Съобщение

Collapse
No announcement yet.

В служба на три армии

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    В служба на три армии

    Да ви покажа най-новата си придобивка, една каска с много дълга и разнообразна служба. Направо цялата история на 20-и век може да се проследи :lol:
    Начи, това е немска каска от Първата световна, маркирана ЕТ64 /ЕТ - масовият производител Eisenhuttenwerk Thale-Harz, 64 e размерът/. Честно и почтено си е изкарала службата през ПСВ на главата на някой германец или австро-хунгарец.
    После, след войната, се е озовала във военни складове на Австрийската република. Там получава 2 дупки отпред, за австрийска емблема /Виенски охранителни сили, полиция или отряд за охрана на Канцлера/. После обаче идва Аншлусът, австрийските въоръжени сили се вливат в немските и така каската става част от немския Вермахт. После избухва Втората световна война. Стоманеният ветеран се хвърля за втори път в световен конфликт, отново със задачата да предпазва немска глава от вражески шрапнели.
    Годината е 1943. По това време вече боята е поолющена, а кожата отвътре е скъсана. Затова каската минава фабрична преработка, обновяване в немските военни работилници. Оригиналната боя е смъкната, нанесена е типичната немска тъмно сива. Оригиналната кожа е махната и е сложена немска, модел 1931 /стандартната за ВСВ/. От ляво е залепена емблемата на сухопътните сили - черен щит, на него сребрист орел, стъпил върху свастика. Как съм сигурен за годината 1943 ли? Ами елементарно, Уотсън! Поцинкованият кръг, който държи кожата вътре, е с дата 1943. Следователно не може обновяването да е направено по-рано от 1943. А пък емблемата покава, че е направено даже преди 23 август 1943 г., защото тогава идва заповед поставянето на емблеми при обновяването да се прекрати, а в бойните части емблемите да се изчегъртат /за щастие много войници не се постарават да го изпълнят!!! /. Така че, можем да датираме обновяването с голяма сигурност към първата половина на 1943.
    Излязла от работилниците, каската е пратена в бойните части - по стечение на обстоятелствата, в част, която е на Балканите. През септември 1944 обаче настъпва промяна, в последвалите мътни събития каската се оказва част от огромното военно имущество, което германците зарязват из Балканите и българската армия "осиновява". Най-вероятно е останала на територията на България, тъй като има споразумение нищо от намереното на югославска територия да не се взима /е, не че не си докарваме цял самолет, ама това е друга тема :lol:/.
    И така, фронтовакът от 2 световни войни, минал през арсеналите на Втория райх, Австрия и Третия райх, сега се оказва на нова служба - комунистическата българска армия. Новите собственици само се постарават да зачегъртат орела отстрани /не много старателно/. По някое време е и набързо препръскана със зелена боя, даже без да е изчистена, както си е прашна. Иначе си носи обикновена строева служба, даже получава български ремък. Може и да е носена, може и да не е, при всички случаи се е валяла по складовете заидно с всички останали канчета.
    За съжаление последното място, в което е била съхранявана, е било много мокро. Тръгнала е ръжда, а друга /ръждива/ каска е била нахлупена отгоре и е оставила ръждив кръг в боята.
    И най-накрая дойде последният /засега/ обрат в съдбата на това канче-ветеран. Попадна в моите ръце! По правило, аз съм против всякакви възстановяваници и бърникане на нещо оригинално. Обаче понякога състоянието е такова, че ако не се намеси човек, предметът е обречен. Тъжно беше да оставя толкова препатил ветеран в такъв вид, затова се опитах да върна малко назад времето. Изчистих я, доколкото можах, махнах и боята от комунистическо време /половината падна само като я обърсах здраво с една кърпа, но-нататък си помогнах с нокът, а отгоре ръждите ги оправих с тел за съдове/.
    То си стана цял разказ за пустото му канче, айде стига толкова, ето ви направо снимките, "преди" и "след":
    На нож!

    #2
    Е**си и дългата служба!!!

    много зле, нали? Обаче след малко грижи, взе да изглежда бая по-добре
    На нож!

    Comment


      #3
      а ето и отвътре. То там и преди и след почистването пак си е зле, ама вси пак преди беше малко по-зле
      На нож!

      Comment


        #4
        Браво!

        Историйката и разказчето за каската ми харесаха даже повече от самата каска. Браво!
        Dulce et decorum est pro patria mori

        ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
        СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
        НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
        СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

        Comment


          #5
          Наистина доста интересна история, напражо кратко разказче, завършващо както подобава с хепиенд. Честита придобивка, на човек направо му става приятно за каската, че е попаднала при теб.

          Comment


            #6
            А историята й как я разучи? Или можа да я определиш по самата каска?
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

            Comment


              #7
              Хихихи по самата каска За някой маниак /като мен/ тази каска направо говори Немският модел и производител от ПСВ, австрийските дупки от след ПСВ, типичната ВСВ немска преработка /която може с голяма сигурност да се датира в първата половина на 1943 /, типичната гадна българска боя... и т.н. - куп белези, които я отнасят към точно определено време и точно определени държави. Това се наслагва върху хронологията на историческите събития и в резултат се получава една изненадващо пълна история
              На нож!

              Comment


                #8
                От емблемата не се вижда много, поне за лаик като мен в областта на каските и въобще милитарията на Третия Райх, обаче ти можеш ли да кажеш на кой тип войски е била?

                Comment


                  #9
                  Лепенката отстрани /то си е "декал" - първоначално са били за нанасяне с помощта на разтворител, по-късно - обикновена водна ваденка/ е била типичната на сухопътните сили - черен щит със сив орел, с прибрани криле, върху свастика. Даже е останала част от дясното крило, няма грешка Тези лепенки са голяма работа, многослойни и прецизни. Това на снимката е основния слой от фолио, горните слоеве са изчегъртани. Но както казах, "рамото" на орела си е там.
                  В повечето случаи лепенките са изчегъртани, но стои въпроса - кога е направено това, по заповедта от 1943 /заради опасността от снайпери/ или след войната?
                  Ако е направено внимателно, по контура и лепенката напълно изчегъртана - това е определено старателният Ханс през 1943 Ако е нещо като това на снимката - определено е от след войната! Защото съдрана по този начин, емблемата е още по-ярко белезникаво петно и следователно би била много по-ясна цел за снайперистите :roll:
                  На нож!

                  Comment


                    #10
                    Абе друго си е едно Pickelhaube с голям шип отгоре, по-добре се вижда дори от емблемата. :lol:
                    Предполагам че който се е опитал да я изтрие след войната, го е направил най-вече от съображения за премахване на "фашисткия" символ, а не за да затрудни снайперистите. Напоследък пък ми се струва че има цял куп "занаятчии", които се занимават да рисуват емблеми дори и там, където ги е нямало едно време. Как само се обръща историята, нали?

                    Comment


                      #11
                      Ок, днес ми е цел в живота да ви отегча до смърт :twisted:
                      Така че.... Кратко въведение в емблемите на немските каски!

                      Варианти много, затова ще спомена основните видове емблеми на немските каски:

                      Heer - черен щит, на него сребрист орел с прибрани крила, върху свастика.
                      Kriegsmarine - същото, но орелът и свастиката са разкошен златен металик.
                      Luftwaffe - без фон, жълт орел с разперени крила и носи свастика.
                      СС - сребристо-бял щит с черен кант, вътре руните СС.

                      Първите 3 зида са поставяни от ляво, а от дясно щит в цветовете на знамето - черно-бяло-червено. От 1940 тази втора емблема е премахната по маскировъчни причини.

                      СС се поставя от дясно. От ляво - Партийния щит - червен щит с черен кант, вътре бял кръг, а в него - свастика. СС винаги са били по-специално, така че при тях забраната за единия, а после и за двата декала се спазва най-рехаво.

                      Ето и една компилация от споменатите видове /има и други - полиция, червен кръст, СА и т.н. - но тези са основните/
                      На нож!

                      Comment


                        #12
                        Не е толкова отегчително, спокойно. Камуфлажните съображения за премахването на емблемите наистина са доста разумни. Същевременно в края на ВСВ има един парадокс, който ми е трудно да си обясня: британските парашитисти: на редниците каските са с мрежички и всякакви клончета и листа, и в един момент сред тях се появява някой офицер с ярко червена барета. Каква е идеята на тези барети не знам, ама според посланието е нещо от сорта на "тиквата ми е абсолютно незащитена и искам всички снайперисти да го знаят".

                        Comment


                          #13
                          Хайде честито от мен.
                          Много интересен разказ-аз мисля, че ще трябва да го публикуваш в сайта си и в списанието
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                          Comment


                            #14
                            Parabellum написа
                            Хайде честито от мен.
                            Много интересен разказ-аз мисля, че ще трябва да го публикуваш в сайта си и в списанието
                            Много добра идея!

                            Comment


                              #15
                              Вундабаааа :tup:
                              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

                              Comment

                              Working...
                              X