Kapitan-ът (дето е майор ) е прав. Полкът е най-вероятно 2-ри Искърски. В Русе според организацията на армията след 1903 се помещават Щабът на 5-та пехотна дивизия, Щабът на 1-ва бригада с 2-ри Искърски и 5-ти Дунавски полкове.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
2 снимки
Collapse
X
-
2-ри Искърски полк е.Аз също видях цифрата 2 на пагонът на дядо ти.
Прекрасна Снимка.
Това ме навежда на мисълтта, защо да не направим една галерия която ще се казва "Галерия на славата"? Всеки който намери снимка с история или без история на Български войници да я слага там. Анонимните снимки, просто ще ги пишем анонимни, пък токувиж някой познал пра-дядо си
Всеки от нас е в повече или в по-малко специалист я по-оръжието, я по униформите-така че снимките лесно ще ги систематизираме в съответните под-категории. Ето например Дибо прави невероятни неща за нашите генерали защо и тях да не сложим в Галерията на славата?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Parabellum,
имам една история . Като малък лятото ме "заточаваха" в едно малко село край Нови Пазар. В къщата на прадядо ми от няколко години не живееше никой, та селските юнаци на моята възраст бяха влезли в нея (след читалището и училището къщата все още продължава да е една от най-внушителните) и изнамерели снимките на прадядо ми. На тях прадядо ми Ради с униформа и с лъснати като огледало ботуши, Всъщност става дума за снимки от войните 14-18 година - между другото тогава май цялото мъжко население на селото е било на война. И съответно щом е с униформа и ботуши значи е фашист (началото на 80те години). От това следва, че и аз съм фашист. Тогава имах чувството, че бях готов да набия целия свят - първо че рода го обявиха за фашистки и второ че са пипали снимките на прадядо ми.
Comment
-
За полка на дядото
:nworthy: Големи благодарности на капитан-майора и на другите. Аз не бях се заглеждал в пагоните. И вярно, че се вижда добре двойката. Обаче ме мъчи въпросът, защо в спокойно време, при набирането на редовен набор, дядото от с. Долна Оряховица (на 6 км. от Горна Оряховица), са го турили във 2 Искърски полк. По името, този полк повече го свързвам със София, или с региона, където Искър се влива в Дунав. А през наше село тече Янтра, а не Искър. Но това може да не е задължително условие. Дядото е участвал във превземането на Одрин и има войнишки знак на Ордена за Храброст. Командвал ги е генерал Радко Димитриев. Интересно, дали 2 Искърски полк участва в атаката на Одрин. Защото при мобилизация, обикновено войниците отиват в полковете в които са служили.
:sm186: При разглеждане на отличките, също се вижда някаква разлика. Чувал съм, че има програми, които позволяват по-голямо увеличение. Някой има ли нещо подобно, или то е повече кинаджийска уйдурма. Правих опит да увелича снимката, и с голяма резолюция, но пак не става. А е интересно, с какви монети са се накичили юнаците.
:tup: На снимка от 20-те години, на една гранична застава, така успях да разчета табела с текст "1050 м. надъ морското равнище". Ето я да я видите. Граничарите са отбили току що огнево нападение на група контрабандисти. Заграденото кръгче между тях са попадения на куршуми от лошите. :evil:Last edited by танкиста от Харков; 25-01-2005, 14:35.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Ами... не знам защо е така, но е факт - в много голяма част от случаите името на полка няма нищо общо с това в кой град е... Примерно, 6и пехотен Търновски е в София. 16и Ловешки - тоже. 26и Пернишки е в Дупница... Някои, разбира се, си съвпадат с градовете или са наречени на съседни градове, но много са тотално разместени. Нямам идея защо.На нож!
Comment
-
танкиста от Харков написапри набирането на редовен набор, дядото от с. Долна Оряховица (на 6 км. от Горна Оряховица), :
Относно разположението на полковете, отиди в Раздел Нова Българска История и погледни темата Сръбско-Българска война 1885. Там съм обяснил кой полк къде е създаден след Освобождението ни.
Така че може би там ще намериш отговор на въпроса какво прави 2-ри Искърски полк в Русе :sm186:То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
За роднинството ни
:rock: Аз съм рекорда на Горна Оряховица за 1953 г. - 5 400 кг. Не съм чул някой да го е счупил до сега!!! :fire:
:1087: Пак поставям въпроса за програма с възможности за разглеждане на дребни предмети. Може ли някой да помогне или е само измислица?От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Last edited by танкиста от Харков; 26-01-2005, 11:29.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Не знам от качеството на снимките ли е или нашите лъвове ми се виждат доста диви варвари в сравнение със снимки от същата епоха на французи например?...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
танкиста от Харков написа:rock: Аз съм рекорда на Горна Оряховица за 1953 г. - 5 400 кг. Не съм чул някой да го е счупил до сега!!! :fire:
Къде живееш в Горна Оряховица?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
танкиста от Харков написаЕто едни снимки от войните, за които нямам никаква информация. Мога само да гадая от къде са и от кога са.
На втората снимка и от обратната страна се вижда дата 1918 г.,а другите вероятно са по-ранни. :1087:
Втората снимка е от ПСВ-на нея ясно се вижда вензелът на Фердинанд
Третата снимка също е от ПСВ-сабята не е стандартна наша.Основно сабите се стандартизират чак при Борис, дотогава каквото е имало по складовете това се е давало.
Това аз успях да различа то снимките.Ако някой види нещо допълнително или не е съгласен с моята хипотеза нека да пишеТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Такааа, в един международен форум за саби намерих отправено запитване за значението на символи по ефесите на две шашки. Според мен това са означения на военната част, в която са били притежателите им, и винаги ми е било интересно дали има някаква система за разгадаването им. Понеже не съм наясно с цялостната организация на руската армия (допускам че става дума за руската, а не за съветската армия), реших да сложа снимките тук. Надявам се тази дискусия не е излишна.
Шашките са две, едната е от Златоуст какво се вижда, а другата е по-обикновена.Last edited by TVV; 01-02-2005, 03:52.
Comment
-
:1087: На втората снимка се вижда щемпела на Златоустовскийй оружейний завод. И годината на производство. 1898.
:rock: Да беше пуснал целите саби даги видим. Може и от там нещо да се пръкне. :1087:
:1087: А в Горна само съм роден. За рекорда. А нашите вече са живеели в София, ама нейсе!Last edited by танкиста от Харков; 14-02-2005, 10:26.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
Comment