Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Последната ми придобивка :)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

TVV написа
    Само знам, че в Германия, Франция и мисля Израел, продажбата на предмети от периода на Третия Райх е забранена, както май и на такива от фашистка Италия. Това включва всичко от оригинални снимки на немски офицери до железни кръстове и военноморски кортици.
    Сигурен ли си? Аз не съвсем, но може и така да е.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Аз да попитам какво общо има с темата-свастиката и защо обсъждаме този глупав символ?
      Мелиса ни показа новата си придобивка, а ние от една сабя пак ще превърнем темата в глупост.
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Всъщност обсъждаме какво може и не може да се купува/продава/показва в Германия и околността, но може би трябва да се раздели темата.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа
          Сигурен ли си? Аз не съвсем, но може и така да е.
          Да, напълно. Даже мисля че някак си специално ти блокират достъпа до такива предмети в еВау ако IP-то ти е от Франция или Германия. Знам го от колекционери, които се оплакваха.
          Иначе темата наистина се разми, като в този случай изобщо не е въпроса в символите, а в забраните за притежаване на разни предмети в разни страни.

Comment

Ба, след като аз мога да променя едно айпи, то какво ли могат да направят хора, които си и разбират от това? Така че който иска, винаги си влиза и пазарува от ebay.
            Парабелум, длъжна съм да защитя един от символите, които познавам доста добре - не мисля, че свастиката е глупав знак! Като изключим последния век, в който тя е била доста отрицателно натоварена, свастиката далеч не е символ на злото. Напротив, още от праисторическите времена е натоварена с много позитивна енергия и смисъл, фактически почти няма цивилизация, която да не я е използвала в изкуството и културата си.

Във Франция и Германия действително продажбата на подобни предмети е забранена, което е напълно разбираемо, предвид параноята на двете страни за всичко свързано с Втората световна война. Слава богу, че не се намирам в тях и тук спокойно можах да си купя първото издание на Mein Kampf, по принцип в книжарниците има много книги за Третия Райх. За изображенията, имам пуловер с изображения на велики личности от 20ти век в това число и Хитлер в униформа и със свастика на ръката и никой никога нищо не ми е казал. Всъщност тук гладат повече на кръв ако носиш американското знаме или някакви символи, отколкото напомнящи за Третия Райх...О времена, о нрави !
            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Да не забравяме, че по ризата на цар Калоян от погребението в църквата "Св.40 мъченици" в Търново, също има шевица със свастики. Изобщо не говоря за тракийските метални пластики, в които свастиката се среща постоянно, даже с три, пет и повече от четири рамена.
              От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

.
                Attached Files
                "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."

Comment

Тези саби са малко по-трудни за определяне. На мен тази ми прилича на френска сабя от 19-и век, случайно да има надпис на задния ръб на острието?

Comment

Мелиса, а случайно да продаваш тези хубавини? Аз така да попитам де.
                    Но иначе и на мен сабята ми мяза на френска
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Парабелум, не ги продавам, но ако променя мнението си ще си първият информиран.

TVV, извини ме, но какво ще рече задният ръб на острието?
                      Но така или иначе има надпис, който изглежда да е на 3 реда : най-горният не се чете, но се вижда следа от 2 букви, предполагам кои. След това се вижда
                      JH
                      1859

Което определено означава, че сабята не е френска :p

Comment

Острието има два ръба: единия режещ, другия нережещ. Става дума за по-дебелия, нережещ ръб. Най-добре е да се направи снимка на надписа, за да можем да гадаем каква точно е сабята.

Comment

Значи, надписът не е на ръба на острието, а на крайната му задна част, до дръжката.

Това е най-доброто, което можах да направя
                          Attached Files

Comment

Аз съм затруднен и ще потърся повече информация в друг форум. Снимката на надписа е достатъчно добра, нищо че е малка. Сабята може би наистина не е френска, но съм 99% сигурен че не е британска или германска. Ще видим.

Comment

Мисля, че горните 2 нечетящи се букви са US и предполагам, предвид от кого я купих, че става въпрос за сабя от Гражданската война.
                              Но състоянието и е лошо/цвета и е доста жълтеникав/, а дръжката не е оригинална, а прибавена през 20ти век.

Comment

Да, звучи доста вероятно, а аз не знам защо реших че сабята е европейска. Жълтеникавия цвят може да се дължи на остаряла смазка и в такъв случай не е нищо лошо, жалко по-скоро че дръжката не е оригиналната. Острието хлабаво ли е в дръжката?

Comment

Working...
                                X