Всяко историческо оръжие, което при откриването му не се намира в състояние близко до фабричното или занаятчийското , се нуждае от частична или пълна реставрация. Дори когато всичко по него блести, случай много рядък, трябва поне да го намажем с подходящо масло.. Степента на намеса с цел съхраняване на оръжието в бъдеще зависи от промените настъпили с него в резултат на различни външни въздействия- дълбока или плитка ръжда, побитости, липсващи части от дървото, метала или украсата, дупчици от инсекти, наслоявания. При всички случаи най-добрият вариянт е да потърсим специалист химик, което обаче не винаги е възможно..................
Точно тези проблеми ще разисква тази тема . Тук ще споделя с Вас моите лични опити, наблюдения и най-важното, моят личен дневник със записките които съм си водил в България в процеса на реставриране на многото оръжия минали през ръцете ми.
Ако някой от Вас също се занимава с реставрация или поне е чувал някоя друга рецепта -за премахване на ръжда, за реставрация на дърво и т.н. нека да я сподели с Нас.
Надявам се, че темата ще ви хареса.
Точно тези проблеми ще разисква тази тема . Тук ще споделя с Вас моите лични опити, наблюдения и най-важното, моят личен дневник със записките които съм си водил в България в процеса на реставриране на многото оръжия минали през ръцете ми.
Ако някой от Вас също се занимава с реставрация или поне е чувал някоя друга рецепта -за премахване на ръжда, за реставрация на дърво и т.н. нека да я сподели с Нас.
Надявам се, че темата ще ви хареса.
Comment