Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колекционери с-у Антиквари

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Приканвам участниците да не се задълбават в закачките за да няма обидени.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    Comment


      #32
      Що преименувахте темата бре ??
      И защо решихте че непременно има, или поне трябва да има, вражда между колекционери и антиквари ?? Доколкото схващам, основните тези "против" антикварите, които изтъквате, са три :
      • 1. Антикварите се опитват да продават ментета на милите "честни колекционери"...
      • 2. Антикварите лъжат "милите хорица" и купуват на безценица от тях...
      • 3. Антикварите продават с голям марж м/у "купува - продава" и реализират големи печалби...

      Вероятно има такива, които целенасочено продават ментета, сбиритоци, или ремонтирани неща...Обаче Вие, които наричате себе си "колекционери", би трябвало да разбирате поне толкова, че да не могат да ви излъжат ! За останалите две точки не ми се говори, защото смятам за невъзпитано да правиш сметка на чуждите пари и печалби... :evil:
      И все пак трябва да знаете, че всеки добър антиквар, има подръка няколко майстори, които не взимат хич евтино...плюс това добрите антиквари много рядко купуват и продават милитария, антиквариата е широко понятие и милитарията заема едва 7-8% от всичко. Най-печеливши са картините и интериорните предмети, защото това вече е изкуство, а както знаете за изкуството горна граница на цената няма ! Да не говорим за какви пари и за какви разлики в цената става дума при античните монети и най-вече при античните предмети - статуетки, глави, шлемове, наколенки, накити, предмети, части от колесници и др. Защо споменавам разликите ли - защото там обикновено се контактува със селяни от дълбоката провинция, които се занимават с иманярство, за да нахранят децата си....

      Това го приемете като "Втора серия" :
      И това е причината да "затворя цикъла", т.е. да купувам от първа ръка или от по-евтин антикварен магазин, и да продавам на крайния клиент. Давам по 150-200 кинта на месец за обяви в различни вестници, имам агенти в провинцията, много хора (и всички антиквари) ме познават, обикалям страната, с една единствена цел - да купя стока, и то от първа или максимум от втора ръка. И в понятието "стока" милитарията заема 10-15%....И което е още по-важно - за толкова години вече съм си изградил авторитет сред платежоспособните колекционери. Тези хора обикновено са анонимни милионери или известни личности, които не разказват за хобито си, те не стъпват в антикварни магазини да се пазарят с разни цървулски антиквари, те очакват предмета на страстта им да им бъде занесен дискретно, на крака, в някоя крайградска вила с много охрана....И съответно, ако харесат това, което им предлагам, и аз кажа примерно 3000 евро, те не се пазарят, а просто отиват в другата стая и след минута се връщат с парите ! След което сядаме на терасата или край басейна, пиеме кафе и задърдорваме съвсем общи приказки...Ето това е начина ми на работа в момента....но за да влезеш в "клуба на богатите клиенти" се изискват мноооого други, допълнителни неща, не само да си един обикновен антиквар !
      Често се случва някой от тези клиенти да звъннат и да ми кажат : Казаха ми че в еди-кой-си антиквариат, се появило това-и-това, моля те, иди там, огледай го, ако заслужава го спазари и ми го донеси, твоя дял не се губи ! И пак повтарям - не става дума за милитария, антиквариата има много други измерения !

      Е кажете ми тогава - при това положение, ако купя много хубава и рядка сабя, как да я продам примерно на "колекционера", наречен Парабелум ??? След като той няма да плати и 20% от това, което мога да и взема ??? Все пак, ако очаквате да съм нек`ъв балък, сори, ама аз не съм ! Ето от това положение идват дразгите колекционери - антиквари...единия много иска да има нещо, ама без да плаща висока цена, другия не го дава евтино...и започват да се гледат страшно....

      Колкото до момиченцата - курвички или не (двете са студентки в МЕИ, третата е барманка), пожелавам на всеки от вас, като стане на 43 години, да може да си позволи 5 дена на Дюни, 5 дена на Златните и 5 дена на Созопол, с антураж от ТРИ 19-годишни девойки....със съответните "горещи нощи" с трите заедно ! Както се казва - дай боже всекиму !
      Last edited by ww2; 06-01-2005, 15:54.

      Comment


        #33
        Мерси за пожеланията, но някои от нас са избрали да имат семейство и да се обвържат сериозно с една единствена жена. Но ти гарантирам че дори и само с нея си изкарвам идеално в Лас Вегас, Бахамите и Мексико.
        Но да се върнем на темата. Още веднъж ще обясня, че за мен няма нищо лошо в това антикварите да правят големи печалби. Ако трябва да формулирам моите 3 точки на възражение, те са следните:
        1. Продажбите на ментета, предмети крадени от музеи и предмети с преднамерено неточно описание
        2. Начина по който част т предметите за продажба на антикварите са придобити
        3. Изнасянето на паметници на културата в чужбина (тук става дума не точно за антикварите, а за прекупвачите от иманярите).
        Моите възражения са свързани основно с първата точка. Тя се отнася разбира се не само до българските антиквари. Съгласен съм, че колекционерите трябва да имат представа от фалшификати. Обаче понякога е доста трудно, особено в случаите когато нещо е преправено от по-евтин предмет на по-скъп. Мисля че видя колко силно е развито недоверието ни в темата за Трудовашкия кортик, който си беше истински, но го разпънахме на кръст, докато го потвърдим. Сигурно за някои от твоите клиенти, $1000 повече или по-малко не е никакъв проблем, но аз не се притеснявам за тях. Просто прекалено много мошеници не е за доброто на хобито и на бизнеса. Това вече го обясних мисля в предните ми постове.
        Втората точка е вече повече в сферата на Голъм, защото става дума за философия. Тук вече си зависи от отделния човек. Ако някой иска да продаде нещо на прекупвач на ниска цена, това си е негов проблем. Ама да излъжеш човек че му взимаш реликвите за музей и после да ги продадеш, лично мен ме отвращава и не бих искал да подкрепям такива начинания, както като отида в магазина внимателно избирам каква риба купувам от екологични съображения. Просто притежаването на предмет, чийто предишен собственик е бил излъган, не може да ме направи щастлив, ако ще и да са мечовете на Кубрат от Малая Перешчепина. Изобщо не става дума за размера на печалбата на антикваря, напротив предпочитам антикварите, ако са честни, да правят голяма печалба за да остават в бизнеса дълго.
        За третата точка не става дума толкова за антиквари, колкото за тези прекупвачи, които купуват антични предмети на нищожни цени от иманярите и после ги изнасят в чужбина. Това е предмет на съвсем отделна тема. Ако се съсредоточим на антикварите, които изнасят редки униформи, кортици, ордени и друга милитария (да знам че това е мноооого малък процент от цялата търговия, но тук е форум за това, а не за изкуство, по отношение на което няма как да взема отношение, защото не съм вещ), съм склонен да се съглася с теб, че като пазарът в България е малък заради ниската покупателна способност на населението, е нормално да изнасяш. Освен това дали някоя униформа ще е в колекцията на някой американец, или в чстната колекция на някой българин, все тая, поне за мен. В това отношение сме на едно мнение, като изключим антиките изровени от иманяри, но това е много сложен въпрос, на който ще е нужна цяла отделна тема.

        Comment


          #34
          ww2 написа
          И все пак трябва да знаете, че всеки добър антиквар, има подръка няколко майстори, които не взимат хич евтино...плюс това добрите антиквари много рядко купуват и продават милитария, антиквариата е широко понятие и милитарията заема едва 7-8% от всичко. Най-печеливши са картините и интериорните предмети, защото това вече е изкуство, а както знаете за изкуството горна граница на цената няма ! Да не говорим за какви пари и за какви разлики в цената става дума при античните монети и най-вече при античните предмети - статуетки, глави, шлемове, наколенки, накити, предмети, части от колесници и др. Защо споменавам разликите ли - защото там обикновено се контактува със селяни от дълбоката провинция, които се занимават с иманярство, за да нахранят децата си
          Абсолютно си прав. Тук две мнение по този въпрос няма. Но съгласи се, че и самият процес наречен реставрация на оръжието е труден и специфичен.Пример:
          Донесен ми беше Гасер обр.1873.Човечецът чувал че тези револвери могат да стрелят с правени патрони-като се среже гилзата на Манлихерата наистина стават хубави патрони-, но не оценил факта, че се слага малко барут.Той напълнил такава гилза почити догоре, отлял куршум , закернирал този Магнум и гръмнал. по принцип самият револвер с щатният боеприпас гърми като топ.С този супер Магнум аз само мога да гадая каква е била силата на звука. Гръмва и цепи една от камерите на барабана, оттам се цепи и самата рама и револверът се "пречупва" като ловна двуцевка. Самият стрелец пък остава без ръка.
          Това желязо попада в един мой приятел Антиквар и той ми го дава да му го оправя. Аз като го видях изревах, защото от него нищо не ставаше.Обаче предизвикателството ме накара да го ремонтирам.
          Самият револвер беше Австрийско производство за Черна Гора-най-често срещаните Гасери в България са Белгийски копия-Целият беше изрисуван с орнаменти, а чирените му бяха направени от седеф-абе бижу.
          Правих-струвах , направих го.Даже си направих и инструмент за да го "изрисувам " наново. Наистина след ремонта той стана като чисто нов.... Та ще те запитам аз колега, колко трябва да взема за самият ремонт? 20 лева ли? В такъв случай след такъв ремонт самият револвер става непродаваем.Прав ли съм?
          Друг момент-Купуваш невероятно добре запазен Балканска кремъчна пушка, обаче V-образната бойна пружина е счупена.
          Даваш я на майстор-говорим за специалист, който кове тези пружи- той ти иска 20-30 лева за една такава пружина.
          Примерите са много нали?


          ww2 написа
          Това го приемете като "Втора серия" :
          И това е причината да "затворя цикъла", т.е. да купувам от първа ръка или от по-евтин антикварен магазин, и да продавам на крайния клиент. Давам по 150-200 кинта на месец за обяви в различни вестници, имам агенти в провинцията, много хора (и всички антиквари) ме познават, обикалям страната, с една единствена цел - да купя стока, и то от първа или максимум от втора ръка. И в понятието "стока" милитарията заема 10-15%....И което е още по-важно - за толкова години вече съм си изградил авторитет сред платежоспособните колекционери. Тези хора обикновено са анонимни милионери или известни личности, които не разказват за хобито си, те не стъпват в антикварни магазини да се пазарят с разни цървулски антиквари, те очакват предмета на страстта им да им бъде занесен дискретно, на крака, в някоя крайградска вила с много охрана....И съответно, ако харесат това, което им предлагам, и аз кажа примерно 3000 евро, те не се пазарят, а просто отиват в другата стая и след минута се връщат с парите ! След което сядаме на терасата или край басейна, пиеме кафе и задърдорваме съвсем общи приказки...Ето това е начина ми на работа в момента....но за да влезеш в "клуба на богатите клиенти" се изискват мноооого други, допълнителни неща, не само да си един обикновен антиквар !
          Често се случва някой от тези клиенти да звъннат и да ми кажат : Казаха ми че в еди-кой-си антиквариат, се появило това-и-това, моля те, иди там, огледай го, ако заслужава го спазари и ми го донеси, твоя дял не се губи ! И пак повтарям - не става дума за милитария, антиквариата има много други измерения !
          Тук също се съгласявам с Теб. Самият аз съм пазарувал по този начин.Понякога ми се налагаше да го правя.

          ww2 написа
          Е кажете ми тогава - при това положение, ако купя много хубава и рядка сабя, как да я продам примерно на "колекционера", наречен Парабелум ??? След като той няма да плати и 20% от това, което мога да и взема ??? Все пак, ако очаквате да съм нек`ъв балък, сори, ама аз не съм ! Ето от това положение идват дразгите колекционери - антиквари...единия много иска да има нещо, ама без да плаща висока цена, другия не го дава евтино...и започват да се гледат страшно
          Самият Парабелум, Септември миналата година си купи две саби от приятел Антиквар. 13 години търсих руска кавалерийска сабя "Златоусть" от Руско-Турската Освободителна война. Като си дойдох миналата година в България, я видях.Произведена беше 1877-тъкмо в моята сфера на колекциониране. Извадих кредитната си карта и я купих, заедно с една Фердинандова Сабя. Направена ми беше и отстъпка.

          Мисля , че е време да си "стоснем" ръцете и да приключим този глупаво породен спор.Вече се изяснихме кой какъв е.Не виждам смисъл да се "ядем" за глупости.
          Заключвам темата
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

          Comment

          Working...
          X