Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Срам не срам...пак ще се похваля !

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Познанията ти са повече от сериозни и аз съм готов да се съглася с теб. Без да оспорвам нищо, ми е любопитно как дори на запасните офицери им е било разрешено да носят кортици с царски символи след 1944. Или са ги носили тайно? Сигурно наистина тези образци са много редки, но на мен някак си ми харесват значително повече оригиналните, на които всичко им е изпипано. Това разбира се, си е вече моето субективно мнение.

Comment

Аз само изказах предположение, защото както се оказа в последствие -самият аз незнаех- виждал съм на живо т.нар. Първи Модел.
      Но човек се учи докато е жив!
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Сега проврих в книгата на Предов и ww2, ти си абсолютно прав: наистина има две емисии, като за втората пише два реда и там се описва точно твоя кортик: от по-ниско качество, с отлята вместо ажурна главичка и без маркировки по острието.
        Обаче няма нищо за следвоенни пехотни кортици, за офицери от запаса. Възможно е Предов просто да не е знаел за тях. Или е знаел, но ги е пропуснал, защото за тях няма указ.

Comment

TVV написа
          Сега проврих в книгата на Предов и ww2, ти си абсолютно прав: наистина има две емисии, като за втората пише два реда и там се описва точно твоя кортик: от по-ниско качество, с отлята вместо ажурна главичка и без маркировки по острието.
          Обаче няма нищо за следвоенни пехотни кортици, за офицери от запаса. Възможно е Предов просто да не е знаел за тях. Или е знаел, но ги е пропуснал, защото за тях няма указ.
          Значи, по-старите колекционери със сигурност знаят за тези модели, предполагам Предов и Танкиста също ги познават, но това са неофициални модели, носени са от царски офицери, след 09.09.1944 останали на служба в соц. армията, някъде до към 1947...няма никакви официални документи за тези кортици, но съм слушал разкази и съм виждал снимки от втората фаза на ww2, където български офицери се разхождат из Сърбия и Унгария с тези кортици.
          Смятам въпроса с оригиналността на моя нов кортик за изчерпан....

Comment

Е как може тия хора да продават такова нещо за 6 долара ???
            А кой ли си го е купил, а ??

Comment

Честито. Както виждаш, към катарамата не е имало и кой знае какъв интерес. Понякога стават такива неща в еВау, особено около празниците, когато хората не се занимават с ровене там.

Comment

Честито, хубава е!
                На нож!

Comment

Като стана дума за еВау, вижте това :fire: :sm167: :
                  http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...502818040&rd=1

Comment

Брей и такива работи ли продавали там
                    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Araslan написа
                      Брей и такива работи ли продавали там
                      И аз не знаех, но явно да. Може би скоро ще видим и Т-55, или поне някое БМП. Иначе съм виждал и оръдия по еВау, топове извадени от потънали кораби, че и по-големички оръдия от Американската Гражданска Война. :artil:

Comment

Това РПГ и мен ме впечатли.Баси!
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За кортиците от ЦАМ

:wall: Преди години видях такъв кортик, но не се сещам за повече информация за него. Така като го гледам, ми се струва, че може да е някакво народно творчество. Няма да се очудя, ако някой майстор си е правил упражнения за отливки, като за остриета е ползвал щикове от пушка Гра. Пастъците са малко по-къси от оригиналните и цвета и материала са различни.
                          Обаче това дето се твърди за производство след 9.9.44 г. трябва да се обмисли. Няколко години, докато мине референдума за монархията, символите на държавата формално остават старите. Напълно вероятно е офицерите, които по какъвто и начин да влизат във армията, да им се полага по устав кортик и поради липса на оригинални екземпляри, да са произвеждани от наши майстори такива образци. Щикове от Гра е имало достатъчно. А каниите, като че ли са от някави щикове. Но в нашата войска е имало такава практика. Във Военоморското училище, курсантите сами изработват своите кортици. Стана дума вече за това. Ще поровя още!
                          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

А някаква идея има ли някой, какъв кортик, щик... нож или каквото е там... са носили нашите подводничари през Първата световна? Тази снимка я имам от доста време, но добре, че беше Перето да види, че момчето има някакъв кортик или щик! То почти нищо от него не се вижда, ама все пак, някакви идеи що за острие е това?
                            Attached Files
                            На нож!

Comment

Много интересно, това нещо дори не е за качено на колан, а май момчето го държи в ръка. Нашите подводничари къде са се обучавали? Може да е от Германия или Русия, знам ли.

Comment

В германия са се обучавали или в България.
                                Момчето има колан, вижте как му стои рубашката неестествено на кръста-виси някак си.
                                Ножът май е Манлихеров

Comment

Working...
                                X