Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фалшификат

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Фалшификат

Напоследък по еВау плъзнаха фалшификати на българска сабя от Втората Световна. От други форуми за хладни оръжия научих, че този модел е доста разпространен и дори се продава на места като Шопинг Молс! Вероятно става дума за най-новото произведение на пекинските работилници, ето го линка:

Единствено остава интересния въпрос как в китайските предприемчиви ръчички е попаднала българска сабя. Разбира се, може и фалшификатът да е правен другаде, но с оглед на масовия брой такива саби напоследък мисля че са китайците

Мдааааааааа :cry: , фалшификат е.Даже се обяснява че е на СС войските-руските, които са воювали на страната на Германия през ВСВ.
    Вижте внимателно на дръжката липсва змийската кожа и телта навита около нея. Стои само бакелита.По-принцип ВСИЧКИ САБИ от 19 и 20 век на дръжките си имат змийска кожа и тя е увита с тел, затова са жлебовете по бакелита.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Но като се замисля, хубав фалшификат е.Ако струваше твърдо 50-100 долара веднага го бих купил.това е парадна сабя и няма нужда да е остра за да сече.
      И без това тези саби вече ги няма :cry:
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Клеймото на Karl Eikhorn е много зле направено и издава фалшификата. Иначе сигурен ли си че кожата е змийска, защото повечето саби които съм виждал са с кожа от риба скат (т. нар. шагрин)? Ама съм абсолютно съгласен, че на една разумна цена би била много приятна реплика.

Comment

Русия след Беслан

М тая същата сабя днес е гледах в един антикварен магазин в Плд Сатария град струваше 700 лева ама си беше истинска...Мале тия антикварни магазини има много мазни нещица ама така скубат яко че колко да ги биеш все им е малко...Днеска ми докараха ПЦ да видим тия дни нета да си оправа пък тогава ще се заделят пари за саби иначе има доста интересни нещица живот и здраве...
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Уважаеми колега1 Доколкото съм запознат през 40-те години на 20 в са поръчани от МВНРЗ известен брой саби за полицейските ескадрони. Внесени са около 3000 остриета от Франция и у нас са са изработени дръжките . Окомплектовани са с кании и темляци. Ще съобщя допълнително точните цифри. Тези саби нямат на дръжката змийска кожа и телена оплетка. Самата дръжка е от черен бакелит или нещо подобно. Тези саби са с бойни остриета, но съм виждал и парадни офицерски саби с традиционните инкрустации и вензела на цар Борис !!!. На борсата пред Ал.Невски в София можете да видите доста екземпляри от т.нар. "народно творчество", различни сбиротъци и компилации. За китайски копия и аз не съм чувал. Но като гледам продукцията им на хладни оръжия няма да се изненадам да правят и такива.
            полковник

Comment

Не знам дали фалшификата е китайски или американски или пък друг някакъв. Но по еВау се мъчат да го пробутват като руска сабя. Поради слабите познания на фалшификаторите, за тях вероятно всичко с кирилица е руско. Искали са да направят фалшификат, който да отговори на вече доста сериозното търсене на руски хладни оръжия, което е резултат от замогването на руснаци както в Русия, така и в Щатите. Търсили са някакво оръжие, което да е по възможност масово произвеждано за нуждите на руската/съветската армия и същевременно да е привлекателно и да изглежда като рядкост. Досега правеха масово шашки с вермахтови символи по тях (предимно слагаха орелчета и свастики върху обикновени шашки), но липсваха чисто руски саби. Това обяснява защо някой би полагал усилия да фалшифицира българска сабя. Лично мисля че засега още китайците не са се включили в манифактурата, макар че по-рано бях пуснал в този форум един доста забавен техен фалшификат на пруска сабя от началото на 20и век.
              Благодаря за информацията за парадните саби. Само едно не мога съвсем да разбера: как така сабите са поръчани през 40-те години във Франция? В началото на 40-те знаем какво е било положението на Франция, а ако сме ги поръчали там след 43-а няма логика да има на тях вензела на Борис. Освен това на фалшификата има клеймо на Karl Eikhorn от Solingen. С оглед на това, че кортиците и байонетите на въроръжение в Българската Армия от периода между 1919 и 1944 са все немско производство, възможно ли е всъщност ако не всички, то поне голяма част от тези саби да са поръчани в Германия, още повече че и ефесите наподобяват на ефесите на немските саби от тогава?
              Ще съм много благодарен ако някой хвърли повече светлина по този въпрос. Мисля че на никого няма да му е приятно да хвърли 300 долара за сабя, която да излезе фалшификат. Виж, ако се опитват да ги продават за 50 долара, би си струвало човек да ги даде за реплика. Ако са били поръчани 3,000 броя общо и от тях малка част са били парадни, после след като голяма част са били унищожени по една или друга причина, днес едва ли са останали много такива оригинални саби.

Comment

Сега съм под псевдонима Танкиста от Харков, но пак съм си Димитър Пенов.

Остриетата са купени от Франция, но те са от стари саби от ПСВ, че и от по-рано. Били са някъде на склад и са закупени за да се преработят с наши дръжки. Това обяснява, че се срещат изумителни екземпляри от френски саби. И те не са само трофеи от войната, а явно са запазени от тези около 3000 саби . Имам такава сабя, която на задтилъка на острието има надпис модел 1848 г. или нещо подобно. Ще го проверя допълнително и ако мога ще пусна снимка.
                От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Предполагам че надписа върху задтилъка е сходен с тези върху задтилъка на френските щикове от 19и век. Мисля че този надпис указва мястото на производство на острието. Ако успееш да го снимаш ще е супер.

Comment

Това е идея. Давайте снимки на такива надписи за да ги анализираме

Comment

До Манщайн

Лошо се чете от снимката, се вижда вероятен текст: Манифактур фабрик д,армс Шателро 1914 ...1845 г. Ще го разчета по-късно!
                      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Опитах се да снимам надписа върху тъпата страна на острието на моя байонет, обаче това не е никак лесно (поне за човек като мен с никакви фотографски умения) и засега не излиза нищо, поне нищо четливо. Ще опитам пак през уикенда на дневна светлина.

Comment

Докато успея да снимам моя байонет като хората, ето една смешка: китайски фалшификат на френски байонет за Гра, описанието е доста забавно.

Comment

...а аз пък днес се снабдих с Фердинандова парадна сабя!!!

Е, за да сме честни, по-скоро с последната една педя от острието, пригодено за нож за писма :lol: Отначало бях потресен как така може да се съсипе такова красиво и изящно нещо като парадна сабя. После ми хрумна, че най-вероятно е станала грешка и сабята е била счупена, а парчето вчесто да бъде изхвърлено е станало на интересен нож за писма. Да, така ще да е било
                            На нож!

Comment

Ууууууууу красота , Вярно по-добре да беше цялата сабя, но пък и това парче не е лошо. Поздравления

Comment

Working...
                              X