


        #4
        Този меч съм го виждал някъде, но не се сещам къде-това е бронзова епоха-по-точно краят й 1200 г.пр.Хр.
        А иначе как се казва-забравил съм
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #5
          Скитски меч - акинак.





          Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

          Comment


            #6
            Мечът от третия линк с лъвчетата съм го виждал в други сайтове класифициран като ахеменидски, а не като скитски. Не се наемам да твърдя кой е прав, по-важното е че наистина като че ли става дума за акинак.

            Comment


              #7
              За пореден път съм повече от впечатлена от знанията, които имате всички вие... :nworthy:

              Парабелум, напълно си прав, това е меч от края на бронзовата епоха, на самата граница с желязната - датиран е към 1 000 пр.Хр. Което затруднява специалистите, които не смеят да го нарекат категорично келтски, а използват далеч по необвързващото протокелтски.
              ТВВ, наблдателността ти ме впечатлява. Прав си, че нещо не е наред с патината - просто това е копие на оригинала, което направих по време на стажа ми по реставрация към археологическия музей . Постарах се да бъде възможно най-близо до оригинала, но е вярно, че той изглежда по-скоро като нов, отколкото на 3 000 години. За сметка на това по отношение на формата и всичко останало е абсолютно точно копие. Ако утре реша да го изнеса от страната ще имам нужда от подписан специален документ, удостоверяващ, че това е дупликат.
              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

              Comment


                #8
                Отливката е доста качествена в сравнение с други които съм виждал. В крайна сметка мечът излезе западноевропейски по произход, а не източен.

                Comment


                  #9
                  mellisa написа
                  просто това е копие на оригинала, което направих по време на стажа ми по реставрация към археологическия музей
                  Такааааааа вече си имаме специалист по реставрацията. Скъпа Мелиса, ако не ти тежи много да пишеш и обясняваш, би ли ни казала наякои методи по реставрирането на оръжията? Аз също реставрирам, но съм самоук.Хубаво би било да ни кажеш някои тайни.
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                  Comment


                    #10
                    А акинак не беше ли с късичко острие?Персийските и тракийски акинаци които съм виждал са мноооого по къси от този.Мен това също от начало ми заприлича на скитски или галски мечАбе гледам и формата на острието по внимателно...и завъртулките на дръжката не съм специалист ама това нещо ми прилича на галски меч.Сега поразрових и в книжлетата видях че всички акинаци са къси и пише че служат за пробождане.Този е с удебелено в горната част острие значи главно за сечене служи...
                    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

                    Comment

                    Working...
                    X