Отдавна не бях добавял нищо към основната част от колекцията ми от остри обекти, а именно хладни оръжия от далечни и екзотични места. Най-накрая обаче имам с какво да се похваля. Вчера пристигна това доста интересно кинжалче от Филипините, което се нарича Гунонг и донякъде наподобява големите крисове, които на мен са ми слабост от ранно детство заради романите на Емилио Салгари. Интересното е че на този нормален по размери гунонг ножницата и особено дръжката изглеждат повече като дръжката и ножницата на някой крис. Изработката е приятна, около дръжката има увита плетена медна тел, а има и украса от някакъв бял метал (сребро? никел?), както и дърворезба. За съжаление някакъв американски идиот (а такива бол) е решил да се персонализира това симпатично кинжалче и го е надписал върху задната част на ножницата: Лари, че си е сложил и социално осигурителния номер (само банковата си сметка е пропуснал да тури), а за всеки случай е издълбал същата информация и върху основата на острието от единия край :x :x :x . Както и да е Лари идота настрана, мисля че гунонгът е от началото или средата на 20-и век (може Лари да е бил на Филипините по време на Втората Световна) от Южните Филипини, и е възможно да е принадлежал на някой невръстен син на вожд, понеже си е почти като умалено копие на голям крис. Ето и снимките.
Снимка с големия крис (острие 60 см) и с една ножница, която все се каня да реставрирам:
Снимка с големия крис (острие 60 см) и с една ножница, която все се каня да реставрирам:
Comment