Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колекционери с-у Антиквари

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Колекционери с-у Антиквари

    Е сравнение с Вас господа , аз съм новобранец. Занимавам се с оръжие от 1992-ра година. Перз тези години доста неща минаха през ръцете ми. На много "стари железа" съм вдъхнал втори живот.
    Вярно не съм като Вас чак такъв Специалист.
    Аз предпочитам да реставрирам старите железа.
    Понеже почити всичко хубаво се разпродаде в Чужбината за мен е добре дошло.След време се надявам да се сдобия с част от това което е продадено!
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    #2
    Parabellum написа
    Понеже почти всичко хубаво се разпродаде в Чужбината за мен е добре дошло.След време се надявам да се сдобия с част от това което е продадено!
    Абе не си съвсем прав....вярно, че много неща заминаха, но гледам как лека полека поемат обратния път към родината, включително и към моята колекцийка...мога да твърдя че много от най-редките и скъпи неща все още са си тука, понеже тъпите ни "братя" отвъд океана не ги разбират и съответно не искат да ги платят подобаващо !
    И мойто верую е : За нас да остава каймака, а за отвъдокеанските глупчовци само реплики, копия, сбиритоци, ментета и второкласна стока ! Тва е !
    :stop: :unitedsta
    Last edited by ww2; 31-12-2004, 06:04.

    Comment


      #3
      Тук си прав. В момента на Запад не мога да оценят нашите хубавини.Те търсят семплото и грозното, за което си плащат мнооооооооооооооого
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

      Comment


        #4
        Parabellum написа
        Тук си прав. В момента на Запад не мога да оценят нашите хубавини.Те търсят семплото и грозното, за което си плащат мнооооооооооооооого
        Да бе....хич не плащат много даже....пък и на тоя убит курс на долара 1.43 търговията става почти безмислена....вече не си спомням откога не ми е изпадала качествена стока на сносна цена - за последно преди 2-3 месеца ми попадна да купя 11 немски каски М35 със всичко оригинално (liners, chinstraps, decals) за 800 лв....10 продадох зад океана, най-хубавата си оставих - Luftwaffe helmet ! Ей я на :
        Attached Files

        Comment


          #5
          За колегите

          Не знам как е при теб, но при мен действително няколко пъти познати, приятели или колеги са ми подарявали, къде един къде по повече ордени и медали. Ей така, безкористно. Е имало е случаи и на размяна, но това са обикновенни колекционерски общувания. Например един колега ме търси около година, докато се свържа с него и ми подари един орден "Св. Александър" 4 ст с розетка. С кутия и пр. Много запазен! Късмет! Е и аз съм подарявал. Един орден "Св. Сава", сръбски , целия ажурен и запазен, и други такива.
          Преди години така ставаха нещата. Аз намирах разни неща без пари, и каквото не ми трябваше го подарявах, на такива дето го събират. Те по същия начин действаха с мен, и така. В последните десетина години всичко се обърна за пари. Даже не искат някаква равностойна замяна. Само кинти. И то чужди.
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

          Comment


            #6
            танкиста от Харков написа
            Преди години така ставаха нещата. В последните десетина години всичко се обърна за пари. Даже не искат някаква равностойна замяна. Само кинти. И то чужди.
            Ехххх....преди години....ама тва е - било к`вото било !
            Времената се промениха, хората също...издребняха, огладняха, озлобиха се, ценностната им система се промени, за съжаление към по-лошо...не е лесно ден и нощ да мислиш дали децата ти са нахранени, облечени и изучени...дали кварталния дилър няма да зариби дъщеря ти и да я прати на околовръстното да изкарва пари за дрога....
            Тя наш`та е ясна - на улицата и гладни нема да останеме, ама жалко за младите....

            Comment


              #7
              Аз съм обикновен колекционер и мен курса на долара не ме интересува. Мен ме интересуват железата основно. От антиквари много рядко купувам, поради факта, че аз знам за каква сума са купили дадено нещо и после колко пари му искат.
              Вярно имам приятели и то много добри приятели антиквари из Провинцията-те са ми давали нещица, но пари не са ми искали.Аз в замяна съм им давал моят труд-т.е. реставрирал съм техни работи.
              Аз най-обичам да ходя из махалите на Балкана.Там излизат на ниски цени хубави нещица
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

              Comment


                #8
                Parabellum написа
                От антиквари много рядко купувам, поради факта, че аз знам за каква сума са купили дадено нещо и после колко пари му искат.
                Ееее....тва напрао мъ уби ! Егати смешната и жалка логика...начи понеже той го е купил евтино, аз няма да го платя колкото си струва, за да не му пълня гушата....ей, ако ще на луната да идете да живеете, от балканския манталитет, от цървулите и от потурите нема се отървете !
                Не мога да повярвам, че все още има хора, наричащи себе си "колекционери", които мислят по тоя смехотворен балкански начин....
                Както се казва - ridiculous !

                Comment


                  #9
                  Хм, проблема не е в това антикварят за колко продава дадения предмет, а за колко пари е излъгал този, от когото го купил. За теб е нормално да излъжеш продавача за мизерна сума и после да искаш грамадна от купувача, така ли? На мен лично това ми е много противно. А обидите си ги запази за себе си.
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                  Comment


                    #10
                    Imperial Friedrich написа
                    Хм, проблема не е в това антикварят за колко продава дадения предмет, а за колко пари е излъгал този, от когото го купил. За теб е нормално да излъжеш продавача за мизерна сума и после да искаш грамадна от купувача, така ли? На мен лично това ми е много противно. А обидите си ги запази за себе си.
                    Какви обиди бре ?? Просто изказвам мнение....при това към Парабелум-а !

                    Защо да е ПРОБЛЕМ ????? И защо ИЗЛЪГАЛ ?????
                    Това е съвсем нормално сключен устен договор : Колко искаш - Колко даваш - Давам 50 лева - Добре - и готово....това е ! Значи, според тебе антикваря да купува за 600 лв. и да продава за 610 лв. така ли ? Такъв филм няма ! Ако дойдеш ти да плащаш 850 евро наем за магазин, тогава ще разбереш че така не става....пък и това са съвсем нормални уговорки между продавач и купувач, като не му изнася цената, да не продава, никой не го кара насила !
                    Защитавам антикварите, защото ако не са те, може би никога вече няма да успееме да си купиме нещо свястно, а ще чакаме като Парабелума да падне тавана и отгоре да се изсипе някое съкровище...

                    Comment


                      #11
                      Този тип хора, които успяват някъде да направят "добра сделка", излъгвайки човек, който просто не знае истинската стойност на вещта, която притежава, струва ми се са описани в класическата литература. И това няма нищо общо с балканския манталитет, ww2. Противно и недостойно е да се мамят хората, това е моето мнение.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                      Comment


                        #12
                        Е, тук говорим за хора, които съзнателно се опитват да излъжат продавача на съответната вещ, че тя няма стойност (като използват фактът, че най-вероятно съответният човек няма техните познания и е притиснат от някакъв проблем (поради което продава съответните вещи)), за да я купят на безценица и след това да я препродадат с 1000-2000% надценка. Доста забавен тип "търговци", от които едва ли някои има полза. Вярно, нямам впречатление как стават нещата по отношение на оръжия и всякакъв подобен род вещи, но достатъчно съм се нагледал на антикварни тървоци на книги - огромното мнозинство са обикновени мошеници, които се опитват да припечелват чрез измама.

                        Comment


                          #13
                          Благодаря на всички, че взеха отношение...ставаше дума за това, че Парабелум типично по балкански гледа в канчето на другите - никакво значение няма за колко е купена дадена стока, значение има единствено дали си достатъчно запален, та да я платиш на цената, която ти искат...по тая логика, всички търговци да затворят, защото всички работят за печалба, а на Парабелум това не се харесва и не може да спи спокойно, знаейки, че някой ще изкара нещичко отгоре....
                          Колкото за съзнателната измама...това е тема на друг разговор, но как ще реагирате на следното : влиза нормален зрял човек в магазина ви, слага шепа златни монети на бюрото и пита : Ще ми дадете ли 20 лева за тези монети ?
                          Или вие питате : Колко искате за монетите, а той отговаря : 20 лева !
                          В края на краищата аз не се занимавам 20 години с антики, та ако някой ми поиска 20 лева за нещо, аз да му кажа : Хей приятел, това струва 2000 лева, ето на, вземи 2000 !
                          Натрупаните за това време познания трябва да се осребрят по един или друг начин, а който се минал - минал се, или съгласно поговорката : Кьорав карти не играе ! :evil:

                          Comment


                            #14
                            Ясно е, че търговията си е търговия, но има известно разстояние между нея и измамата и мисля че всеки човек може, стига да иска, да направи тази разлика за всеки един конкретен случай. Повечето от т. нар. антиквари (да повторя, пиша за тези които продавам книги, защото с другата област не съм запознат) съвсем съзнателно не правят тази разлика и се поитват да реализират печалби най-често чрез откровена измама. Пък и най-често хората питат колко би струвало дадено нещо, а много по-рядко искат определена цена за него. И обикновено при въпрос за стойността се разиграват различни сценки, които не правят чест на въпросните "антиквари", целящи да докажат на нещастния и незапознат купувач, че това нещо, което е донесъл не струва и пукната стотинка, но те от добро сърце ще му дадат някое и друго левче. А впоследствие въпросното нещо се появява вече за продъжба със многократно набъбнала цена.
                            Аз лично на подобно нещо му казвам измама и причината да съществува е, че няма една нормална борса за стари книги, където хората да могат дастотъчно достоверно да се информират за сотйността на една или друга стара книга.
                            В тая връзка се сещам за един много забавен раказ на Роалд Дал по въпроса за антикварите .

                            Comment


                              #15
                              Ок, ww2, но ако аз дойда при теб със същата тази шепа златни монети и те попитам: "На колко ги оценяваш?". Не знам защо, но с твоя начин на разсъждение ми се струва, че отговора ти ще е същият "Не повече от 20 лева". А това вече си е чиста измама.
                              Dulce et decorum est pro patria mori

                              ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                              СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                              НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                              СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

                              Comment

                              Working...
                              X