Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фалшификат

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Наистина е красиво. Със сигурност сабята е бил счупена, за да напрвят от нея нещо такова. Сигурно са направили и нещо с тази част, която е останала към дръжката.

    Comment


      #17
      Вторичното използване на тия красоти се среща по нашите земи много често. Виждал съм парчета от такива редки неща съсипани за безсмислици. Най-често и традиционно се развалят щикове за направа на ножове, за клане на прасета и друг добитък. А една хубава сабя с надпис "С нами бог", я срещнах, като стъргало за кал от цървулите, в един гараж, в едно село. Даже стоеше дървената дръжка с оплетката и сребърната тел. За по добро съхранение на острието, имаше и част от канията, да си седи в нея. Разбира се веднага го прибрах и сега съм си направил от него работен нож, на който се кефя много. От едни братовчеди пък, задигнах най-демонстративно един оригинален щик от Крнка, който ползваха за окачване на бакърен котел над огнище. Направо полудях!. При положение, че железа за същата работа можеха да се намерят, колкото си щеш по двора им. Още един подобен случай. Гостувах на близък на дядо ми авер от войните. И до кладенеца гледам, стърчи едно желязо и нещо ми е познато. На него стои завита тел, вързана за стара пералня. За заземка. Да не бие ток. Намерих едно друго желязо и с него, като с лост го подигнах и от земята излезе капсулна цев, дълга метър и кусур. Направо се шашнах. Остъргах калта и като я надух, през пистона излеже въздух. И това нещо беше седяло, повече от 20 години в земята и почти не беше мръднало. За жалост без другите му красоти.
      Така за сетен път се убедих, че тези неща трябва да се събират от колекционери и ценители, независимо какви усилия и средства им струва. За да останат за тези след нас. За да ги има.
      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

      Comment


        #18
        Ето Ви един стар щик от капсулна пушка, който е уцелен с куршум при някакво сражение. За жалост не можем, дори да подозираме, къде и срещу кого е получена тази дупка.
        От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

        Comment


          #19
          Щик

          И един друг подаръчен параден нож на фирмата Солинген с надпис Тигър. Красота нали!!!
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

          Comment


            #20
            И двата щика са доста хубави, а първият е уникален. Има ли някакъе начин да се разбере поне за каква пушка е бил?

            Comment


              #21
              Обещаната снимка на надписа на моя байонет. Това е най-доброто, което успях да направя. Ако я увелича, се чете по-добре, ама ще заеме страшно много място. Освен това аз съ го разчел надписа, идеята беше да покажем, че почти всички френски оръжия след Наполеон имат такъв надпис по задния край на острието: саби, щикове и т.н.т.

              Comment


                #22
                Да така е. През целият 19-ти век на всички френски оръжия-независимо огнестрелни или хладна-надписите са им ръкописни. Просто една мъничка красота.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                Comment

                Working...
                X