Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Е, да избием пилците...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

pereto
    Честито ! Доколкото знам, поръчани са веднага след влизане на модела на въоръжение, т.е. 1909-1911 година. Доколкото имам сведения, поръчани са 1500 бр. с официалния (разгърнатия) герб и около 8000 с кратката версия на герба, оттам идва и разминаването в бройката. От друго място се твърди, че са поръчани 2500 бр. с разгърнатия герб и 8000 с краткия. От тези с разгърнатия герб, около, по време, и след Първата Св. Война, голям процент са били подарени на чужди офицери заедно с български ордени и медали и почти изчерпани, и оттам голямата разлика в каталожните цени на моделите с разгърнат и кратък герб....
    От друга страна, със сигурност се знае, че по казармите и частите е имало военни магазини, в които са се продавали всички необходими на офицера неща - вкл. кортици, колани, кобури и различни пистолети...никъде не е казано какъв трябва да бъде пистолета на офицера от армията или полицията, по-скоро са предпочитали да носят подаръчното си оръжие.....или само определени класни части са носили определено от устава им лично оръжие.
    А в полицията повечето пистолети са били цивилни модели на Валтер...

Comment

благодарности WW2 откакто се включи все експертно и задълбочено се изказваш
      Това ми харесва ще пиша скоро и с други въпроси!
      ТБТ

Comment

ww2 написа
        pereto
        Честито ! Доколкото знам, поръчани са веднага след влизане на модела на въоръжение, т.е. 1909-1911 година. Доколкото имам сведения, поръчани са 1500 бр. с официалния (разгърнатия) герб и около 8000 с кратката версия на герба, оттам идва и разминаването в бройката. От друго място се твърди, че са поръчани 2500 бр. с разгърнатия герб и 8000 с краткия. От тези с разгърнатия герб, около, по време, и след Първата Св. Война, голям процент са били подарени на чужди офицери заедно с български ордени и медали и почти изчерпани, и оттам голямата разлика в каталожните цени на моделите с разгърнат и кратък герб....
        От друга страна, със сигурност се знае, че по казармите и частите е имало военни магазини, в които са се продавали всички необходими на офицера неща - вкл. кортици, колани, кобури и различни пистолети...никъде не е казано какъв трябва да бъде пистолета на офицера от армията или полицията, по-скоро са предпочитали да носят подаръчното си оръжие.....или само определени класни части са носили определено от устава им лично оръжие.
        А в полицията повечето пистолети са били цивилни модели на Валтер...
        Тези данни откъде ги имаш?
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

перабел не кой ми беше казал за немския че е за Мп40 ама хе ми се вярваше, колкото до стрелби аз по принцип с такива експонати, не стрелям(има си стрелбища беше казал веднъж) а пък с такива патрони пък - никога (имам пред вид те са си за колекциите, не за хабене)!
          но благодаря за предупреждението все пак! прати някоия снимка на твоито П38? :fire:
          ТБТ

Comment

Утре пращам една стара снимка, на която съм хем дебел , хем тежко въоръжен.:fire: Сега лека нощ от мен, защото жената ми се кара, че много вися пред ПС-то
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
              Утре пращам една стара снимка, на която съм хем дебел , хем тежко въоръжен.:fire:
              Защо... сега вече не си ли тежко въоръжен?
              На нож!

Comment

Parabellum написа
                Тези данни откъде ги имаш?
                Ще ти кажа....повече от 20 години се занимавам с милитария, от приказки и раздумки с приятели, от ходене по сбирки и не на последно място от това, че всички тия неща са ми минали през ръцете, все нещо да ми е останало у главата...Има много анонимни колекционери, които не се показват на светло и които знаят страшно много теоритично-информационни и практически неща....а какви работи имат... !
                Ако нещо някъде съм сбъркал, няма проблем, ще звънна 1-2 телефона и ще ме информират каквото ме интересува !

P.S. - Хей, Parabellum, не забравяй, че тук не си мерим....колекциите, а просто си разговаряме !

Ще помоля да се спазва коректен тон от всички, и да се избягват по-остри реплики. Ако някой има нещо, което иска да каже на друг, личните съобщения са по-добрата опция. (TVV)
                Last edited by TVV; 19-12-2004, 23:32.

Comment

ww2 написа
                  Е ти уби всичко детско в мене с тия реплики...имам чувството че следиш и дали правилно слагам запетайките, а ?? Тва много прилича на комплексарско поведение...
                  Ще ти кажа....повече от 20 години се занимавам с милитария, от приказки и раздумки с приятели, от ходене по сбирки и не на последно място от това, че всички тия неща са ми минали през ръцете, все нещо да ми е останало у главата...Ако си мислиш, че дървените философи, празнодумците от клуб "Традиция" са нек`ви корифеи, жестоко се лъжеш ! Има много анонимни колекционери, които не се показват на светло и които знаят страшно много теоритично-информационни и практически неща....а какви работи имат... !
                  Ако нещо някъде съм сбъркал, няма проблем, ще звънна 1-2 телефона и ще ме информират каквото ме интересува !

P.S. - Хей, Parabellum, не забравяй, че тук не си мерим....колекциите, а просто си разговаряме !

Попитах те, защото моите данни с които разполагам са от Центарлният Военен Архив и от една книжка-каталог The Luger Handbook в нея са описани всички модели барабар с цените им.Просто съпоставям данните- и искам да направя най-пълният анализ за този пистолет.
                  Колкото до Традиция, аз знам, че антикварите и дружеството не се долюбват много, но благодарение на "Традиция" законът за Историческото оръжие беше смекчен.
                  P.S. Разбира се, че не сме тук за да си мерим колекциите, но понякога нали знаеш колекционерите колко са любопитни, като гарги сме.Всеки си мисли, че притежава най-хубавото и най-рядкото. Прощавай ако съм те засегнал.

Comment

ww2, остротата на отговора ти е напълно непровокирана и съвсем неподходяща за форума. Parabellum ти зададе съвсем нормален въпрос и по никакъв начин не е поставял под въпрос компетенцията ти.
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

не че ще продавам
                      но пара. там в тоя наръчник кви цени дават за бг Лугер 08. 9мм
                      мен ми казана нещо между 600 и 1200 $
                      ТБТ

Comment

pereto написа
                        не че ще продавам
                        но пара. там в тоя наръчник кви цени дават за бг Лугер 08. 9мм
                        мен ми казана нещо между 600 и 1200 $
                        Амбицирахте ме да се разровя из документацията и да отговоря съвсем точно....
                        Модела с разгърнатия герб е само калибър 7.65, води се модел 1906 и от него са поръчани и доставени общо 1500 бройки.
                        Модела с краткия герб е само кал 9мм., води се модел 1908 и от него са поръчани 2 партиди по 5000 бр., съответно със серийни номера от 01 до 5000 и от 01С до 5000С. Всичко, което е различно от тези номера е слагано допълнително и е сглобка !
                        Каталожната цена на модела с разгърнатия герб е около 3000 - 4000 евро, но говорим само за перфектно състояние ! Този с краткия герб е 1000 евро, също само в перфектно състояние....
                        Перфектно състояние означава : Идеална цев, всички части с еднакви сер. номера, нито една язвичка или петънце ръждичка и 100% запазена оригиналната оксидация...
                        И понеже Parabellum вероятно пак ще ме попита откъде са ми данните, прилагам снимки от каталога на немска оръжейна аукционна къща от 2001 година със съответните обяснения и цени.....

Comment

А по-малките доставки? Чувал съм, че е имало /можеби Първата световна?/ доставка от 250 Люгера специално малко "по-така" изработени, всеки с гравиран номер /1 до 250/ и връчвани на генерали и други големи клечки. Познавам един, който твърди, че е имал такъв, направо от семейството на някакъв генерал /ма забравих кой!/. Има ли такива работи?
                          На нож!

Comment

Captain....да ти кажа, не го вярвам това...
                            Много от тия неща са ми минали през ръцете, виждал съм Р.08 с подробния герб и дарствен надпис от цар Борис, с други надписи, но чак специални доставки....по онова време за всеки празник се е подарявало лично оръжие и много често е било надписвано, но само толкова...
                            И сега се срещат такива неща, но в тях няма нищо "по-така" - преди няколко дни гледах един 9мм. револвер "Лама", чисто новичък, лъскав и черен, и на него гравиран надпис : "За отлична служба, на генерал Еди-кой-си, от министъра на отбраната Добри Джуров - дата - 1978 год." ! Човека искаше 850 лв., но ми се видя скъпичко и не го взех...в крайна сметка, това е един най-обикновен редови револвер с надпис...
                            Значи, това са измислици, или някой по този начин фалшифицира предмета - не е проблем да се гравира със злато или сребро какъвто си искаш надпис...
                            Предлагали са ми "оригинални" български Люгери "артилерийски" или "флотски" модели, но такова нещо не съществува, само му бяха сменили цевта ! Много досадници има, които правят разни шмекерии за по-висока цена....

Comment

Хаха ясно, значи поредната легенда
                              На нож!

Comment

WW2 ме е изпреварил с данните.
                                Каквото той е написал дотук, самата истина е.
                                През ПСВ каквото е доставено от немска страна, което силно ме съмнява е с клеймата на немските производители.
                                Както WW2 отбеляза , Напоследък много търгаши се навъдиха, твърдейки, че еди си кое оръжие е било на еди кой си, че това е оригинален или специален модел и т.н.
                                Който не разбира добре материята веднага се втурва с главата напред и изгаря от подобна сделка
                                Last edited by Parabellum; 22-12-2004, 04:54. Причина: ходих да вечерям

Comment

Working...
                                X