Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Знаете ли какво е това ?
Collapse
X
-
Това ми е трудно, защото е от епоха доста преди тази, от която е основния ми интерес. На пръв поглед ми прилича на келтски бронзов меч, но може и Дадга да е на прав път и това да е меч от Луристан. Не съм археолог и не мога да дам датировка, но бронзовите мечове с такова качество се датират някъде 1000-500 г пр. Хр.
Пак казвам, аз не съма рхеолог и не събирам антични оръжия по една или друаг причина, но ми се струва че за оръжие от толкова далечна епоха нещо не е наред с патината. Обикновено бронзовите оръжия образуват приятна зеленикава патина, а този меч почти няма и седи лъскав, като новичък. Мелиса, ти си археолог и разбираш от антични метали, затова ти знаеш по-добре. Но моето предположение е келтски, или може би Луристан.
Comment
-
За пореден път съм повече от впечатлена от знанията, които имате всички вие... :nworthy:
Парабелум, напълно си прав, това е меч от края на бронзовата епоха, на самата граница с желязната - датиран е към 1 000 пр.Хр. Което затруднява специалистите, които не смеят да го нарекат категорично келтски, а използват далеч по необвързващото протокелтски.
ТВВ, наблдателността ти ме впечатлява. Прав си, че нещо не е наред с патината - просто това е копие на оригинала, което направих по време на стажа ми по реставрация към археологическия музей . Постарах се да бъде възможно най-близо до оригинала, но е вярно, че той изглежда по-скоро като нов, отколкото на 3 000 години. За сметка на това по отношение на формата и всичко останало е абсолютно точно копие. Ако утре реша да го изнеса от страната ще имам нужда от подписан специален документ, удостоверяващ, че това е дупликат."Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
mellisa написапросто това е копие на оригинала, което направих по време на стажа ми по реставрация към археологическия музейТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
А акинак не беше ли с късичко острие?Персийските и тракийски акинаци които съм виждал са мноооого по къси от този.Мен това също от начало ми заприлича на скитски или галски мечАбе гледам и формата на острието по внимателно...и завъртулките на дръжката не съм специалист ама това нещо ми прилича на галски меч.Сега поразрових и в книжлетата видях че всички акинаци са къси и пише че служат за пробождане.Този е с удебелено в горната част острие значи главно за сечене служи......Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
Comment