Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нещо малко, хубаво и екзотично

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Нещо малко, хубаво и екзотично

    Отдавна не бях добавял нищо към основната част от колекцията ми от остри обекти, а именно хладни оръжия от далечни и екзотични места. Най-накрая обаче имам с какво да се похваля. Вчера пристигна това доста интересно кинжалче от Филипините, което се нарича Гунонг и донякъде наподобява големите крисове, които на мен са ми слабост от ранно детство заради романите на Емилио Салгари. Интересното е че на този нормален по размери гунонг ножницата и особено дръжката изглеждат повече като дръжката и ножницата на някой крис. Изработката е приятна, около дръжката има увита плетена медна тел, а има и украса от някакъв бял метал (сребро? никел?), както и дърворезба. За съжаление някакъв американски идиот (а такива бол) е решил да се персонализира това симпатично кинжалче и го е надписал върху задната част на ножницата: Лари, че си е сложил и социално осигурителния номер (само банковата си сметка е пропуснал да тури), а за всеки случай е издълбал същата информация и върху основата на острието от единия край :x :x :x . Както и да е Лари идота настрана, мисля че гунонгът е от началото или средата на 20-и век (може Лари да е бил на Филипините по време на Втората Световна) от Южните Филипини, и е възможно да е принадлежал на някой невръстен син на вожд, понеже си е почти като умалено копие на голям крис. Ето и снимките.





    Снимка с големия крис (острие 60 см) и с една ножница, която все се каня да реставрирам:



    #2
    А, честито!!!
    Първи аз да честитя новата придобивка
    Да ти кажа честно, наподобява ми на Крис, но не чак толкова. Иначе си личи, че е старичко.
    Това със среброто може да се окажеш прав, защото никелът дори и през 50-те години на Филипините все още не е бил изнамерен, пък и никел по-трудно се обработва от сребро.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    Comment


      #3
      Крисовете се отличават от останалите хладни оръжия по особените форми в разширението при основата на острието и от тази гледна точка, това не може да бъде крис. Възможно е обаче да е било крис някога и след счупване горният край на острието да е бил запазен по този начин. Ако е бил някакъв ценен крис, на който собственикът е приписвал магически стойности, това обяснява и защо са му сложени ефес и ножница, като на истински крис, а не като на гунонг. Ето тук един обичаен гунонг за сравнение:

      Comment


        #4
        Честито да ти е и от мен!
        Наистина изглежда доста добре - особено острието.
        Винаги ми е харесвал този тип остриета.......
        Особено това......
        "Нима, Създателю,
        съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
        мигар аз самият съм те молил
        от мрака да ме извлечеш?"

        Comment


          #5
          Това последното на снимката май е съвременна интерпретация на нещо, което съдейки по символите трябва да се води кинжал на ордена на масонската ложа. Не знам дали някога членовете на този орден са имали кинжали с такова острие, май е по-скоро някаква съвременна измислица. Изглежда страхотно, оставаше и да ги правят с качествени остриета поне, ама кой знае къде ги произвеждат масово в Китай или Испания, такива колкото искаш в еВау, ето и линк:

          Силно се съмнявам че това има кавото и да е общо с кинжалите на масоните от Франция през 18-и век, но както и да е.

          Comment


            #6
            Май всички си падаме по този тип остриета:


            Pauke !

            Comment

            Working...
            X