Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Я бързо някой да помага.....

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Я бързо някой да помага.....

Не бре, не за девойките да помагате, там все още се справям сам !
    Вчера пак ми звъннаха от един антикварен магазин и купих една бойна сабя, после рових из НЕТ-а, но не можах да открия каква е...във всеки случай, 90% е немска, останалите 10% - австрийска или руска...има само сериен номер "1178"...имам чувството че някъде там, по гарда, е имало свастики, които в последствие са били изпилени... :evil:
    Аре сега помагайте със предположения !
    Attached Files

Не ми се струва да е немска. Тежка ли е. Ако е тежка може да е кавалерийска сабя. Или поне по гарда във всеки случай не е имало свастики. В къщи имам подобна, там където предполагаш че е имало свастики има нашенски герб, а на самата сабя от едната страна стилизирано е написано БIII, а от другата Съ Нами Богъ. Доколкото знам за моята, давала се е като наградно оръжие с някои от степените на ордена "Св. Александър", но го знам от слухове. Твърде е възможно твойто да е обикновена българска кавалерийска сабя
    Can't talk! Got to Shoot!

Comment

Да. Изключително много прилича на Българска кавалерийска сабя.
      Винаги постъпвай правилно. Неколцина ще останат доволни, а останалите ще се изумят.
      Марк Твен

Comment

Процедурно питане - какви са цените на хладните оръжия на антикварния пазар?

Comment

Сабята е тежка и определено е бойна, твърде вероятно кавалерийска...първата ми мисъл беше за българска кавалерийска сабя, но ушетата/щитовете на гарда много ми приличат на изпилени...т.е. вероятно нещо е имало там, после е било скрито чрез изтриване...но пък серийния номер си стои...
          Намерих в НЕТ-а съвсем същата сабя, но на щитовете имаше свастика от едната страна и кръстосани оръдия от другата....не че има някакво значение де...
          А, забравих да кажа че дръжката е покрита с черна кожа и отгоре е намотана телта...отдолу, под кожата, вероятно е дърво...
          Начи кво ??? - връщаме се на хипотезата за българска кавалерийска сабя с изтрити монограми ? Или пък на щитовете въобще не е имало нищо ??
          Аре бе, танкисте, кажи нещо !

Comment

Glenn Miller написа
            Процедурно питане - какви са цените на хладните оръжия на антикварния пазар?
            Процедурен отговор - Ниски, ако продаваш, и високи, ако купуваш...
            Я сподели, сподели....

Comment

Дръжката мотамо повтаря българските саби. Що се касае до евентуалните монограми на щитове твърде е възможно наистина да са били изтрити, през пърите дни след 9 септември, сабята ти със сигурност е била носена от някой офицер(може би даже на фронта) и той едва ли е искал да го сметнат за поддръжник на стария режим или може би са му наредили да пилне всичко напомнящо за стария режим. Виждал съм преди много време саби, на които част от оригиналния надпис ("За Царя и Отечеството") са превърнати в "За Отечеството" като ...Царя... е изтривано с киселина, на вензелите на знамената пък са зашивани бели парчета плат, та никак няма да е очудващо ако по това време са били изпилени и монограмите на твойта сабя. А кавалерийска сабя със свастики просто не ми се връзва. Там по времето на свастиките, кавалерията доколкото знам е била заменена от панцервафе

Comment

Сабите не са ми интерес и нямам познания, но ще се намеся с оф-топик за кавалерията - оказва се, че даже СС имат кавалерия и специални саби за това.
                На нож!

Comment

kapitan написа
                  Сабите не са ми интерес и нямам познания, но ще се намеся с оф-топик за кавалерията - оказва се, че даже СС имат кавалерия и специални саби за това.
                  Възможно е, не знаех. А каква роля е играела тая кавалерия? На парадно подразделение или е вършела и някаква реална работа? Интересно обаче отде такава специална сабя би попаднала у нас

Comment

Не знам, но едва ли ще е повече от парадна функция... не знам и аз.. А сабята им - най-вероятно цялата трябва да е в СС руни и черепи с кости
                    На нож!

Comment

Ех, недейте така - все пак в състава на Вермахта има една кавалерийска дивизия, а в почти всички съединения (включително и тези от СС Вафен) кавалерийски подразделения изпълняват разузнавателните функции. КЪм това следва да се добави и широкото използване на конската сила за всякакви типове транспортно-снабдителни задачи, а и като транспортно средство за цялата полкова артилерия, а и голяма част от дивизионната. Въобще, в германската армия през ВСВ конят е основното транспортно средство (включително и за част от "панцер гренадирските" подразделения и въобще в моторизираната пехота). Но най-вероятно в артилерията и със сигурност в многобройните разузнавателни подразделения (кавалерийскиите ескадрони са част от разузнавателните батальони на почти всяка дивизия) е имало на въоръжени саби (във всеки случай сабята си е част от офицерската артилерийска униформа и естествено - от кавалерейската).

Comment

Напълно си прав, в немската армия конете имант просто учудващо значение и роля за теглене и носене, но за истинската кавалерия - макар да съм чувал, че я има - не съм наясно
                        На нож!

Comment

Забранявам ви да пускате снимки на саби или други хладни оръжия сега ще се дразним ли
                          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Няма какво толкоз да се чудиш - тя изпълнява стандартните кавалерийски задачи - разузнаване, патрулиране и т.н. Конете се използват като транспортно средство, а бой се води в пеши строй. Съответно, кавалерийската дивизия има сравнително по-висока мобилност в нормални суловия и значително по-голяма мобилност в горска или блатисто-горска местност, в сравнение със стандартинте пехотни дивизии. Другият вариант за използване в разузнавателните батальони на пехотните дивизии (а всяка дивизия има задължително разузнавателен батальон) е да се използва велосипедна пехота, която няма някакви особени предимства пред кавалерията - на практика са се използвали и двата типа. Що се отнася до мобилните дивизии - там кавалерията се е замествала от мотоциклетисти, бронирани автомобили или леки бронетранспортьори.
                            Но да не забравяме, че мобилните подразделения във Вермахта са били много малко - не повече от 10-15%.
                            За пример - в РККА кавалерията се използва дори много повече и също с успех - въпросът е, да се използва по предназначение.

Comment

Да оставим кавалерията и да се върнем към сабята на човека. От "ушите" наистина изглежда нещо е трито на дръжката точно копира българските саби(както вече казах, в къщи си имам такава) а и ме съмнява немска кавалерийска сабя да попадне у нас. Доколкото знам немските части ползващи коне са действали повече на руския фронт, не толкова срещу Гърция и Сърбия. Естесвено никак не е изключено да бъркам

Comment

Working...
                              X